Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

”Otroligt grovt – ett sabotage”

Kristersson fördömer Erdogan-docka • Turkiet ställer in Norlén-besök

Turkiet anklagar Sverige för löftesbrott – detta sedan en docka föreställande president Erdogan hängts upp utanför Stockholms stadshus på torsdagsmorgonen. Nu står det också klart att ett besök som riksdagens talman, Andreas Norlén, skulle göra i Ankara i nästa vecka ställs in.

Dockan ska ha hängts upp av aktivister från Rojavakommittéerna, som på sin hemsida kallar sig ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”. Sveriges ambassadör i Turkiet kallades omgående till möte efter händelsen som i Turkiska medier beskrivs som en terroraktion.

–Jag ser mycket allvarligt på detta av flera skäl, säger statsminister Ulf Kristersson. Det ena är att det är otroligt grovt att i ett land som två gånger förlorat ledande politiker i mord så hänger man upp en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare, det är extremt allvarligt.

Statsministern understryker även att händelsen kan komma att komplicera överenskommelser med Turkiet kring det svenska Nato-medlemskapet.

–Det här är ägnat som ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan, det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, menar Kristersson.

Se klippet i spelaren ovan.

Turkiet rasar mot Erdogan-docka i Stockholm

Turkiet rasar mot Erdogan-docka i Stockholm