Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Leveransproblem för Astra Zeneca – färre doser än planerat till Sverige

Vaccintillverkaren Astra Zeneca kan inte leverera vaccin så snabbt de lovat EU. Vaccinet väntas bli godkänt av EU-kommissionen inom kort och för Sveriges del innebär beskedet 300 000 färre doser första månaden efter godkännandet, det uppger Sveriges vaccinsamordnare för Göterborgs-Posten..

Här är de 5 regioner som stoppat coronavaccinet

Flera regioner har rapporterat om ett kylstrul med Modernas coronavaccin totalt rör det sig om fem regioner där vaccinen hållits i för låg temperatur. Magnus Frisk, pressekreterare Apoteket, Matti Sällberg, professor biomedicinsk analys och vaccinforskare och Emma Spak, chef hälso- och sjukvårdssektionen Sveriges Kommuner och Regioner berättar om hur de ska tackla kylproblemet i fortsättningen.
–Otroligt viktigt att vi gör rätt i varje steg, säger Spak.

Smittskyddsläkaren: "Väldigt beklagligt men inget tyder på hälsorisk"

Vaccinationen har stoppats i flera län på grund av att flera vaccindoser har hanterats fel. Vaccinet hade transporterats i en temperatur under gränsen på -40 grader, men enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén utgör inte felhanteringen någon hälsorisk för de som fått vaccinet.

Professorn om virusmutationerna: "Finns beredskap att ändra vaccinen"

En oro som växt fram i takt med coronavirusets mutationer är att vaccinet till slut inte ska fungera på dem. "Det kommer hända förr eller senare", berättar Jan Albert, professor i smittskydd. Samtidigt säger han att det finns beredskap för när detta väl händer.

Riksdagsledamöter tveksamma till regeringens vaccinlöften

Var fjärde riksdagsledamot är tveksam till om Sverige kommer att klara regeringens mål att erbjuda alla vuxna vaccination mot covid-19 första halvåret 2021. Det visar TV4Nyheternas enkät där 65 procent av de folkvalda i riksdagen svarade. Bland svaren lyftes bland annat brist på samordning och nationell strategi som problem för vaccinationsinsatsen.

Kvinnor rapporterar fler biverkningar av covidvaccin

Kvinnor är överrepresenterade när misstänka biverkningar av covidvaccinet från Pfizer Biontech rapporteras in En anlening kan vara att kvinnor är mer benägna att anmäla biverkningar. Endast 136 anmälningar har dock gjorts bland de närmare 150 000 sprutor som har satts. Nästa uteslutande rör det sig om milda biverkningar.

Lovande resultat för coronavaccinet i Israel

Nära en fjärdedel av Israels befolkning har nu fått den första dosen vaccin mot covid-19. Landet är fortfarande nedstängt på grund av virusutbrottet, men redan nu syns tecken på att vaccinet är lika effektivt i en stor befolkning som de första testerna visade.

Nu har de första svenskarna fått sin andra dos coronavaccin

Idag har de första svenskarna fått en andra dos av coronavaccinet. På Gotland fick flera personer sin andra spruta och kan nu se fram emot ett fullgott skydd om en vecka. Flera andra regioner kommer att ge dos nummer två under veckan, men nedgången i leveranser från vaccintillverkaren Pfizer/Biontech ställer till en del problem.

Oro för ytterligare vaccinförseningar

I dag kommer besked om det blir ytterligare förseningar av Pfizers coronavaccin. Leveranserna har redan försenats på grund av en uppdatering i företagets produktionsteknik.

Vaccinsamordnaren tycker Pfizers hantering är klantig

Förhandlingarna mellan Sveriges vaccinsamordnare och läkemedelsbolaget Pfizer fortsätter under fredagkvällen efter att bolaget tidigare idag meddelat att det kommer levereras färre antal doser närmaste veckan.

Ser till att pandemilagen efterföljs

Nu är det upp till landets länsstyrelser att inspektera att den nya pandemilagen efterlevs. Under fredagen inleddes tillsyn i Västra Götaland,

Det betyder de minskade vaccinleveranserna för Sverige

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa, syftet ska vara att företaget behöver ställa om produktionen för kunna tillverka mer vaccin på årsbasis.

Minskade vaccinleveranser till Sverige

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa, syftet ska vara att företaget behöver ställa om produktionen för kunna tillverka mer vaccin på årsbasis.

Moderaterna vill tvinga hennes kollegor att vaccinera sig

Moderaterna vill att den vårdpersonal som vägrar låta sig vaccineras mot covid-19
ska kunna omplaceras. Partiledaren Ulf Kristerson säger att han fått flera rapporter om att anställda som vårdar äldre och multisjuka vägrat ta vaccin.

Regeringen vill satsa 100 miljoner på coronaforskning

Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor på forskning kring vaccinationen mot covid-19 i Sverige. Pengarna ska användas för att göra uppföljnings-studier av mass-vaccineringen, till exempel för att se vilken effekt vaccinerna har och även för att kartlägga ovanliga biverkningar.