Tjänstepensionsföretaget Alecta har förlorat runt tolv miljarder efter att två nischbanker i USA stängts av myndigheter.
Samtidigt som bolaget på måndagen sitter i krismöte – riktas skarp kritik mot deras strategi.
– För en pensionssparare försvann runt 3500 kronor på en dag. Varför håller de ens håller på med aktiv förvaltning? säger Bo Becker, professor i ekonomi vid Handelshögskolan.
Amerikanska myndigheter meddelar i ett gemensamt uttalande att man stänger den New York-baserade kryptobanken Signature Bank. Beslutet är ett led i att begränsa följdverkningarna från krisen kring Kaliforniens största bank Silicon Valley Bank.
En storinvesterare i SVB är det svenska tjänstepensionsföretaget Alecta, som dessutom har investeringar i Signature Bank. Bo Becker, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, hoppas nu att ansvar utkrävs efter pensionsspararnas jätteförlust.
– Om man nu vill ha höga pensioner, ska det verkligen sitta ett gäng folk med hängslen på Alecta och bestämma över svenskars pension? Det finns ett enkelt sätt om man förvaltar mycket pengar: det enklaste är att köpa index och äga hela börsen. Då behövs inga förvaltare, säger han.
Kräver förklaring
Under måndagen framkom att Alecta ska hålla krismöte, enligt uppgifter till DI. Att Alecta tappar runt en procent av sitt kapital på en dag visar att deras risktagande är för stort, enligt Bo Becker. Även om satsningen på nischbanker kan ha varit framgångsrik ur ett längre perspektiv.
– Det betyder att de hade nästan en procent investerat i den här typen av nischbanker. Om det är ett aktivt beslut att ha den strategin så måste de kunna stå för den även när de förlorat miljarder, säger han.
– Deras investerare förväntar sig investeringar i börsen o värdepapper, men de finns inget i avtalet som säger att de måste hitta spännande investeringar i någon nischbank i Kalifornien.