Matte Carlsson berättar vad du bör tänka på när du målar om huset.

Måla en sida i taget

Det spelar ingen roll om du väljer att börja med en kort- eller långsida, se bara till att måla färdigt en sida i taget. Håll inte på och måla lite grann på olika områden, det blir bara ojämnt och ostrukturerat.

Förbered innan

Se till att ha tagit fram alla verktyg, penslar, stegar och ställningar du behöver innan du börjar måla.

Tänk på fasaden

Kolla upp vilken typ av husfasad du har. Det är viktigt att kontrollera i vilket skick fasaden är, underlaget du målar på måste vara helt och fast. Om du har en putsad fasad måste du till exempel använda en KC-färg som har samma bindemedel som putsen. Använder du fel färg kan det sluta med att hela putsen släpper från underlaget.

GUIDE: Måla om huset - steg för steg

Hemmakanalen.se har samlat alla tips och guider du behöver för att måla om huset. Läs hur du gör steg för steg här nedan.

Steg 1 - Undersök

Första steget innan man skall måla om fasaden är att undersöka den. Till att börja med kan man rensa bort eventuell växtlighet intill fasaden. Visserligen kan det vara fint med växter precis vid husknuten, men tänk på att när man vattnar växterna vattnar man också fasaden. När hela fasaden är synlig gäller det att noggrant leta efter skador. Har man tur upptäcker man en kommande fuktskada redan här och kan åtgärna den innan skadorna blir allt för stora.

Steg 2 - Rätt färg och penslar

Har man tidigare målat om huset så vet man ofta vilken sorts färg man använt tidigare, men om det är första gången man målar huset kan det vara svårt att veta. Genom att gå till en färghandlare med en provbit så kan de hjälpa dig att se vilken sorts färg som använts tidigare och vilken sorts färg som passar att måla med. Att inte förglömma är också penslarna, något som folk ofta snålar med. Bra penslar är oerhört viktigt både för resultatet och arbetstiden. Även här finns olika penslar för olika ändamål. Visste du till exempel att man inte skall använda en vanlig fasadpensel till Falu Rödfärg?

Steg 3 - Tvätta och måla

Snart är det dags att måla fasaden, men inte än. Först skall man tvätta och skrapa panelen så det är en ren och fast yta att måla på. Glöm inte heller att olja in ändträet, det är där 80 procent av vattenupptagningen sker. Sedan efter en grundlig maskering av fönster och dig själv är det äntligen dags att måla fasaden.