Matte Carlsson berättar vad du bör tänka på innan, under och efter byggandet av ett förvaringsutrymme under en trappa.

Se till behovet

Innan du mäter och måttar behöver du titta närmare på vad det är du behöver utrymmet till. Är det för förvaring av skor och jackor eller även prylar och annat? Därefter kan du ta alla mått i utrymmet.

Bestäm formen

Fundera ut hur du vill att det ska se ut och hur det passar in i resten av rummet. Du ska ha en tydlig bild av hur du vill att förvaringsutrymmet ska se ut innan du sätter i gång.

Gör en ritning


Gör sedan
en ritning i lugn och ro. Vilken skiva vill du sätta upp var och vilka andra saker vill du montera in eller sätta upp? Skriv en lista på allt material som du behöver och glöm inte att anteckna rätt mått för varje del.

Måla detaljer innan

Om du har tid så rekommenderar jag dig att måla alla detaljer en gång innan du sätter upp dem. Att grundmåla alla grejer i garaget innan du monterar upp dem är mycket lättare än att försöka trotsa tyngdlagen och måla hyllor och skivor upp och ner.

Förborra och spackla

Spackla över skruvhål, måla färdigt det sista och montera beslag, krokar och stänger. Om du jobbar med MDF är det bra att förborra innan så att det inte spricker.

Finns det fler dolda förvaringsutrymmen man kan utnyttja?

Många gånger missar man utrymmet som finns i lägenheter med högt tak. Där är mitt tips att utnyttja utrymmet hela vägen upp till taket med till exempel hyllor och skaffa en stege om det behövs.


Text:
Frida Stålnacke