Andy Warhol-tavla

Tavla av Andy Warhol ca 1955. Konstverket är en liten handkollererad originalteckning av Andy Warhol (1928-1987). Äktehetsintyg från Warhol Foundation finns. Under Warhol's tidigare karriär som reklamtecknare, var motiv av skor en stor trend. Hans annonser för damskor var väl erkända,
och hans fetisch för skor och fötter fortsatte under hela hans liv. Tavlan är ungefär lika stor som ett vykort, ca 10cm x 12cm. Warhols signatur finns mitt på tavlan, under foten på skon.

Blomkrukor i gjutjärn

Ett par blomkrukor - Näfveqvarns Bruk, i gjutjärn. Designade av Anna Petrus (1886-1949) av gjutjärn för Näfverqvarns Bruk.

Tallrik 1750

Tallrik från 1754-1765. Den tillverkades i porslinsfabriken Nymphenburg, som låg i Bayern, Tyskland. Fabriken har tillverkat porslin av hög konstnärlig kvalité sedan 1700-talet. Fatet är hittat i en flygel i Anckarströmska gården. Gården är byggd 1690 av en man som gjöt ankare till fartyg, kungen
gillade dessa ankare såpass mycket att han adlade honom till "Anckarström". Ironiskt nog adlade alltså kungen denne man och gjorde därmed hans barnbarn adliga, där Johan Jacob Anckarström var den som sedan sköt den nye kungen Gustav III 1792. Stämpel finns på baksidan av fatet.

Åskbollen-fåtölj

Fåtölj kallad Åskbollen från 1963. Stolen är designad av Eero Aarnio (f.1932) som beslutade att tillverka en ny stol till sitt hem. Tanken bakom stolen var en av de enklaste geometriska formerna - bollen. Genom att skära bort en del av bollen, skapade Aarnio en helt okonventionellt formad stol. Eero Aarnio är en finländsk formgivare från Helsingfors. Många av Aarnios arbeten finns på världens mest kända museer såsom Victoria and Albert Museum i London, Museum of Modern Art i New York och Vitra Design Museum i Weil am Rhein. Stolen har en inbyggd telefon. Åsbollen är känd från filmer som bland annat James Bond och Men in Black och utstålar symbolik, nära kopplad till popkulturen. Detta exemplar har dock ej medverkat i dessa filmer.

Glasskulptur

Glasskulptur gjord av Tony Cragg, brittisk skulptör. Tony Cragg (f. 1949) tillverkade skulpturer av ”skräp” tex utav trä, brons och marmor. Cragg
fann inspiration och material under sitt deltidsarbete på byggarbetsplatser, och på expeditioner runt London. Han har bland annat ställt ut skulpturer i Louvren, Paris.

Luktdosa 1700-tal

Luktdosa, 18K guld.
Tillverkad av Frantz Bergs (1697-1787) som var en av sin tids främsta guldsmeder. Han var kunglig hovjuvelerare och verksam i Stockholm. Denna dosa är tillverkad 1753 i Stockholm då rokokon var på modet. Den är dekorerad av bevingade keruber i pastoralt landskap, med akantusbladornamenterad fot samt rocailler. Den öppnas genom att trycka in en lite knapp med en flodpärla. Sociteten använde denna typ utav luktdosor för att kväva stanken som kunde existera på somliga platser under den tiden. Man fyllde dosan med en svamp och hällde på sin favoritparfym, för att sedan bära med den med sig.

Ungerskt naturhorn

Ungerskt naturhorn från 1843 signerat av J. Stowasser (1845-1923). Ett ovanligt horn från Stowasserfabriken i Budapest som öppnade 1867. Fabriken är kanske mest känd för sina "taragotas" (liknande en klarinett fast i trä). Efter Stowassers död 1923 tog hans son över fabriken men den kom att upphöra under andra världskriget. Hornet går fortfarande att spela på och har en väldigt vacker formgivning.

Spegellampett i empirstil

Spegellampett i Empirstil (1804-1815). Användes för att maximera ljus, alltså en metod att reflektera ljuset från två stearinljus som är placerade framför spegeln. Den är gjord i trä och förgllt brons och har ett bakstycke i originalskick. Stilen är empir (fr. empire "kejsardöme"), även kallad kejsarstil eller Napoleonstil.