Brottsjournalen

Veckoaktuellt kriminalmagasin med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt där de tar upp brott som fått mycket uppmärksamhet eller fall där nya avgörande fakta framkommit. Med insatta gäster diskuteras allt från vardagsbrott till kriminalpolitik.

Veckoaktuellt kriminalmagasin med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt där de tar upp brott som fått mycket uppmärksamhet eller fall där nya avgörande fakta framkommit. Med insatta gäster diskuteras allt från vardagsbrott till kriminalpolitik.

Är kossan Hilda en häst?

Kossan Hilda lever sitt liv på en gård i trygg förvissning om att hon är en häst. Tyvärr delas inte den uppfattningen av myndigheterna. Hilda är nämligen att betrakta som livsmedel. Då hjälper det inte vilka andra sorters djur hon helst umgås med, vilket är hästar.

Nu lämnar Hildas matte in en överklagan till Högsta Förvaltningsdomstolen.

GW om storspionen Wennerström

Vad hade hänt om inte Stig Wennerströms hushållerska hittat filmrullar på vinden i villan i Djursholm? Kanske hade Sveriges mest kände spion kunnat fortsätta oupptäckt med sin minikamera.

Maria Kirsch - styckmörderskan

I november 1998 flyter bålen av en manskropp upp i Riddarfjärden. Kroppen är skickligt styckad, har utsatts för skändning och huvudet har till synes blivit tillagat. Det visade sig vara pensionären Gabriel Kisch som mördats och styckats av sin 36 år yngre fru Maria.

Falska bitcoin-annonser lurar pensionärer

Jenny och Leif figurerar i falska annonser om bitcoins. Företaget som ligger bakom annonserna tjänar stora belopp på offren, däribland svenska pensionärer.

Palmemordet och privatspanarna

Funderingar kring vem som sköt Palme har nästan blivit en folksport. Dan Hörning och Tobias Henricsson som driver podcasten Palmemordet anordnar varje årsdag av mordet en vandring längs Palmemordets gator och adresser.

Jenny: Vet du vem som mördade Olof Palme?

Jenny Strömstedt träffar Palmeåklagare Krister Petersson. Hans uttalanden om Palmeutredningen i början av veckan har startat en lavin av spekulationer; Varför sa åklagaren detta nu - och vad menade han egentligen?

Topsa för ett brott och lös ett annat

Under 2019 topsades omkring 1 000 fler personer jämfört med året innan och en anledning till det är att polisen – i större omfattning – börjat topsa personer som är misstänkta för bidragsbrott.

GW om kidnappningsförsöket av Peter Wallenberg

Några män planerar en kidnappning av Peter Wallenberg i två år. Dock har de glömt att ta reda på att Amerikas president George Bush är på besök hos det tilltänkta offret.

Leif GW: "Det enskilda fall som gjort mig mest upprörd"

År 2000 mördas 31-åriga Pernilla Hellgren efter en utekväll i Falun. 2008 kommer 42-årige Anders Eklund gripas, då som misstänkt för mordet på Engla Höglund. Snart står det klart att han är skyldig till Pernillamordet åtta år tidigare.

Leif GW om "operation Leo"

Leif berättar historien om "operation Leo" – den tyske terroristen Norbert Kröchers plan att kidnappa biträdande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon och stänga in henne i en trälåda i en ljudisolerad källare på Södermalm i Stockholm.

Leif GW om levandebesiktningar

Det är många som tror att rättsläkare enbart arbetar med döda personer, men levandebesiktningar är en stor del av arbetet. Och minst lika ofta på gärningsmän som offer.

Leif GW om kärlek bakom galler

Vad är det som gör att grova brottslingar står högt i kurs på kärleksmarknaden. Vilka sorters brottslingar är mest populära? Vilka är det som dras till dömda brottslingar? Leif GW reder ut detta.

GW kommenterar fallet Ulla Höglund

Ulla Höglund försvann för 50 år sen och hittades ett par veckor senare, strypt. Länge var hennes make misstänkt gärningsman, men åtalet lades ner. Leif har en egen teori.

Leif svarar på tittarnas frågor om skyddsvästar och komagar

Staffan undrar om det är lagligt att bära skyddsväst och en mjölkprofessor i Dalarna undrar vilken sorts mage Leif egentligen serverade polishunden GW. Professor GW ger svaren och passar även på att ge en känga åt konkurrenterna.

Leif GW berättar om fallet med flickmördaren på 50-talet

Följ med Leif GW Persson till Polismuséet där han tittar närmre på den resväska som blev ett avgörande bevis när polisen på 50-talet letade efter en beryktad flickmördare, som de först trodde var någon helt annan.

Högvakten blev rånad av tomtar

Juldagsnatten år 2010 rånade två maskerade män i tomtemasker högvakten vid kungliga slottet och fick med sig en AK 5:a. Hur gick det till? Leif GW berättar.

Leif GW Persson ger boktips till julläsningen

Har du inget att läsa i jul? Leif GW Persson ger dig sina bästa lästips i Brottsjournalen, och en inblick i fallet som föranledde en utav böckerna - Matilda Gustavssons "Klubben".

Leif GW gör hundmat till polishunden GW

Polishunden som är döpt efter professorn, GW, får en lyxig julklapp av Leif som tillagat hundmat av jaktrester. Se hur det gick till och vad hunden tyckte om maten!

Stureplansmorden för 25 år sedan - GW berättar

Det är tjugofem år sedan tre gärningsmän skulle hämnas på dörrvakten på nattklubben Sturecompagniet vid Stureplan. Med skottlossning dödade de fyra människor och skadade tjugo. Hur gick det till och hur kunde det hända? Vilka är personerna som genomförde det? Leif GW Persson berättar ingående om fallet.

Varför räcker inte förundersökningen till en fällande våldtäktsdom?

En ung kvinna anmäler flera män för en gruppvåldtäkt och förundersökningen leder till åtal, men i rätten orkar inte kvinnan återupprepa sin berättelse, vilket krävs för att det ska bli en fällande dom. Männen frias. Varför gäller inte det man har sagt i förundersökningen? Advokat Anne Ramberg och Leif GW Persson kommenterar.