Matte Carlssons tips inför skafferibygget:

Tänk på detta innan du bygger
– Fundera kring vad du ska använda det till och vad du vill att det ska ha för temperatur. Vill man ha det svalare än inomhus kan man släppa in luft utifrån. Vill man ha en lite lyxigare variant kan man fixa egen kylning av skafferiet.

Ventilation

– Det är absolut att det är bra med ventilation. Vill man ha en svalare del i skafferiet för exempelvis potatis kan man sätta ventilationen långt ner och alltså lägga de varorna där.

– Ska man bara ha skafferiet som torrförråd behöver man ingen ventilation. Då kan man egentligen lika gärna ha ett öppet skafferi – beroende på om man vill att varorna ska synas eller inte. Vill man förvara exempelvis potatis, som behöver ligga mörkt och lite svalare för att inte börja växa kan man göra lådor längst ned där potatisen kan ligga i mörker.

Isolera för kallskafferi
– Nej det behöver man inte göra, om man inte ska använda det som ett kylskåp. Förr byggde man ju skafferiet av kraftigare virke och det kan ju vara bra, men någon isolering tycker jag inte att man behöver.

Placering
– Har man möjlighet att välja är det ju bäst att helt enkelt bygga skafferiet så att det är lättåtkomligt när man lagar mat. Det är dock inte lika viktigt som att ha vatten och spis nära.

Tänk på detta när du väljer material
– Undvik att använda färger som inte tål fukt, som vanliga väggfärger. Välj istället lackfärger, gärna badrumsfärger som skapar en hård yta. Badrumsfärgerna är nämligen behandlade med ammoniak och håller tätt mot fukt.