SACCOSÄCK

1. Sök efter färdiga mönster på nätet eller rita ett mönster på fri hand. Inspiration kan du hitta i butiker som säljer saccosäckar där du kan se hur de ser ut och rita mönsterdelar efter dem. Även vissa hobbyaffärer kan ha mönster, kika där.

2. Börja med en innerpåse. Klipp ut två lika stora delar av ett billigare tyg och sy ihop långsidorna och en av kortsidorna. Innerpåsen ska vara något minre än ytterpåsen och du behöver därför inte lägga på någon sömnsmål.

3. Vänd och fyll påsen med frigolitkulor (EPS-kulor). Finns på välsorterade hobbyaffärer. Du kan behöva ett par hundra liter beroende på storleken på den kudde. Sy ihop innerpåsen.

4. Börja nu med ytterpåsen. Lägg sidorna räta mot räta och kontrollera att mönstret blir rakt om tyget är mönstrat. Mät ut lika stora delar som till innerkudden men lägg till 2 cm sömnsmån per sida. Klipp ut och sicksacka runt kanterna.
Lägg sedan tygen räta mot räta och sy med raksöm ihop säcken - alla sidor utom ena kortsidan (den som ska vara mot golvet). Stryk tyget på rätsidan så att det blir jämt i kanterna och sy eventuellt en sömn va 10 cm in för att göra en ram runt alltihop.

5. Dragkedja.
För att kunna byta och tvätta ytterpåsen avslutar du med att sy på en dragkedja på nederkanten som ska vara mot golvet. Sätt i innersäcken. Färdigt!