Flyktingström skapar problem på turistmagneten Gran Canaria

Längs med en pir vid en av de vanliga turistorterna på Gran Canaria har ett stort flyktingläger bildats. Boende på ön är oroade. "Vi har inga jobb att erbjuda här längre", säger Elena Andres som är bosatt i Argunieguin.

Tiotusen flyktingar och migranter har de senaste månaderna anlänt till ön som redan är i svår ekonomisk kris, eftersom turismen störtdykt under pandemin. Lokalbefolkningen kräver nu mer hjälp från Spanien och EU för att klara situationen.

– De är människor och måste leva så jag har inget emot att de är här, men det funkar inte att de stannar här eftersom vi inte har några jobb. Många här är rädda för att turisterna inte kommer tillbaka om migranterna stannar här, berättar Elena Andres.
I år har över 18 000 människor, de flesta i höst anlänt till Kanarieöarna i små båtar från Afrika. Det är tio gånger fler än ifjol. Hungersnöd och krig är några förklaringar men också att vägen till Europa över Medelhavet blivit svårare för smugglare.

Se mer om flyktingsituationen på Gran Canaria i inslaget ovan

Mer tillåtande att bli berusad kring barn

"Vi svenskar har mjukat upp vår attityd” säger IQ:s vd Karin Hagman. Företagets årliga alkoholindex visar att allt fler svenskar tycker att det är okej att bli full när barnen är med, jämfört med för tio år sedan. Och det är männen som är mer liberala,
"Stor skillnad mellan könen och trenden är att det är unga vuxna som är mer toleranta, säger Karin Hagman som ger tips på hur du kan tänka kring alkohol och barn.

Program från TV4