1. Gör din egen ritning

Mät upp och rita noga skisser för att upptäcka fel redan på pappret. Använd papper, penna och linjal för att skissa och lista sedan vilka olika delar som behövs. Ett tips är att rita ut och klippa till mallar på golvpapp, då kan du enkelt se vad och hur du ska såga till material.

2. Bygg med MDF & reglar

MDF är ett perfekt material att bygga i då det är både lätt att såga i samtidigt som det är hållbart och relativt billigt. För att skivan skall fästa i väggar eller inte svikta kan du behöva stadga upp med några reglar.

3. Färdigsågat förenklar

Om du har en lista över måtten på de delar du behöver kan du vända dig med dessa till en byggvaruhandlare för att få hjälp med att såga till skivor. Då slipper du både jobbet med att såga till skivor och försäkrar dig om att det blir rakt.

4. Måla innan montering

Bäst resultat får du om du målar skivorna i förväg. Då kan du rolla på färgen snabbt och lätt och slipper krångliga hörn och konstiga vinklar. MDF målas bäst med snickerislip och genom att efterdra färgen med en skumgummiroller får du en väldigt fin yta.

5. Bygg inte in

Kontrollera så att du inte bygger in några eluttag, vattenavstängningar, element eller dylikt. Dessa kan vara nödvändiga att komma åt och bör därför inte byggas in helt. Ofta kan det räcka med en lös del eller en lucka för att kunna komma åt.

6. Dynor

Även dynor och madrasser kan du måttbeställa till din nya soffa. Fråga din lokala tapetserarverkstad, sybehövsaffär eller sängbutik om de kan hjälpa dig. Sedan kan du själv klä dem med just ditt favorittyg.

Lycka till!