Här tipsar Mija Kinning om bra belysning till köket:

Våga jobba med ljus. Rikta ljuset åt det håll där det behövs. Men se till att ljuset når fram dit det ska, om inte ljuskällan är tillräckligt stark eller om något troligtvis kommer att skymma ljuset är lampan onödig.

Till matbordet bör man ha två eller fler lampor för att få bra belysning. Har man ett stort matbord kan det vara bra med en grupp lampor, exempelvis två likadana i nivå. Där kan man arbeta mer med utseendet.

Arbetsbänken – här behövs det bra belysning med bra ljuskällor som är vinklingsbar uppåt i x- och y-läge. Ofta sätter folk en spottskena i taket, men då tar ofta huvudet allt ljus när man står vid arbetsbänken. Därför behövs bra belysning som exempelvis integreras i överskåpet.

Över spisen - i fläkten ingår oftast en lampa, men är det en mindre bra fläkt får man räkna med en mindre bra lampa, som kanske måste kompletteras.

Överskåp – här är det bra med belysning både under och i skåpen.

Tänk på hur ljuset landar och eventuellt reflekteras. Har man en rostfri bänk bör man tänka på att rikta lampan så att inte ljuset slår upp i ansiktet på den som arbetar vid bänken

Sätt dimmer på allt – då kan man välja mindre ljus när man äter middag och fullt ljus när man städar. Vi har ju fyra årstider och de kräver olika typer av ljus.