Nyhetstema

Coronakrisen

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

Här samlar vi all rapportering om coronakrisen.

Vaccinerade EU–turister kan slippa karantän

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas under dagen meddela att landet öppnar upp sina gränser för fullt vaccinerade från EU och USA och slopar kravet på karantän.

Fortsatt inreseförbud för utlänningar

USA behåller sina inreserestriktioner för utlänningar, trots tryck från EU. Vita huset motiverar beslutet med spridningen av den mer smittsamma deltavarianten.

Stora problem med ”pingdemin” i Storbritannien

TV4Nyheternas Marcus Karlsson berättar om det brittiska systemet ”pingdemi” som innebär att de personer som har varit nära en covidsmittad ska sätta sig i karantän i tio dagar har lett till kaos och matbrist där butikshyllorna gapar tomma. Efter massiv kritik mot regeringen har de tvingats backa och vissa sektorer med upp till 10 000 arbetare ska undantas från kraven på självisolering, berättar Karlsson.

Så sprider sig deltaviruset i Europa – Stockholm får gult

Coronasmittan fortsätter att minska totalt sett i Sverige. Men nu visar det sig att fler och fler av de som smittas, smittas av just deltavarianten. Här ger TV4Nyheternas Markus Karlsson en bild över deltavirusets spridning i Europa.
Detta även om Tegnell ännu så länge spelar ner spridningen i landet, säger Kalsson. Unga ovaccinerade löper störst risk att smittas.

1000-tals demonstrerade mot coronarestriktionerna i Paris

TV4Nyheternas Markus Karlsson summerar veckas händelser rapporterar här om de stora protester som fransmännen genomförde i samband med de skärpta restriktionerna. Som bland annat innebär fler nedstängningar och fler hårda coronaregler, rapporterar Karlsson.

Stora demonstrationer i Frankrike mot hård coronalag: ”Diskriminerande”

I Frankrike kommer det framöver att krävas vaccinpass för att få gå in på bland annat sjukhus, köpcentrum och restauranger. Dessa hårda regler har gett upphov till stora protester, och i flera franska städer arrangerades idag stora demonstrationer mot lagen. ”Det är diskriminerande”, säger demonstranten Jean-Baptiste.

Politisk övertygelse bakom synen på vaccin

I USA har antalet fall av covid-19 nu börjat öka igen i hela landet. Värst är situationen där få vaccinerat sig. Framför allt är det flera sydstater som motståndet mot vaccinet är stort.

Nu fasas Astras vaccin ut – även de över 65 får välja annat vaccin

Folkhälsomyndigheten (FHM) har meddelat att man kommer upphöra med distributionen av Astra Zenecas vaccin till landets regioner. Det innebär att personer i åldersgruppen 65 + i Stockholms län snart kommer att kunna välja om de vill få Astra Zenecas vaccin eller ett mRNA-vaccin – alltså vaccinen från Pfizer/Biontech eller Moderna.

Pingdemi - Storbritanniens nya ord för pandemin

Därför undantas nu arbetare inom 16 nyckelsektorer, bland annat hälsovården, matindustrin och transportsektorn, från reglerna om tio dagars självisolering efter att ha "pingats" om smittofara. Upp emot 10 000 arbetare kan undantas.

Pandemin har fått ett nytt namn i Storbritannien.

Efter att hundratusentals varje vecka i sommar har fått ett meddelande i mobilen om att de har varit i närkontakt med en misstänkt smittad – och därmed måste självisolera i tio dagar – har virusets spridning blivit "pingdemin" efter det ping alla britter fruktar att få via sjukvårdssystemet NHS app.

Läkaren: Sverige är i början på en fjärde våg

I flera regioner ökar antalet fall av covid-19. Infektionsläkaren Anders Björkman tror att Sverige är i början på en fjärde våg. Men trots det finns många lediga vaccinationstider nu när de yngre åldersgrupperna ska få sin första spruta.

Professorn: Så ojämn är fördelningen av vaccin

Spridningen av coronaviruset ser väldigt olika ut världen över, inte minstsett till dödstalen. Det beror till stor del på den varierande vaccinationsgraden menar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidememilogi vid Karolinska Institutet. I klippet ovan visar hon hur två länder skiljer sig åt väsentligt sett till dödstal, trots liknande smittspridning.

Smittan skenar i Indonesien - religösa högtiden oroar

Situationen blir allt värre i Indonesien. Landet som förra veckan gick om Indien och Brasilien som landet med högst smittspridning rapporterade under måndagen den högsta dödssiffran hittills och trots detta anses mörkertalet vara stort. Samtidigt drar nu den muslimska högtiden Eid al-adha igång, och trots restriktioner väntas mängder samlas i olika moskéer runt om i landet för att fira och be.

Hot om nya utegångsförbud i Frankrike

Samtidigt som Storbritannien tar bort de flesta av sina restriktioner gör andra europeiska länder det motsatta. I Frankrike varnade Europaministern idag för att utegångsförbud kan behöva återinföras.