Varför ska man ha belysning i trädgården?
Trädgården är en del av inredningen utomhus, säger Mija Kinning till hemmakanalen.se. I Sverige har vi så vackra årstider – utnyttja det! Belys fasader, trappor, växter, möbler och träd. Man kan inte ha för mycket ljus.

Här tipsar Mija om vad du bör tänka på:


Att tänka på när du planerar utomhusbelysning:

1. Ta reda på hur mycket kapacitet du har rent strömmässigt. Planera utifrån detta.

2.
Sen bör man fundera på vad det är man vill lysa upp – kanske ett vackert träd eller en fasad. Kanske vill man ha ljus uppifrån och ner eller nerifrån och upp. Kanske vill man ha små lampor som markerar en gångväg. Man kan jobba med olika höjder – möjligheterna är många.

3.
Man bör också bestämma sig för hur belysningen ska skötas – ska den tändas med skymningsrelä, tändas automatiskt med timer eller manuellt? Kanske ska lamporna tändas på olika sätt – vilka passar då bäst till vilken belysning? Kanske ska träden tändas med en knapp, fasaden med en annan. Planera detta.

Glöm inte altanen
Montera belysning under altanräcket, där den inte syns. Det finns många roliga små lampor man kan fräsa in. Något som kan ge en innekänsla ute är utomhuslampor som ser ut som inomhus-golvlampor som man kan ställa på altanen. Det finns också sådana lampor som man exempelvis kan hänga i överhänget i takfoten.

Om man har liten trädgård:
Då kan man få den att se större ut med mycket belysning från flera olika håll. Se till att ha mycket belysning kring rabatter och att belysa hela buskar. För mycket punkter gör att det ser plottrigt ut.

Kom ihåg detta:
Tänk på att inte använda inomhuslampor, utan se till att du har belysning för utomhusbruk. Och mitt personliga tips: undvik blinkande lampor, det ger ett stökigt intryck.

Tänk också på att visa hänsyn till grannarna. Har man väldigt speciell belysning kan det vara bra att kolla av med dem så att de inte störs. Och om man har timer på belysningen – se till att det inte grannarna plötsligt har en stark spot som lyser rakt in i deras sovrum.