Heliga birgittas uppenbarelser från 1492
Svenska Birgitta Birgersdotter, ”Heliga Birgitta” (1303-1373) fick uppenbarelser redan när hon var en liten. Hon fick bla. en uppenbarelse om att bygga ett kloster i Vadstena. Hon bodde sedan resten av sitt liv i Rom och blev helgonförklarad några år efter sin död.  Denna boken innehåller alla hennes ca 600 uppenbarelser. Boken beställdes 1492 av Vadstena kloster och var den första samlade utgåvan på latin. Denna bok är tyckt i Lübeck. 800 exemplar trycktes på papper, med och utan färg. Den är helt fullständig men sammanfogad - man har alltså lagt ihop några ofullständiga band till ett helt.

Roulettemaskinen Admiral
Roulettemaskinen är tillverkad av företaget Mills i Chicago 1899, som tillverkade bland annat jukeboxer och olika sorters spelmaskiner. Vid sekelskiftet stod sådana här bland annat på tjusiga hotell och restauranger runtom i USA! Materialet är fanér i valnöt och smäckra lejontassar håller upp den tunga kroppen. Den är fullt fungerande, och kan användas med 25-centare (om man har spellicens).

Väggklocka av Torun Bülow Hübe för Georg Jensen
Den här unika väggklockan gjorde Torun Bülow Hübe för Georg Jensen i början av 70-talet. Den är enkel i sin design i lönnträ med sin ådring och mjuka yta. Torun jobbade helst i silver men här är visarna i metall. Torun Bülow Hübe (1927-2004) var Sveriges första kvinnliga silversmed med egen verkstad. Torun förändrade synen på smyckets funktion, istället för att smyckena skulle visa mannens rikedom och sociala status så gjorde Torun smycken som kvinnor valde efter eget tycke och sin egen smak. Detta väggur är producerad i mycket liten upplaga.

Diamantring från 1920-tal
Gammelslipade diamanter. Den är gjord på 1920-tal i typisk Art Déco design. De två stora väger tillsammans 2,9 karat, 1 karat är 0,2 gram och de är omringade av 52 stycken mindre diamanter på sammanlagt 1,0 karat. Dessa är gammelslipade. Ett sätt som var populärt i början av 1900-talet, innan sliptekniken utvecklades och de 6 klasserna sattes i system. Dessa diamanter är pigué. Ju mindre färg desto tjusigare sten. Själva ringen är gjord i platina.

”Krokodilen” ett ellok från Märklin
Krokodilen är en av den tyska leksakstillverkaren Märklins mest populära modeller. Namnet fick det, efter ett riktigt schweiziskt lok som kallades just Krokodilen efter lokets form. Det var ett modernt, stort och starkt lok som avvek från hur andra ellok såg ut på den tiden. Krokodilloket tillverkades i 11 olika upplagor mellan 1947 till 1976. Den här är upplaga nr 6 (krokodil CCS 800) som tillverkades mellan 51-53. Den gröna färgen på loket och färgen på texten varierar på upplagorna. Denna modell hade från början silverfärgad text men den har med tiden nötts bort. Loket drivs av en elmotor, strömmen går igenom takströmavtagarna (kopparbyglar med fjädrar på sidorna) uppe och släpskorna under loket. Båda dessa detaljerna är typiska för de äldre modellerna. Det här loket ligger i sin originalkartong.

Lampan ”Bibibibi” av Ingo Maurer
Den här lampan heter ”Bibibibi” och den gjorde Ingo Maurer som en bröllopspresent till goda vänner. Bordslampa är från 1982 och gjordes först i en upplaga av 500 stycken, idag är den dock tillbaka i produktion. Detta exemplar är märkt 445 och är från originalserien 1982. Maurer skapade lampan som ett ihop-plock. Benen hittade han på ett varuhus i en restlåda. Kroppen till storkbenen hade försvunnit så de låg bara och skramlade. Ingo fick tjata sig till att köpa benen. Han satte sedanstorkbenen på en vit porslinsskiva som reflekterar ljuset på ett mjukt sätt. Och här i toppen sitter det en liten fjäder.

Ryskt toilettebord
Toilettebord i Louis XVI-stil, förmodligen tidigt 1900-tal från Ryssland. Den är en del av ett större sängmöblemang i samma stil. Ett toilettebord är ett sminkbord, som användes av förnäma damer, när de skulle göra sig fina. Louis XVI är en möbelstil som var högsta mode i slutet av 1800-talet. Den innebar att man såg tillbaka till 1700-talets franska klassicism. Och just Ryssland var ett mecka för den här typen av möbler vid förra sekelskiftet.

"One penny black” – Världens första frimärke
Frimärket föreställer Drottning Victoria (1819-1901) av Storbritannien. På bilden är hon bara 21 år gammal men har redan varit regerande drottning i 3 år. Det här frimärket kallas ”One penny black” och är alltså världens första frimärke. Det började användas i Storbritannien 1840.
One penny black trycktes i stor upplaga under 2 år och användes flitigt. Den svarta färgen bleknar inte och pappret är tjockt, frimärket fästes genom att man slickade på baksidan. Frimärket har skickats och är stämplat. Ostämplade versioner i ett bra skick har är heta på marknaden.