Badtält

Badtält - Tillverkad under 1900-talet. Portabelt och ihopvikbart, allmoge-målat badtält som användes för att byta om i på stranden. Badtältet har stått på en släktgård i decennier, där det tidigare bedrevs en lanthandel. Att bada blev modernt ca 1720 i den engelska överklassen. Trenden att bada spreds till Sverige under 1800-talet och i början av 1900-talet. Mått: ≈ 1,5 x 1,5 meter. (Tältet blir fyrkantigt när man fäller ut det). Ingen signatur förutom den dekorativa målningen.

Träskulturer Döderhultarn

Döderhultargrupp - "Beväringsmönstring" En grupp bestående av sex träfigurer samt måttstock. Samtliga av figurerna är stämpelsignerade
"Axel Petersson. 'Döderhultarn' Oskarshamn". Skrivbordets bottenplatta är signerad Axel Petersson. OBS: Om man tittar under fötterna på gubbarna så ska det finnas en liten spik i varje fot, det är ett kännetecken på att de är äkta. Axel Robert Petersson, kallad Döderhultarn (1868-1925) är känd för
sina grovt tillyxade träskulpturer, av både människor och djur. Internationell berömmelse fick Döderhultarn genom utställningarna vid Humoristernas Salong i Paris 1910; utställningar i Köpenhamn, Brighton, Rom och Turin 1911; utställningar i New York 1913 och i San Francisco och Chicago 1915.

Bourgeoisetsning

Spiralling Arrows - Louis Bourgeois Detta är en etsning, det 15:e exemplaret utav 25. Skulptören Louis Bourgeois (1911-2010) gjorde verket utav en kopparplåt där hon etsade in pilar i ett spiralformat mönster, ett väldigt tidskrävande arbete. De pilformade groparna fylldes med färg, sedan fördes ett fuktat papper över plåten, som i sin tur kördes igenom en mangel. Utav de 25 exemplaren är inget exakt likadant som det andra. Hennes signatur finns längst ner till höger.

Barbro Nilssonmatta

En stor blå röllakanmatta av Barbro Nilsson (1899-1983) (Märta Måås Fjetterström's vävverkstad) Mattan heter Salerno, blå, en internationellt populär matta. Mönstret ritades ursprungligen i rött till kapellet i Salerno, Italien som en gåva från det svenska flygvapnet. Byborna i Salerno hade nämligen tagit väl hand om svenskar som varit med om en flygolycka i samma område, 1947. Mattan är hela 4,2 x 5,7 meter och väger cirka 75 kg.

Tv-spel

Tv-spelet: Magnavox Odyssey från 1972. Det första tv-spelet för hemmabruk, släppt av företaget Magnavox 1972 i USA. Konsolen designades
av Ralph H. Baer (f.1922). Odyssey var en hybrid mellan analog och digital teknik, den gick på batterier och saknade helt ljud. Systemet använde en sorts primitiva spelkassetter för att möjliggöra olika spel. Dessa innehöll dock ingen elektronik utan en uppsättning "brytare" som talade om för konsolen hur spelets logik fungerade. Med systemet såldes även transparenta plastöverdrag som sattes på TV-rutan för att ge en färgliknande grafik.

Kungaradio

Specialbyggd Kungaradio efter Gustav V 1932. Radion specialbeställdes av Gustav V och är tillverkad av Gylling & co. Ett fåtal exemplar finns kvar,
varav bla en finns på slottet, och en hos Gyllings nuvarande ägare, sonen till grundaren Bertil Gylling (1887-1982). Radion fick namnet Royal De Luxe ("kungaradion"). Den hade en inbyggd europakarta med 29 markerade sändarstationer, varav en liten positionslampa lyste vid vald station. Den hade
funktioner som kan tänkas ha inspirerat tekniken till dagens skivspelare, och kan därför kallas DJbåsets föregångare. Radion är en rejäl pjäs; 125 cm lång och 50 cm bred. 

Allmogekuddar

Allmogekuddar - tillverkade till ett bröllop 1824 Allmogekuddar, ett komplett set med en åkdyna och två jynnen från Legeved, öster om Kristianstad.
De är dekorerade med yllebroderi. Baksidorna är av hjortskinn. De har en blandning av romerska och arabiska siffror i dateringen vilket är unikt, stora tofsar pryder alla hörn. Detta set är troligtvis bara använt en gång, på bröllopet, och kanske knäböjde bröllopsparet på varsitt jynne framme vid altaret. Det är inte ofta en hel uppsättning med tre kuddar är bevarade.

af Chapmans konsolbord

Konsolbord, 1810-tal, Stockholm Konsolbord från empirtid med brännförgylld grund, uppburen utav två vädurar. Den svarta marmorskivan är italiensk och i original. Bordet har tillhört släkten af Chapman sedan 1800-talet, men har idag bytt ägare. Fredrik Henrik af Chapman var skeppsbyggare och byggde det berömda fartyget med samma namn " af Chapman".