Byggnadsingenjören Stefan Blomquist är Stockholmskillen som föll handlöst för hästbonden Thilde Höök. Han flyttade in på Thildes gård utanför Uppsala – och blev kvar när kamerorna slocknat. För tv4.se berättar han om brevet som gjorde allt möjligt.

Hej Stefan! Vad händer i ditt och Thildes liv just nu?
- Mycket tid går åt till vårt nya hus. Både jag och Thilde jobbar så mycket vi kan med renoveringen och det är inte ovanligt att det blir upp mot 30 timmar i veckan, utöver våra heltidsjobb. Annars ägnar vi tid åt varandra och allt som behövs göras hemma på gården. Thilde har fullt upp med alla förberedelser inför sommarsäsongen, avel, föl och ridläger står på schemat.

Hur trivs du med livet på landet? Var det som du föreställt dig?
- För mig är det som vilket boende som helst, ungefär som att ha en villa men med större gräsmatta. Huset skulle kunna stå i en förort till Stockholm, fast insynen från grannarna är närmast obefintlig. Det enda som skiljer är närheten till bekvämligheter som McDonalds, krogen och centralstationen…

Vad var det som fick dig att skriva till Thilde från första början?
- Jag tror det var en känsla, hon var glad, verkade trevlig, levde ett liv jag kunde tänka mig och självklart såg hon bra ut. Jag kände direkt att hon var något för mig.

Vet du vad det var i brevet som hon blev intresserad av?
- Jag hade gjort en lista över saker som fanns i mitt liv och hur jag själv var som person. Både bra och dåliga saker, det vet jag att hon uppskattade. Alltså att ha lite självdistans och driva med sina dåliga sidor. Man ska ju leva även med dem!

Tvekade du någonsin om du skulle skriva, eller var det självklart?
- Det var självklart från första stund. Jag trodde aldrig att jag skulle göra en sådan här sak men min livssituation kanske gjorde att jag tog steget. Jag hade varit singel en längre tid och tyckte väl att ”va fan, det skadar inte att försöka”.

Vad vill du ge för råd till dem som tänker skriva till årets bönder?
- Viktigast är nog att vara sig själv. Det är ingen idé att skiva något man inte kan stå för. Dessutom är det bra att tänka på vem bonden är, och vad han eller hon har för intressen och personlighet. Det är en svår balansgång med allt som ska fram, men mitt råd är att försöka göra det lättsamt och distanserat för att inte verka för självgod.

Kommer du att följa årets säsong av Bonde söker fru?
- Det brukar bli så! Men just i höst tryter tiden och jag kommer säkert att jobba in på kvällarna med något tak eller badrum eller liknande.