Bankturbulensen

Här samlar vi all rapportering kring turbulensen inom bankvärlden efter uppgifterna om att tre storbanker i USA kraschat på tre dagar. Det har bland annat resulterat i att svenska tjänstepensionsföretaget Alectas aktieägare nu ser sina pengar gå upp i rök.Här samlar vi all rapportering kring turbulensen inom bankvärlden e...

Inflationen i USA sjunker: ”Lite av en lättnad”
Gick ned till 6 procent i februari • Expertens kommentar
Inflationen i USA sjönk till 6 procent i februari, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.
Det kan jämföras med 6,4 procent i januari, och förväntningarna på 6,0 för februari, enligt Bloomberg. Rensat för livsmedels- och energipriser sjönk inflationen till 5,5 procent i februari. Där låg förväntningarna på 5,5 procent bland bedömare.
En liten lättnad
Jämfört med januari steg konsumentpriserna i USA med 0,4 procent i februari. Detta var också som väntat. Marknaden reagerade mycket måttligt, räntan sjönk 2 punkter efter beskedet. Dollarn är stabil, och börsen rörde sig knappast.
– I det här läget är det kanske lite av en lättnad för världens ekonomier, säger Emelie Lundgren, nyhetankare på Di TV, till TV4 Nyheterna.
En halvtimme efter att det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet publicerade inflationssiffran lyfte Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, med 1,8 procent – från 0,8 innan beskedet. Storbolagsindex, OMXS30, är klockan 14:07 upp 1,55 procent.
Banksektorn återhämtar sig efter veckans nedgångar där Swedbank ökade mest av storbankerna. Nätbankerna Avanzas och Nordnet lyfte också med omkring 1,5 procent vardera.
Se en längre kommentar från Emelie Lundgren i klippet ovan.
Läs mer

Riksbankchefen om kaoset: ”Sprider sig till resten av världen”
USA:s bankstrul smittar
Riksbanken och Finansinspektioner följer noga den turbulens som uppstått i USA:s bankväsen.
Riksbankchef Erik Thedéen menar att följdeffekterna kommer fortsätta drabba svensk ekonomi.
– Får man förändringar i amerikansk ekonomi, räntor och börser, då sprider det sig till resten av världen. Det är så systemet ser ut, säger han.
Under måndagen medgav tjänstepensionsföretaget Alecta att deras investeringar i amerikanska nischbanker hittills resulterat i förluster på 12 miljarder kronor. Detta som ett resultat av att tre banker inte fått ihop sin ekonomi och därför tagits över av amerikanska myndigheter.
Förutom de svenska pensionsspararnas brakförlust så kan ytterligare negativa följdeffekter vara att vänta. Enligt riksbankchef Erik Thedéen är det dock för tidigt att säga i nuläget.
– Det skulle kunna få en negativ effekt på svensk ekonomi, men det skulle också kunna vara så att den här krisen bedarrar ganska snart, säger han.
"Självklart" att svenska räntan påverkas
Riksbanken och Finansinspektionen samarbetar nu nära i sin bevakning av skeendet i USA och omvärlden. Att bankturbulensen kommer att påverka svensk räntenivå är säkert, men hur är även det för tidigt att prognostisera.
– Det finns delar i det här som självklart kommer påverka räntan här i Sverige, men det finns andra faktorer kan ha gått i en annan riktning. Vi måste invända den statistik som kommer de närmaste veckorna innan vi kan ge besked, säger Erik Thedéen.
Att likna dagens läge med startskottet för den djupa finanskris som tog fart 2008 är enligt Riksbankens bedömning även det för tidigt.
– Vi utesluter ingenting, men det är för tidigt att säga. Vi har en relativt allvarlig situation i amerikansk ekonomi och som dessutom utvecklas varje dag, säger Erik Thedéen.
Även om amerikansk ekonomi skiljer sig mycket för svensk så finns lokala orosmoln för den svenska ekonomin. Där svenskens höga skuldsättning är särskilt bekymrande.
– Det vi ser, och har varnat för, är att vi har en hög skuldsättning i Sverige. Här skiljer vi oss ganska mycket mot många andra länder, vi står ut vad gäller skulder i hushåll och att det är mycket rörlig ränta, säger han.
Läs mer

Ministern om bankkaoset: ”Ett allvarligt läge”

Alectas vd svarar: ”Jag kan inte se att det är något specifikt vi borde ha gjort"