Det gör Willy Björkman i Bygglov

"Vad gör egentligen Willy Björkman i Bygglov?". Det är en fråga MijaKinning ofta får, det berättade hon när Bygglovs-gänget nyligen föreläste på Hem- och villamässan i Stockholm.
– Ja, det undrar jag själv också ibland, sa Willy. Det lite så att jag bara gör – jag pratar först och tänker inte sen heller. Utan det blir vad det blir. Och sen får jag gå omkring och be om ursäkt för vad jag har sagt.

Mija Kinning om Willy Björkman

Men Mija rycker ut till försvar. Hon och Willy började jobba ihop för länge sen, med scenografin till bland annat ”Nya tider” Filip och Fredriks program.
– Så när folk frågar om Willy kan något över huvud taget brukar jag säga att han kan väldigt, väldigt mycket, sa hon. Och framförallt förstår han hur jag tänker och det är faktiskt inte helt enkelt. Det gäller både Matte och Willy.

Under inspelningarna är Willy en tillgång på olika sätt.
– Vi på Bygglov tillbringar ju hela somrarna ihop, sa Mija. Och ibland har vi lite kul – och det hänger oftast på Willy. När man själv hamnar lite i en svacka då klär han av sig eller hittar på något annat, så att man känner att det vi har rätt kul ändå.

– När folk frågar om han är sån jämt brukar jag säga att han är rolig fram tills att han blir trött. Då är han inte lika kul längre.

Willy Björkman om fansen

Willy, du är ju en riktig karaktär i Bygglov. Hur tror du att folk uppfattar dig?
– Jag märker att det är jättemånga ungar som exempelvis vill vara kompis med mig på Facebook, säger han. Jag tror att de tycker att jag är en cool person och att de känner en viss trygghet med mig. Ibland hör barn med taskigt självförtroende av sig till mig och vill att vi ska vara kompisar på Facebook, det kan betyda mycket att känna en kändis verkar det som. Och då svarar jag självklart dem. Så man har ju någon liten funktion att fylla. Det är kul om man kan göra något, utan att man gör något så att säga. Jag bara finns där och är en polare, det är så enkelt.

– Min medverkan i Let’s dance tror jag också har också stor inverkan. Jag gjorde i princip allt fel – jag kunde ju knappt ta ett steg – men även fast juryn hackade på mig och var jättetaskiga skrattade jag bara åt det. Det tror jag känns bra för barn att se att jag tog det så. Och även fast jag var så dålig på att dansa fick vi mest telefonröster någonsin i programmet, vi körde vårt rejs.

– Jag tror att folk ser att den här liraren han gör som han vill och går inte i samhällets ledband. Jag säger inte sådant som föräldrar säger. Ungar kan fråga mig om de ska färga håret blått och då säger jag bara ”kör på för fan, om mamma säger nej har hon glömt att hon skulle gjort samma sak när hon var liten”. Och det svaret kanske inte är enligt regelboken.

Du har i skrivande stund 4999 vänner på Facebook.
– Ja, man får ju ha högst 5000 vänner. Och jag har 638 vänförfrågningar, så när någon hoppar av brukar jag klämma in en ny. Den lever lite sitt eget liv den där facebook-sidan, men jag är inne då och då och kollar läget. Men nu när jag var i Thailand hade jag tid att chatta med några av ungarna.

Vad har du att säga om bilden ovan?
– Inga kommentarer...