Fyra mjölkbönder, en hästbonde, en vallodlare, en kött- och en spannmålsbonde är deltagarna i höstens omgång av Bonde söker fru. Från Trolleholm i söder till Orsa i norr finns de bönder som under våren varit aktuella i programmet.

I maj presenterades David Ivarsson, Hanna Johansson, Håkan Petersson, Jörgen Halvardsson, Malin Sundin, Per Larsson, Peter Gustafson och Magnus Englund i TV4, och i samband med det uppmanades tv-tittarna att skriva till den bonde som väckte deras nyfikenhet och som de gärna ville träffa och få möjligheten att lära känna bättre.

Under hösten följs fyra av de åtta bönderna som ur skörden av inkommande brev får välja ut tio potentiella partners. Några av brevskrivarna kommer så småningom att flytta in hos sin favoritbonde för att testa livet som lantbrukare och se om umgänget kan utvecklas till äkta kärlek. De fyra bönder som inte följs under hösten får även de behålla sina brev, och möjligheten att ta kontakt. De följs upp i slutet av serien och då får tittarna veta hur det har gått även för dem i jakten på den stora kärleken.

De två tidigare säsongerna av Bonde söker fru blev stora succéer och resulterade i flera romanser, relationer, förlovningar och bröllop.