Objektslista:

Barbiedocka

Barbie Ponytail no 1. Den är från 1959 och såldes endast i USA. Ansiktet på "ettan" är handmålad och bland de första Barbiedockor som gjordes, innan produktionen kom igång ordentligt. Att dess skick kallas för "MINT" innebär att den är bevarad så väl att den ser ut att vara helt ny.

Göta cykel

Cykeln "Göta", 1899, Stockholm. Den utvecklades av JM Carlsson och EA O:son Göthe. Cykeln gjordes i ytterst liten upplaga och det finns så vitt man vet fem stycken i Sverige. Mekaniken är baserad på hävstång- och kugghjulstekniker och cykeln är väldigt svårcyklad, då rörelserna blir nästan "galopplikanande".

Cello

Cello - tillverkad av Sveno Beckman, från ca 1756, Stockholm.Tillverkningsstilen kallas "Vieux Paris", ett mycket exklusivt smide som var en raritet även på sin tid. Den är stämplad med en falsk etikett, där istället namnet av Beckmans elev står. Han hette Johann Öhberg och hade troligen försökt att ta åt sig äran för verket. Cellon är en utav Sveno Beckmans bästa verk, och var förmodligen beställd av en förmögen person under 1700-talet.Cellon är tillverkad i lönn och gran från alperna, och pryds utav välarbetade detaljer. Den används fortfarande flitigt. Eleven

Frimärke

Frimärke - Landstormen II, 1916, Sverige. Detta frimärke har haft två livscykler. Det stämplades första gången 1903, då posthuset i Stockholm invigdes - därav motivet. Det har sedan stämplats om 1916 för att istället ge pengar till den rörelse som kallades "Landstormen". Medlemmarna var de äldre åldersklasserna i en värnpliktsarmé, som var tänkta att rycka ut i försvaret när tiderna krävde extra förstärkning av den svenska armén. Lottarörelsen var den del av denna "Landstorm". Frimärket är speciellt för att det hade så pass hög tilläggskostnad. Av de 5 kronor som frimärket

Kandelabrar

Kandelabrar - 1790-1810, Frankrike. De är gjorda utav en blandning av brännförgyllt brons och marmor. Att göra föremål av brännförgyllt brons var ofta förrödande för hantverkaren, då tillverkningsmetoden var såpass kontroversiell och farlig att personer som jobbade frekvent med detta dog i förtid.

Mini-kista

Mini-Kista, "Kristianstadsmålaren", 1831. Minikistor är mycket ovanliga. De få som finns brukar vara väldigt slitna, och detta exemplar är välbevarat. Motiven på kistan är originalmålningar. Den har en vacker patina där händer genom tiderna försökt för att öppna kistan. Initialerna på framsidan tillhör troligen en Anna Bengtsdotter som förmodligen fick kistan i trolovningsgåva.

Reliefmålning

Reliefmålning av Harry Wichmann. Bilden föreställer Adam och Eva och ormen i paradiset. En stor relief av Harry Wichmann (1916-1993), tecknare och grafiker. Han arbetade också som skulptör i trä. Hans verk är representerade i Nationalmuséet, samt Stockholms Stadsmuseum och i H.M. Konung Gustav VI Adolfs samlingar.

Schackbräde

Schackbräde och pjäser av Bo Åke Adamsson, ca 1970-80-tal. Schackbrädet och pjäserna är signerade. Enligt konstnären själv, Bo Åke Adamsson (f.1941), finns det 14 stycken bräden ute i världen. Bland annat har vår kung ett, sultanen av Kuwait ett, och den tidigare presidenten i Rumänien Nicolae Ceaușescu hade ett.Den är gjort i brons och mässing i vackert skulpterade pjäser.