Nyhetstema

Coronakrisen

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

Virusmutationer kräver fler vaccineringar - ”Betydligt oftare”

EU presenterade idag ett nytt vaccinavtal med Pfizer/Biontech, som innebär att unionen säkrat ytterligare 1,8 miljarder doser fram till 2023. I Sverige är prognosen att alla vuxna ska ha blivit vaccinerade till september, men även efter det väntas mer vaccin behövas, berättar vaccinsamordnare Richard Bergström.

EU säkrar nytt vaccinkontrakt: ”Jättegoda nyheter”

EU-kommissionen har säkrat ett nytt kontrakt på uppåt 1,8 miljarder vaccindoser från Pfizer/ Biontech. Beskedet twittrades ut av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström välkomnar beskedet.

WHO nödgodkänner kinesiskt coronavaccin

Världshälsoorganisationen, WHO, har beviljat nödgodkännande för covid-vaccinet från det kinesiska statliga företaget Sinopharm. Det är det första vaccinet som utvecklats av ett icke-västerländskt land som får WHO-stöd.

Stockholm stad börjar med snabbtester på gymnasiet

Alla kommunala gymnasieskolor i Stockholm kommer nu att få tillgång till snabbtester genom ett mobilt team med skolläkare och sköterska. Verksamheten har redan testats på tre skolor under slutet av april. 129 elever testades och två smittade utan symptom hittades.

Köpcentrumets viruspynt chockar göteborgarna

Nu när våren är kommen så har Nordstan i Göteborg pyntats med några fina blommar. Men enligt många göteborgare är arrangemangen misstänkt lika ett visst virus… Och Nordstan har meddelat att virusblommorna trots allt ska få häng kvar.

Stora skillnader i dödsfall mellan regionerna

Det finns stora skillnader i hur många som dött av covid-19 mellan de olika regionerna i landet. Exempelvis har Stockholm drabbats fyra gånger hårdare än Värmland sett till befolkningsmängd.

Experten om att vaccinera barn mot covid-19: ”Inte uteslutet”

Under onsdagen godkände Kanada Pfizer/Biontechs vaccin för barn från 12 år och uppåt, och blev därmed det första landet i världen att godkänna covid-19-vaccin för barn. Även i Israel förbereder man för att vaccinera barn från 12 år från och med i höst – idag vaccineras redan ungdomar från 16 år och uppåt där. Vi pratar med vaccinforskaren Matti Sällberg om när det eventuellt skulle kunna bli aktuellt att göra likadant i Sverige, samt vilka fördelar det finns med att vaccinera barn.

Nederländska bin ska lukta till sig corona

Vid Wageningens universitet i Nederländerna bedrivs en studie där forskare tränar upp honungsbin till att lukta till sig covid-19. Forskningen visar goda resultat men än är det oklart vad studien kan innebära för framtida coronavirustest.

Se forskningsledaren berätta mer i klippet ovan.

Covidrädsla i Mount Everests basläger

Det finns rädsla för att covid-19 sprids i baslägret i Mount Everest, efter att det rapporterats in 17 bekräftade fall på ett sjukhus i Katmandu. Ett försök att bestiga Mount Everest topp är planerat till söndag.

Kraftig ökning av covidfall i Nepal

Nepal är nu extremt hårt drabbat av covid-19 och det finns en rädsla för att smittökningen är lika illa, eller till och med värre, än i Indien.

Så påverkades Emmas syn av covid: ”Orkade inte titta på bilder”

Emma Borgström, långtidssjuk i covid-19 berättar hur hennes synintryck påverkades efter att hon drabbats av covid. Synförändringen kom succesivt, säger Borgström. Här berättar hon hur ljuskänsligheten gjorde att hon inte orkade titta på vare sig tv eller köra bil.
En ny studie som genomförs i samarbete mellan Universitetssjukhuset i Linköping och Karolinska Institutet visar att synproblem är ett vanligt postcovidsymptom. Jan Johansson, optiker och forskare, förklarar hur covid kan leda till förändrad samt försämrad syn och ljuskänslighet.

Covid-19 kan påverka synen: ”Ljuskänslighet och suddigkänsla”

En ny studie som genomförs i samarbete mellan Universitetssjukhuset i Linköping och Karolinska Institutet visar att även synen kan påverkas av covid. Jan Johansson, leg. optiker och forskare KI berättar på vilket sätt synen påverkas av postcovid. Bland annat handlar det om yrsel och ljuskänslighet.

Attendo-anställda vittnar om repressalier - nu får bolaget massiv kritik

Kritiken mot hur vårdbolaget Attendo hanterat både patienter och medarbetare under pandemin växer. Idag meddelade Attendos vd Martin Tivéus att han lämnar tillbaka sin bonus för 2020 – efter kritik att bolaget tagit emot statligt stöd och samtidigt betalat ut bonusar. Vi pratar med Ulrika Eriksson, affärsområdeschef för Attendo i Skandinavien och med Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Attendo efter massiva kritiken: ”Vi rannsakar oss själva väldigt mycket”

Idag rapporterade Sveriges Radios Ekot att flera anställda, och före detta anställda, i vårdbolaget Attendo säger att de tystats eller utsatts för vad de kallar repressalier, efter att de larmat om missförhållanden i äldrevården. Ulrika Eriksson, affärsområdeschef för Attendo Skandinavien, svarar på kritiken.

Nya dystra dödsrekord i Indien

Ännu ett dystert rekord i antal döda av covid-19 i Indien. Under torsdagen dog 3 980 personer enligt myndigheternas statistik.

Gävleborg vaccinerar 55-59-åringar: ”Blir ett tryck”

Region Gävleborg ansluter idag till de allt fler regioner som inleder fas 4 i vaccineringen mot covid-19 och öppnar bokningen för personer mellan 55 och 59 år. Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare för Region Gävleborg förklarar hur deras planering ser ut.

Brist på vaccin i Stockholm: ”Vi kan inte öka tempot”

Vaccinsamordnare Magnus Thyberg om hur Stockholms vaccinationer i fas 4 går. Thyberg ställer sitt hopp till sommaren då virusets aktivitet minskar och satsar på att vara i takt med planerad vaccinering till hösten då viruset sätter fart igen. Vi vill inte se en fjärde våg.

Vaccinering i fas 4 – så ska prioriteringen gå till

En del av landets regioner har i veckan inlett vaccinationen av personer i fas 4 - alltså gruppen 18-59 år. Och igår meddelade Region Stockholm att man ställer sig till ledet. Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare Region Gävleborg, Christine Senter, vaccinsamordnare Region Gotland och Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg om läget och tillgången av platser och vaccindoser.

Grund- och gymnasieskolor får underkänt i smittspridningsåtgärder

I nära hälften av de grund- och gymnasieskolor som Arbetsmiljöverket inspekterat under pandemin finns brister i hanteringen av smittspridningen. Totalt har 125 skolor inspekterats och Arbetsmiljöverket med generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i spetsen, kräver nu förbättringar.

Arbetsmiljöverket: Hälften av skolorna brister i smittskydd

Beskedet från regeringen är tydligt: Håll skolorna öppna så länge det går.
Nu har Arbetsmiljöverket, på regeringsuppdrag, inspekterat 125 skolor runt om i landet och kommit fram till att det i nästan hälften av fallen fanns anledning att påtala brister i hur de sköter smittskyddet De som jobbar i skolorna måste kunna kunna följa restriktionerna, och det har på många håll visat sig vara svårt, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem. Jörgen Krüsell, ordförande Lärarförbundet och huvudskyddsombud Södertälje berättar om lärarnas oro och hur olika förutsättningar gör det omöjligt att hålla avstånd.

Nu planeras för öppning av samhället – för tidigt tycker flera regioner

Hur ska ett öppnande av Sverige gå till och vilka platser ska öppnas först? Idag hade Folkhälsomyndigheten ett första möte med regionerna om hur det ska fungera. Men vår rundringning visar att flera regioner anser att det är för tidigt att planera för att öppna samhället. En av dessa är Södermanland, där man just nu har en omfattande smittspridning.