Chieftan Chair, Fåtölj av Finn Juhl
Finn-Juhl designen ”Chieftain Chair" i brasiliansk valnöt , omklätt i oxskinn, men med originalstoppning och originalunderrede. Denna fåtölj är producerad 1952 av Niels Vodder och designad av Finn Juhl (på bara en dag!)
Tanken var att man inte skulle visa en fixerad position, utan man kunde lätt och ledigt slänga upp ett ben på armstödet eller luta sig till en avslappnad position, till skillnad från samtidens rakryggade (obekväma) möbler. Stolen är full av symboler –  armstödet är brett och inspirerat av en sadel och, ryggstödet är en sköld och ryggstödets reglar ser ut som spjutbågar. Namnet ”Chieftain” betyder i sin tur ”Hövdning”.

Ballongpamflette från 1809, Den första flygposten
Pamfletten kallades ”strödda anmärkningar öfver Sveriges ställning sommaren 1808” och innehåller 16 sidor uppvigling om att svenskarna skulle peta Gustav IV Adolf från tronen och istället välja den danske kungen Fredrik VI. Det skickades av Carl Fredrik Ehrensvärd, som några år tidigare hade befunnit sig på en maskeradbal i Stockholm och deltagit i bordet på Gustav lll.
300 häften skickades över sundet med förarlösa ballonger. Detta var världens första föremål skickat med luftpost mellan två länder, och kan ses som den första internationella flygposten. När de nådde Stockholm brändes alla dess propagandahäften, utom fyra stycken som förvarades på slottet. Idag finns endast två kända exemplar på privat marknad. Ett sådant här föremål är intressant på flera samlarmarknader.

Koffert från Louis Vuitton
Detta är en genuin Louis Vuitton-koffert från förra sekelskiftet. Louis Vuitton är ett franskt lyxmodemärke. Väskorna har livstidsgaranti och reas aldrig ut. Denna vintage-koffert bär märken efter sina många resor men har blivit varsamt renoverad. Kofferten är byggd i poppelträ. Utsidan består av kraftig bomullsväv som vaxats, handtag och detaljer är dock i läder. Inuti finns de typiska Vuitton-detaljer, med praktiska uttagbara lådorna. Louis Vuitton märkte tydligt sina väskor med ett L och ett V i chokladbrunt, nougat och guld. LV märket står på låsen, skruvarna och LV-monogrammet finns över hela kofferten.

Miniatyrporträtt i elfenben
Miniatyrer blev poppis i Europa på 1400-talet och då använde man ofta kartong eller pergament som underlag – och på den tiden var de ofta pråliga med juveler och starka färger.
Dessa miniatyrporträtt från 1700-talet är målade på elfenben och målat med gouache – en täckande vattenfärg..13 st porträttminiatyrer föreställer den Danska tronföljden av huset af Oldenburg som satt på danska tronen i 400 år. Varje porträtt ca 4x3 cm styck. Varje miniatyr väger ca 15gram/st.

Jämtländskt Golvur
Ett golvur ska föreställa en jämtlänsk brud, i sin brudklänning, och termer från kvinnokroppen används därför även på golvur. Denna klocka är tillverkat i Kougsta verkstad, Häggenås ca 1830. Där fanns det tre kyrksnickare som på tidigt 1800-tal gjorde predikstolar, nummertavlor och golvur. Uret är ovanligt med liten urtavla, signerad Nils Andersson i Lockne, Jämtland. Det har en väldigt smal liten midja, och är ”liten” i storleken, med sina 2 meter. Färgerna är jämtländska och originalmålning.
Många idag kallar golvur för ”Moraklockor” vilket är en svordom i allmogeälskares öron.

Droppstensfigur från kina
En droppstensfigur - en stalagmit från en grotta i västra Kina. Den är helt på naturligt och slumpmässigt vis formats som en fallos, en penis, som ger skulpturen en humoristisk klang. Kalkstensformationen har under 40 000 år fått sin form genom att kalkrikt vatten droppat ned på marken i en grotta. När luften avdunstar lämnas lite kalk som sedan stelnar. Efter 40 000 år har den sedan kapats och sedan sålts på den kinesiska konstmarknaden, fäst på en sockel.

Tekanna i silver av Christian Hammer
Silverkanna i nyrokoko från 1853 av Christian Hammer (1818-1905). Formspråket är plockat från 1700-talets rokoko men i en nytappning, vilket syns på den tjocka magen med knäckar på kannan. Fötterna på kannan är utformade som dekorerade blad. Detta är en tekanna, vilket syns på formen - kaffekannor gjordes högre medan tekannor gjordes mer bulliga och avlånga. Kannan kröns med en blomknopp, typiskt för nyrokokon. Undertill finns stämplar Y4, vilket visar att den är gjord 1853.

En komplett samling H.C Andersen-tallrikar från Royal Copenhagen
En komplett uppsättning av samlingstallrikar från 1975 tillverkade av Royal Copenhagen.
Hela dussinet är intakt, i Mint Condition och i originalförpackning. Tallrikarna har handpolerad guldkant och motiven är gjorda av den brittiska konstnären Pauline Ellison. På undersidan av tallrikarna är de märkta med titeln på sagan och modellnummer för samlingen. De bär också Royal Copenhagens fabriksmärken, de tre vågorna, den kungliga kronan och konstnärens signatur, symboler för äkthet, kunglig kvalitet och hantverksskicklighet.
Dansken Hans Christian ""HC"" Andersen var en av världens mest berömda sagoförfattare. Till hans mest kända verk finns tex Den fula ankungen, Prinsessan på ärten, Kejsarens nya kläder, Tummelisa, Den lilla sjöjungfrun. Royal Copenhagen grundades 1775 och har sedan dess tillverkat exklusivt porslin.