Bingolotto sändes första gången 19 oktober 1991. Då var Leif "Loket" Olsson programledare och husbandet Spotlight stod på scen. Programmet blev snabbt en folkkär lördagsunderhållning. Än i dag är Bingolotto ett av de program som lockat flest tittare i TV4 genom alla år.

- Bingolottos uppesittarkväll 1995 lockade drygt tre miljoner tittare, vilket var otroligt häftigt. Men framförallt är det roligt att programmet hjälpt till att dra in så mycket pengar till de svenska idrottsföreningarna under åren, säger Leif ”Loket” Olsson.

Minns du den första sändningen av Bingolotto i TV4 1991, Leif?
- Jag hade bara sänt Bingolotto i lokal-tv innan. Detta var första gången jag sände programmet med reklamavbrott och var nog lite orolig för att det skulle bli tekniskt strul. På den tiden förberedde vi oss inte alls utan grejen var nog att det skulle gå lite åt helsike ibland. Efter första programmet minns jag att TV4:s telefonväxel blev nerringd av folk som ville ha bingolotter till nästa program, ett tecken på att det gick helt okej.

Var du nervös?
- Nej. Eftersom jag hade sänt Bingolotto i lokal-tv visste jag att det var min grej. Från början tyckte jag att de lokala sändningarna räckte för mig men efter lite tjat tackade jag ja till att leda TV4:s nya satsning. Och tittandet ökade kolossalt från vecka till vecka. Men jag var aldrig nervös, säger Leif ”Loket” Olsson.

Efter Leif ”Loket” Olssons tid som programledare i Bingolotto var det 1999 dags för Lasse Kronér att ta över programmet. Men även Gunde Svan, Rickard Olsson och Lotta Engberg har lett programmet. I dag är det Jan Bylund som på söndagar sänder Bingolotto från en direktsänd studio i Göteborg, nu i kanalen Sjuan.

Jan, hur har tiden som programledare varit hittills?
- Den har varit omtumlande, minst sagt. Det tar tid att sätta sig in i att göra direktsänd tv varje vecka och ha en producent som ropar i örat om nästa inslag eller om hur mycket tid vi har kvar. Det är en helt ny upplevelse för mig. Men det har varit väldigt roligt, inte minst för att barn och ungdomar får en bättre och mer meningsfull fritid tack vare föreningarna som Bingolotto hjälper till att stödja.

I kväll klockan 20.00 sänder TV4 ett två timmar långt direktsänt jubileumsprogram där fina vinster och överraskningar utlovas. Dessutom uppträder bland andra Christer Sjögren, Marie Serneholt och Elisabeth Andreassen.

- Alla gamla programledare kommer att vara på plats i studion och bland annat leda de spel som förknippas med dem. Det blir ett program som fylls med minnesprat och miljoner, meddelar Jan Bylund.

Leif ”Loket” Olsson berättar att han ska ropa på hästen, ett av spelen som uppmärksammades under hans tid som programledare där man hade chans att vinna pengar på en travhäst.

- Det blir nostalgiskt och kul, säger Leif.