Nyhetstema

Coronakrisen

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

FHM: Mellanstadieskolor ska kunna gå över till distansundervisning

Efter kravet från Lärarnas Riksförbund öppnar nu Folkhälsomyndigheten upp för att även mellanstadieskolor ska kunna gå över till distansundervisning. Samtidigt ändras rekommendationerna för Astra Zenecas vaccin. Sen flera studier visat på lika bra effekt för äldre är det nu fritt fram att ge det till personer över 65.

Professorn: Munskydd med ventil riskerar att bli coronafontän

Allt fler svenskar använder munskydd i vardagen efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och vissa regioner. Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi, visar hur man använder munskydd på rätt sätt. Hon visar hur du slipper imma på glasögonen, varför munskydd med ventil inte är att rekommendera och de vanligaste missarna.

Tredje vågen är här: "Hur ska man orka starta om?"

Smittspridningen av covid-19 har fått en upptrappning på flera håll i landet. Både Region Stockholm och Gävleborg konstaterar att tredje vågen redan har nått dem. I Stockholm har antalet smittade nästan fördubblats på tre veckor. Illavarslande nyheter för en redan pressad vårdapparat. Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet förklarar mer om det upptrappade läget.

Bo Sundström om flickvännens vårdjobb: ”Får slita som fan”

Artisten Bo Sundström gästar Efter fem och berättar om coronapandemins påverkan på Bo Kaspers orkesters 30-årsjubileum. Men det lär inte bli så mycket firande i coronapandemin. Men artisten vill inte lyfta problemen med de inställda jobben för mycket, istället nämner han flickvännen och hennes kollegors jobb i vården i dessa tider: ”De får slita som fan”.

Unga tristesslarmar i pandemin: ”Uttråkad, omotiverad, ledsen”

De har börjat kallas för generation C – den generation unga som får sin uppväxt präglad av coronapandemin. Inte minst påverkar den många ungdomars skolgång – som till stor del nu sker hemifrån, ensam framför en datorskärm. Och det är inte alltid som det är så lätt.

Norska medaljhoppet i skid-VM har insjuknat

Italienska landslaget lämnar tyska Oberstdorf och skid-VM efter att ledare testats positivt för covid-19. Nu har en norsk skidåkare som är medaljhopp för landet insjuknat och har varit isolerad hela dagen. Max Grinndal, TV4Sporten, berättar om turerna.
Med i inslaget: Anders Byström, landslagschef

Tyskarnas motstånd mot Astra Zenecas vaccin: ”Fått dåligt rykte”

Det finns en miljon tillgängliga vaccindoser från Astra zeneca – som Tysklands befolkning inte verkar vilja ha. Under onsdagen träffades regeringen och de tyska delstaterna för att bland annat diskutera det här och komma på ett sätt att försöka förbättra vaccinets rykte.
Jona Källgren, utrikesreporter: ”Det har fått ett dåligt rykte. Man avbokar och avbokar och hoppas att få det vaccin man vill ha”.
Jacob Lund, kommunikationsdirektör Astra zeneca: ”Det har varit felrapportering i tyska medier. Vi har inte heller varit tillräckligt duktiga på kommunikationen”.

Tredje vågen är här: ”Man bryr sig inte”

Flera regioner upplever nu ett ökat antal covid-19-patienter, även på iva. En tredje våg har kommit till bland annat region Stockholm.
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus: ”Man bryr sig inte på samma sätt”.

Sportlovseffekt i Västra Götaland - allt fler yngre smittade

Antalet sjukdomsfall ökar lavinartat bland yngre personer i Västra Götaland, där man hade sportlov vecka sju. Sedan sportlovet har smittan i åldersgruppen 10-19 ökat med hela 57 procent och smittskyddsläkaren i regionen tror att en sportlovseffekt nu är synlig.

Här är man bäst på munskydd i kollektivtrafiken

Efterlevnaden för att använda munskydd i kollektivtrafiken är fortsatt låg i landet, men en region är ett undantag. I Gävleborgs län är munskyddsanvändandet omkring 70 procent.
– Det kan bero på en ketchupeffekt, säger Andréas Eriksson, avdelningschef på X-trafik i region Gävleborg.

Magdalena Andersson om Volvos miljonbonusar: ”Sticker i ögonen”

Volvo fick miljardstöd för att hantera coronakrisen. Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg har sagt att det inte skulle bli några bonusar för cheferna. Men sedan sänktes bonuskraven, vilket gjorde det möjligt för toppcheferna att få nästan 118 miljoner kronor i bonusar. Samtidigt stöttade skattebetalarna Volvo med miljardbelopp.

Nu reagerar finansminister Magdalena Andersson på dett.

”Det är klart att det sticker i ögonen”, säger hon i Malou Efter tio.

Socialstyrelsen välkomnar den nya metoden

Socialstyrelsen välkomnar den metod som Jönköpings län inför för att tidigare fånga upp riskpatienter med covid-19, och hoppas att fler tar efter. Myndigheten öppnar också för att hjälpa till, om regionernas resurser inte räcker, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef.

Tysk misstro mot Astra Zenecas vaccin: ”Vissa bokar om”

I Frankrike har endast en fjärdedel av de tillgängliga 600 000 doserna av
Astra Zenecas vaccin använts och i Tyskland har man samma problem.
Den tyska regeringen och ansvariga för de olika delstaterna ska diskutera problemen under ett möte i Berlin senare i dag. TV4Nyheternas reporter Jona Källgren rapporterar direkt från Berlin.

Miljontals barn utan skola i snart ett år - ”Bör vara de första att öppna”

Stängningarna av skolor världen runt på grund av pandemin har lett till att 168 miljoner barn inte fått någon skolgång på snart ett år. Det uppger FN:s barnfond Unicef. Robert Jenkins, utbildningschef på Unicef, säger att barn som inte kunnat få distansundervisning kommer att behöva omfattande stöd när de återvänder.

Ny metod fångar upp riskpatienter med covid: ”Kanske räddade mitt liv”

Ett nytt arbetssätt för att snabbare fånga upp riskpatienter med covid testas nu i region Jönköpings län med lyckat resultat. Genom täta kontakter med dem som bedöms ha större risk att bli svårt sjuka ser vårdcentralerna till att patienten får rätt vård innan det gått för långt. Omar Vallejos är en av dem som är otroligt tacksam för metoden.

Smittan skenar i region Stockholm

Smittan skenar i region Stockholm. Antalet nya bekräftade coronafall har ökat med nästan 100 procent de tre senaste veckorna, konstaterar regionen.

Generation C: Studie ska undersöka hur unga påverkas av coronapandemin

Pandemin har påverkat de unga så mycket att de som är födda mellan 1995 och 2014 börjat kallas för generation C, vilket TV4Nyheterna ska vi skildra i olika reportage. Många unga vittnar om att de rör sig mindre och blir tröttare av att skolundervisning sker i hemmet. I en studie ska Gymnastik- och idrottshögskolan försöka ta reda på hur pandemin inverkat på skolbarnens hälsa.

Dansband bjuder upp till dans via nätet

För dansbandet Donnez i Perstorp försvann alla jobb och bokningar över en natt när pandemin kom. Men i stället för att lägga instrumenten på hyllan tänkte de nytt. Nu spelar de varje vecka för sin dansande publik – fast på coronasäkert avstånd.

Tegnell: Gör inte för stor sak av skillnad mellan regler och rekommendationer

Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar i dag för att den tredje vågen av coronasmitta kan vara här och Socialstyrelsen larmar om att trycket på sjukvården kan vara på väg att öka igen. Därför föreslås bland annat nya besöksgränser på köpställen, samtidigt som många upplever att det redan är väldigt många regler att hålla koll på.

Ökat tryck på IVA: ”Man behöver vässa smittskyddsåtgärderna”

”Vi är i en tredje pandemivåg nu” – så låter larmet från Gävleborg, en av flera regioner som vittnar om ett ökat tryck på Intensivvården. På 10 dagar ökade antalet patienter som Intensivvårdas med covid-19 i Sverige från 197 till 240 stycken.
Med i inslaget: Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör region Gävleborg: ”En väldigt oroväckande trend”. Tove Fall, professor molekylär epidemiologi Uppsala universitet: ”Man behöver vässa smittskyddsåtgärderna”.

Vaccinsamordnaren om vaccinköpen: ”Väldigt oroad och upprörd”

Dagens ETC avslöjar att en del människor väljer att gå utanför Sveriges gränser och köpa vaccin mot covid-19. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kommenterar uppgifterna och oroas över äktheten i vaccinet: ”Jag är väldigt oroad och upprörd. Man måste vara tveksam till alla de här erbjudandena. Mig veterligen är det inte olagligt”.

Svenska företagaren köpte eget vaccin: ”Några mejl, sedan var allt klappat och klart”.

Företagaren ”Markus” åkte till Dubai, betalade över 300 000 och fick vaccin mot covid-19, avslöjar Dagens ETC. Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC: ”Markus blev så frustrerad att i Sverige inte ha den frihet han är van vid. Han använde sitt nätverk, sökte alternativ och valde Dubai. Några mejl, sedan var allt klappat och klart. Han och andra gör det här i dag”.

Nyamko Sabunis krav: Teckna egna vaccinavtal utanför EU

Prognosen för januari och februari var att Sverige skulle få 3,75 miljoner doser vaccin mot covid-19. Men på grund av förseningarna väntas i stället 1,1 miljoner doser levereras under perioden, enligt SKR. Nu vill oppositionen att Sverige ska börja teckna egna vaccinavtal, utanför EU:s upphandling.
Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna: ”Måste vara beredd på att betala mer".

Vaccinsamordnaren: Vi kan prata med alla som har något att leverera

Richard Bergström, vaccinsamordnare, bemöter oppositionens vilja att gå utanför EU:s upphandling för att köpa vaccin. ”Jag har ett mandat från regeringen att prata med andra. Vi har ett open mind att prata med alla som har något att leverera. Men huvudspåret är att göra det via EU”.