En spaljé används i vanliga fall som en vägg utanför väggen så att säga, en plats där växter kan slingra eller klänga sig upp. Men den kan också tjäna som en fristående vägg och därigenom fungera som en avskiljare och ett vindskydd.
Färdigköpta spaljéer är oftast gjorda av plast eller metall och är som regel mindre stadiga. De kan också ha problem med att stå ute året runt då de inte är så väderbeständiga som en behandlad och platsbyggd träspaljé.

Verktyg du kan komma att behöva:

- Såg
- Tumstock
- Penna
- Skruvdragare
- Pensel
- Borrmaskin
- Hammare

Några "kom-ihåg":

1. Gör gärna din skiss genom att skriva ut måtten på ett rutat papper, det gör det hela mera överskådligt och du får lättare att beräkna materialåtgång.
2. Använd inte skyddsmedel som kan tänkas fälla ut och förgifta dina växter.
3. Tänk på att inte göra din spaljé större än 2x2 meter. Bygger du större riskerar du att den blir instabil.
4. Tänk på att måla ändträet, annars kan fukten tränga in därifrån. Ett förslag är också att snedskära ändstyckena för att ge en bättre avrinningsmöjlighet.
5. Ha minst 15 centimeter mellan spaljén och väggen.
6. En bra höjd att påbörja sin spaljé är cirka 50 centimeter från marken, lite beroende på växt såklart.
7. Var extra noga med hur du fäster din spaljé, tänk på att den ska klara av både tvära vindkast och regntunga växter.

Exotisk fruktodling med spaljé

När du odlar med hjälp av en spaljé får du en oväntad fördel: Inte nog med att dina växter äntligen ser ut som de gör i frökatalogen, du kan även odla frukter som annars inte skulle kunna blomma så här långt norröver. Förklaringen är naturligtvis att man sätter spaljén mot en vägg i söder- eller västerläge och därigenom tillskansar sig mera värme och sol. Så köp genast den där kiwiplantan, de franska päronen eller börja odla dina egna vindruvor.