Den vanligast förekommande golvlisten är en vit och slät i storlek 12x57.
Men det finns även andra typer som till exempel 12x70 mm, massiva ädelträlister, kanallister samt plastlister i standard storlekar, berättar listexperten Daniel Karlsson.

Dessa tillbehör behöver du

Generellt behövs skruv, spik eller spikplugg, hammare, borrmaskin och skruvdragare. Det är bra om man har en ordentlig gersåg för att få riktigt fina gerningar i hörnen. Bra att ha med vid listning är latexfog för att dölja eventuella felsågningar.
– Är man noggrann så ska man använda bättringsfärg för att måla över spikskallar, en liten men ack så viktig detalj, säger Daniel Karlsson.

Att montera golvlister är något man klarar själv enligt Daniel Karlsson. Det finns hjälpmedel för att få ett bra slutresultat dock ska man låta hantverkaren montera listerna om man har en hel entreprenad, säger han.

Hur sätter man bäst golvlister om man har betongvägg och gipsvägg?

– När man monterar lister på gipsväggar använder man vanligtvis dyckert eller listskruv och på betongväggar borrar man hål och sedan spikpluggar man. Listsättning har inte utvecklats så mycket men nu finns det enklare och snyggare sätt att montera, framförallt på betongväggar.

Hur döljer man bäst sladdar med en golvlist?

– Det absolut snyggaste och bästa sättet att dölja kablar är att lägga kablaget i Kanallister. Dels med tanke på att man ändå ska sätta en golvlist och får på detta sätt en list med flera funktioner och dels för att man slipper fräsa in elen i väggarna. Att fräsa in elen i väggarna är extra jobbigt och framför allt kostsamt om det är betongväggar.