Nyhetstema

Coronakrisen

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

Gymnasieelev om distansbeskedet: ”Svårt att koncentrera sig hemma”

Det höll nästan terminen ut – men nu stängs landets gymnasieskolor igen.Från och med måndag kommer undervisningen att ske på distans. Bakgrunden är smittspridningen i samhället. Det råder delade meningar om dagens besked bland gymnasieungdomarna. Det är svårt att koncentrera sig hemma, sager Camilla Uggla.

”Trodde jag skulle dö varje gång jag tog ett andetag”

Nöjesjournalisten Markus Larsson har skrivit en uppmärksammad krönika om sitt insjuknande i Covid-19 som drabbade honom hårt. ”I fyra dygn kändes det som att jag inte kunde andas. Jag är så trött på att folk kallar det här för en förkylning.”

Professorns mardrömslika julprognos: ”8 000 döda inom ett par veckor”

I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att över 7.000 personer har nu avlidit i covid-19. Fredrik Elgh, professor för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, menar att den siffran kommer att stiga brant de kommande veckorna och att 8.000 personer kan komma att dö till följd av viruset innan jul.

Distansundervisning igen för gymnasieelever: ”Jag blev jättechockad”

Nu införs distansundervisning för gymnasieelever i Sverige igen på grund av coronasmittan.
Elsa Wiberg, gymnasieelev – går årskurs två på Värmdö gymnasium: ”Jag blev jättechockad. Det är jättemycket att planera om nu.” Det lär bli en jobbig period framöver.
Niklas Arnberg, professor virologi Umeå Universitet: ”Jag kan ha sympati för att det kommer nu. Jag tycker det är bra. Det är bättre att det kommer över huvud taget än att det inte kommer alls.”
Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund: ”I stor sett är det ett välkommet besked. Men det ställer alltid till det i en redan ansträngd verksamhet. Risken är att fler elever halkar efter.”

Stefan Löfven "Vi är beredda att ta till hårdare restriktioner"

Sverige är inte som vanligt. Coronapandemin som drabbat oss är inte besegrad men vi ser trots allt några ljusglimtar i decembermörkret.
Vi diskuterar läget med personen som är satt att leda det här landet, statsminister Stefan Löfven.

Vaccinmotstånd kan förlänga pandemin ”Tycker det ska vara frivilligt”

Storbritannien är först ut med att godkänna ett coronavaccin och planerar att börja vaccinera befolkningen redan nästa vecka. Resten av världen står redo att också börja massvaccinera så fort som möjligt.
Samtidigt finns ett motstånd mot vaccin - Bara sex av tio svenskar tänker ta vaccin mot covid-19, enligt en Sifo-enkät. Vi har med oss Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi
och Kent Werne, journalist och författare som studerat den så kallade antivaxx-rörelsen.

”40 miljoner doser är beställt” – Storbritannien först att starta coronavaccinering

I går kom nyheten att coronavaccinet från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech har godkänts i Storbritannien och kommer att börja distribueras i landet från och med nästa vecka. Därmed blir det brittiska folket först i världen med att få det hett eftertraktade vaccinet. Med oss direkt från Storbritannien har vi Petra Nordlund McGahan.

Så ska Boris Johnson få britterna att vaccinera sig: ”Ska ta hjälp av kändisar”

Vaccineringarna i Storbritannien kan börja redan om en vecka – men blir ett jätteprojekt som kan pågå hela nästa år. Det finns vaccinskeptiker i landet och nu ska regeringen rulla ut flera kampanjer där politiker och kändisar uppmanar folk att vaccinera sig, rapporterar Petra Nordlund McGahan som är på plats i London.

Vårdpersonalens julledighet i fara: ”Är nog ingen som fått besked”

Ytterligare 174 svenskar med bekräftad covid-19 har avlidit i landet, det rapporterar Folkhälsomyndigheten idag. Dödssiffran är därmed uppe i 6 972. Och i Skåne är den så efterlängtade julledigheten för vårdpersonal i fara. Just nu är det nog ingen som fått besked, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne.

Toppolitiker i EU avgår - togs av polisen på sexfest

József Szájer, en ungersk toppolitiker, som bland annat var med och grundade partiet Fidesz 1988 och har suttit i EU-parlamentet i sexton år, har avgått efter att ha brutit mot Belgiens coronarestriktioner. Polisen grep honom i samband med ett tillslag på en fest i centrala Bryssel i fredags kväll.

Pfizer och Biontech får grönt ljus i Storbritannien

Pfizer och BioNtechs Covid-19-vaccin har godkänts av den brittiska läkemedelsmyndigheten. Det betyder att vaccinet kan tas i bruk redan nästa vecka. Britterna blir därmed först i världen med att i full skala få tillgång till ett vaccin mot covid-19. Pfizer är ett av dom bolag som Sverige tecknat vaccinavtal med, men nu blir alltså britterna först att få ta del av deras vaccin

Första coronavaccinen godkända – kan börja användas nästa vecka

Läkemedelföretagen Pfizer och Biontechs vaccin är godkänt för användning i Storbritannien. Det är de första coronavaccinen som godkänts för användning i världen. Sverige ingår i ett EU-gemensamt avtal om covid-19-vaccin med företagen. I Sverige har 6 798 personer avlidit till följd av covid-19 och 260 758 personer har konstaterats smittade av viruset. Storbritannien har beställt 40 miljoner doser vaccin och Pfizer skickade under tisdagen en ansökan till EU om att godkänna vaccinen.

Här är symptomen för långtidssjuka i covid

I somras fick Socialstyrelsen tillsammans med SBU, i regeringsuppdrag att sammanställa forskning som finns om långtidssjuka i covid-19.
Rapporten, som kom igår, visar att det knappt finns några relevanta studier i nuläget och fokuset i forskningen har legat på den akuta fronten.
Vi gästas av Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist på Karolinska universitetsjukhuset och Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande i Svensak covidföreningen.

Aztra Zeneca har börjat vaccintillverkningen

Trots att inget Covid-19 vaccin ännu är godkänt så pågår tillverkligen för fullt. Svensk-brittiska Astra Zeneca är ett av de läkemedelsbolag som redan kommit igång.

Krav på bättre forskning om långtidssjuka i covid-19

Forskningen kring rehabilitering och behandling av långtidssjuka i covid-19 är bristfällig. Det konstaterar Svenska Covidföreningen efter att ha läst en ny rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.