Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

EU stoppar 250 000 vaccindoser från Astra Zeneca

EU beslutade i dag att stoppa en leverans på 250 000 vaccindoser från Astra Zeneca som skulle ha exporterats från Italien till Australien. Det är första gången EU använder det exportkontrollsystem som infördes för en månad sedan när Astra Zeneca inte levererade enligt avtal.

Statsministern om vaccinläget: ”Framfördes frustration”

Stefan Löfven berättade under onsdagen om vad som framkommit under de möten som han haft med bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Flera medlemsländer känner en frustration över att produktionen av vaccin inte håller den produktionstakt man hade önskat. Vidare berättade statsministern att inovationsmyndigheten sedan årsskiftet utreder möjligheten till inhemsk produktion av vaccin.

Tyskarnas motstånd mot Astra Zenecas vaccin: ”Fått dåligt rykte”

Det finns en miljon tillgängliga vaccindoser från Astra zeneca – som Tysklands befolkning inte verkar vilja ha. Under onsdagen träffades regeringen och de tyska delstaterna för att bland annat diskutera det här och komma på ett sätt att försöka förbättra vaccinets rykte.
Jona Källgren, utrikesreporter: ”Det har fått ett dåligt rykte. Man avbokar och avbokar och hoppas att få det vaccin man vill ha”.
Jacob Lund, kommunikationsdirektör Astra zeneca: ”Det har varit felrapportering i tyska medier. Vi har inte heller varit tillräckligt duktiga på kommunikationen”.

Tredje vågen är här: ”Man bryr sig inte”

Flera regioner upplever nu ett ökat antal covid-19-patienter, även på iva. En tredje våg har kommit till bland annat region Stockholm.
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus: ”Man bryr sig inte på samma sätt”.

Tysk misstro mot Astra Zenecas vaccin: ”Vissa bokar om”

I Frankrike har endast en fjärdedel av de tillgängliga 600 000 doserna av
Astra Zenecas vaccin använts och i Tyskland har man samma problem.
Den tyska regeringen och ansvariga för de olika delstaterna ska diskutera problemen under ett möte i Berlin senare i dag. TV4Nyheternas reporter Jona Källgren rapporterar direkt från Berlin.

Ökat tryck på IVA: ”Man behöver vässa smittskyddsåtgärderna”

”Vi är i en tredje pandemivåg nu” – så låter larmet från Gävleborg, en av flera regioner som vittnar om ett ökat tryck på Intensivvården. På 10 dagar ökade antalet patienter som Intensivvårdas med covid-19 i Sverige från 197 till 240 stycken.
Med i inslaget: Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör region Gävleborg: ”En väldigt oroväckande trend”. Tove Fall, professor molekylär epidemiologi Uppsala universitet: ”Man behöver vässa smittskyddsåtgärderna”.

Vaccinsamordnaren om vaccinköpen: ”Väldigt oroad och upprörd”

Dagens ETC avslöjar att en del människor väljer att gå utanför Sveriges gränser och köpa vaccin mot covid-19. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kommenterar uppgifterna och oroas över äktheten i vaccinet: ”Jag är väldigt oroad och upprörd. Man måste vara tveksam till alla de här erbjudandena. Mig veterligen är det inte olagligt”.

Svenska företagaren köpte eget vaccin: ”Några mejl, sedan var allt klappat och klart”.

Företagaren ”Markus” åkte till Dubai, betalade över 300 000 och fick vaccin mot covid-19, avslöjar Dagens ETC. Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC: ”Markus blev så frustrerad att i Sverige inte ha den frihet han är van vid. Han använde sitt nätverk, sökte alternativ och valde Dubai. Några mejl, sedan var allt klappat och klart. Han och andra gör det här i dag”.

Nyamko Sabunis krav: Teckna egna vaccinavtal utanför EU

Prognosen för januari och februari var att Sverige skulle få 3,75 miljoner doser vaccin mot covid-19. Men på grund av förseningarna väntas i stället 1,1 miljoner doser levereras under perioden, enligt SKR. Nu vill oppositionen att Sverige ska börja teckna egna vaccinavtal, utanför EU:s upphandling.
Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna: ”Måste vara beredd på att betala mer".

Vaccinsamordnaren: Vi kan prata med alla som har något att leverera

Richard Bergström, vaccinsamordnare, bemöter oppositionens vilja att gå utanför EU:s upphandling för att köpa vaccin. ”Jag har ett mandat från regeringen att prata med andra. Vi har ett open mind att prata med alla som har något att leverera. Men huvudspåret är att göra det via EU”.

Restriktionerna har kostat miljontals människoliv: ”Främst i fattiga länder”

Runt 2,5 miljoner människor beräknas ha dött i Covid-19 i världen, men det är minst lika många som dött i spåren av restriktionerna. Stefan Swarting Peterson, Stefan Swartling Peterson, Professor i Global Systemomställning för Hälsa vid KI o Hälsospecialist UNICEF, berättar mer om prognosen som svenska forskare sammanställt, samt om vaccinläget för fattiga länder.

Röster höjs för att vaccinera barn mot covid-19

Allt fler röster höjs för att barn också bör vaccineras mot covid-19.
För att ta reda på hur effektiva vaccinen är i yngre åldrar och hur det ser ut med biverkningar, pågår nu flera studier, bland annat för Pfizer Biontechs vaccin.

Här får Karin äntligen krama om barnbarnen igen

Förra veckan sa Folkhälsomyndigheten att de äldre som fått vaccin får krama sina barn och barnbarn igen - något som varit efterlängtat hos både parter. Karin Elofsson är en av de vaccinerade som får glädjas åt att krama sina barnbarn.

Novavax hoppas få vaccin godkänt redan i maj

Det amerikanska läkemedelsföretaget Novavax hoppas kunna få sitt vaccin mot covid-19 godkänt i USA redan i maj. Företaget har lovat att distribuera 110 miljoner doser före tredje kvartalets slut.

En enda vaccindos minskar rejält risken för att bli sjuk

Redan en dos vaccin minskar kraftigt risken att hamna på sjukhus i covid-19, även bland personer över 80 år. Det visar nya preliminära forskningsresultat från Storbritannien där hälsominister Matt Hancock kommenterar nyheten.

Kända personer blir erbjudna vaccin: ”Det är olagligt”

Något som väckt debatt under veckan är oegentligheterna med vaccinkön. Man har bland annat kunnat läsa om hur läkare blivit erbjudna miljoner vaccin och om kändisar som blivit inbjudna till vaccineringsevent. Virve Reiman-Suijkerbuijk är enhetschef på Läkemedelsverket och berättar om deras syn på dessa rapporten.

Nytt coronavaccin godkänt i USA – snart här: ”Välkommet tillskott”

Johnson och Johnsons coronavaccin har nu fått sitt nödgodkännande i USA. Vaccinet som i Europa går under namnet Janssen har visat sig effektivt mot den sydafrikanska mutationen och behöver bara tas i en dos. Och Sveriges vaccinsamordnare säger till TV4Nyheterna i kväll att det kan bli godkänt också här inom kort.