Bordsduk: Två oljemålningar av Anders Widoff

Målade 1993-94. De rutiga målningarna (som liknar bordsdukar) växte fram i början av nittiotalet som en hyllning till abstrakt nittiotalskonst i vardagslivet. De belyser exempelvis kvinnans roll i hemmet, och även den gemenskap som finns kring ett matbord. De är gjorda i olja och lackfärg på duk
Anders Widoff (f.1953) är skulptör, målare och tecknare, verksam i Stockholm.

Brevsamling: Brevsamling med 18 brev från bla: 

Selma Lagerlöf, Sven Hedin, Verner von Heidenstam, Ernst Wigforss, Emilia Fågelclou, Hugo Alfvén, Gustav Möller, Erik Axel Karlfeldt, Albert Engström, Rickard Sandler, Martin Koch, Albert Schweizer, Ture Nerman, Jeanna Oterdahl.

Frisörstol - Jugend

På 1940-talet hittades denna stol i källaren på en frisörsalong i Uppsala. Stolen har en mekanism som gör att sitsen vänder sig, för att avklippt hår ska falla ner på golvet. Det finns uppgifter om att Nathan Söderblom ska ha suttit i stolen. Han var Sveriges ärkebiskop 1914-1931, och ledarmot i Svenska
Akademin.

Ljusstakar - 2 x Ljusstakar i silver, 1767, Stockholm.

Ljusstakar av Isak Sauter. Ca 25 cm höga i silver. De är stämplade med St.Eriks symbol, samt signaturen "Sauter" på fotens nederkant. Isak Sauter förväxlas ibland med silversmeden Isak Sauer som var verksam samtidigt i Stockholm. Sauter var verksam 1749-1779. Ljusstakarna är drivna i en
speciell form; ett svårt hantverk. Stilen är klassiskt rokoko, och denna form av ljusstakar är fortfarande ett populärt inredningsinslag.

Tand - Mammuttand (fossil) från Sibirien.

Man tror att tanden är ca 13 000 år gammal, men det är svårt att vara helt säker. Fyndet kommer ifrån Sibirien, där man även hittat fynd från vad man tror var de sista kvarlevande mammutarna.

Tapa-tyg - från Fiji, 1950-tal

Materialet är gjort av barken från mullbärsträd. Många barktyger blir hårda efter ett tag. Detta exemplar är extra fint, då det är ca 8 m2 och mjukt. Det tar lång tid att göra denna typ av tyg då tillverkningen är en flerstegsprocess. Mönstret har en vacker färg och form, och är typiska för Fijikulturen.
Dessa tyger användes ofta i ceremoniella sammanhang, då kvinnorna klädde sig i dem. Detta är dock lite för stort för att vara ett beklädnadstyg.

Samesamling

Jöns Hatta Mickelsson (1882-1960) var en samisk renägare från Gällivare. På 1930-talet dog hela Hattas renhjord efter två näringsfattiga vintrar. Han började skulptera miniatyrrenar och sålde till dåtidens nobless. För varje såld renskulptur kunde han köpa fem riktiga renar. Skulpturena har en mankhöjd på 12-15 cm och är väldigt detaljrika. De är gjorda av material från en verklig ren, tex päls, horn och hov. Samefigurern är en liten kopia av Hatta själv.

Älgskinnsfåtölj

Älgskinnsfåtölj designad av Mats Theselius,1991, Källemo. Detta är Mats Theselius (f.1956) första stol. Den första upplagan visades upp på utställningar, men betraktare upplevde stolens utseende "likt en bombs". Stolen är konstruerad av etsade järnplåtar, stålrör, bokträ och älgskinn. Denna kombination hade ingen tänkt på förut. Den finns i 360 signerade exemplar.