- Tapeter är det enklaste sättet att ge ett rum ett ansiktslyft, säger Bygglovs Mija Kinning.

Hon arbetar mycket med spännande tapeter och fondväggar i sitt jobb.
- Fototapet ger snabbt en personlig känsla i rummet. Använder du en egen bild får du en look som du är helt ensam om, säger hon.

Här tipsar är Mija om hur du gör för att få snygga väggar med hjälp av tapeter:

1. Ha gott om tid och var noggrann. Underlaget ska helst vara tvättat, spacklat och slipat innan du börjar. Sitter det gammal tapet under kan den släppa när klistret åker på. Var inte stressad när du jobbar och tänk på mönsterpassningen om du har mönstrad tapet.

2. Bra att tänka på om man trycker upp egna bilder på fototapet är att ha en bra kamera med god upplösning, så bilden inte blir suddig. Behöver bilderna redigeras kan man ofta få hjälp med det hos företaget som trycker upp bilden på tapet.

3. På loppis kan man fynda gamla och lite speciella tapeter. Se dock till att kanterna inte är stötta och fula. Det finns också butiker på nätet som säljer gamla tapeter på rulle, www.tapetorama.se har många olika. Se bara till att det finns tillräckligt mycket av den du vill ha innan du beställer.

4. Har du en gammal tapet
som du skulle vilja återskapa finns det företag som gör det. Från ett tapetfragment kan man reproducera mönster som inte längre går att få tag på, till exempel hos www.handtrycktatapeter.se

5. Köper du tapeter på nätet
- beställ alltid provbitar först. Tapet är visserligen enklare att köpa än textilier, men färgerna kan ändå se olika ut på bild och på din vägg.