Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Slovenien släpper på restriktionerna trots få vaccinerade

Fler länder i Europa går mot att öppna samhället igen. I Slovenien hoppas man nu, trots att bara 23 procent fått första sprutan, att kunna släppa de flesta restriktionerna redan på måndag. Det efter att smittspridningen minskat dramatiskt den senaste tiden.

Regeringen utlovar lättade restriktioner - om vi sköter oss

Efter drygt ett år med restriktioner börjar planerna att öppna det svenska samhället igen. Den första juni är ett steg närmare våra gamla fri- och rättigheter. Då kommer människor kunna samlas 50 personer inomhus, 500 utomhus och så tillåts restaurangen att hålla öppet till 22.30. Och för många svenskar var det här det här goda nyheter.

Kritiken mot de nya restriktionerna: ”Fler i restaurangen än åskådare på match”

Idag redovisade Folkhälsomyndigheten sitt uppdrag för när och hur Sverige ska återgå till en mer normal situation efter coronapandemin.
Beskedet som alla längtat efter kom av sig en smula. Det är fortfarande inte läge att lätta på coronarestriktioner. Men från den 1 juni kan kultur- och idrottsevenemang ta emot större publik och krogar ha öppet till 22.3 0.
Niclas Carlnén, vd Malmö FF och krögaren Daniel Couet, reagerar på beslutet som de menar att de skadar respektive branscher. Sommaren är en viktig tid för både fotbollen och restaruangerna.

Socialministern: ”Att lätta på fler restriktioner kommer att dröja”

Det fortsatt allvarliga smittläget gör att restriktioner förlängs säger, Lena Hallengren, socialminister (S) Även om smittspridningen går ner kan det behövas olika restriktioner framöver. Vi anpassar regelverken efter rådande läge och ser till vaccinationseffekten innan vi lättar på fler restriktioner. Som det ser ut just nu är det 1 juni som gäller, säger Socialministern.

Vaccinmiss skapar långa köer utanför Skånes universitetssjukhus

Region Skåne har tinat upp för många doser av Pfizers vaccin, och sitter just nu på för många restdoser. Därför har regionen gått ut och efterlyst ovaccinerade, men restdoserna tog snabbt slut och nu ringlar köerna långa utanför Skånes universitetssjukhus.

Färre utrikesfödda vaccinerar sig ”Vi har varnat för det här”

Just nu pågår massvaccinationen mot covid-19 och tre miljoner svenskar har fått sin första dos. Men utrikesfödda och personer i utsatta områden har halkat efter i vaccinationen. "Vi borde ha gjort det här mycket bättre" säger Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village som jobbar bland annat med social hållbarhet. Ahmed är djupt oroad över detta. "Folk borde skrika om det här, det här kan påverka hösten, vad händer om det blir ett till utbrott, ska man skulle på människor som bor i utsatta områden? Då kommer rasismen öka, tror han.

Färre vacceneringar i utsatta områden: "Ingen information"

Utrikesfödda svenskar vaccinerar sig i lägre grad än andra svenskar. Färska siffror från region Stockholm visar att drygt 86 procent av pensionärerna i stadsdelen Bromma har fått sin första spruta. Men tar man sig några kilometer norrut till Rinkeby landar vaccinationstäckningen i samma grupp på knappt 71 procent. En skillnad på 15 procentenheter.

Besked om restriktioner väntas imorgon: ”Jag hoppas de förlängs”

På onsdag väntas Folkhälsomyndigheten presentera åtgärder för hur Sverige ska kunna öppna upp igen. Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, och Emma Frans, doktor i epidemiologi, reder ut hur det kan gå till. Båda tycker att läget är för allvarligt för att öppna upp just nu. ”Vi har mer generell smittspridning i samhället”, säger. ”Man ska inte ha mer restriktioner än nödvändigt”, påpekar Emma Frans.

När öppnar Sverige upp? Experterna svarar - "Snart där"

I morgon väntas Folkhälsomyndigheten presentera åtgärder för hur Sverige ska kunna återgå till en situation som påminner om livet före coronapandemin. Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, och Emma Frans, doktor i epidemiologi, diskuterar hur det bör gå till. Och de är inte helt överens:
- Vi är ganska snart där, säger Emma Frans.
- Någon gång under sensommaren, säger Björn Olsen.
Hör deras argumentation i klippet ovan.

Personer under 65 fick fel vaccin – ”Man gjorde en tankevurpa”

I Region Örebro har ett 60-tal personer under 65 år felaktigt fått Astra Zenecas vaccin, trots att det bara rekommenderas till personer över 65. Det var när det fanns många doser kvar i slutet av dagen, och när personer på reservlistan erbjudits Astra Zeneca-vaccin, som erbjudandet gick vidare till personer under 65.

Andelen covidsjuka sjunker: "Extremt positivt för vården"

Kurvan som visar andelen sjuka i covid -19 i förhållande till antalet smittade har sjunkit konstant sedan mars månad.

– Vaccinationstäckningen ökar och går ner i åldrarna och det betyder att antalet patienter som måste vårdas på sjukhus minskas, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Så går det med vaccinationen på olika håll i landet

Massvaccinationerna är sedan några dagar inne i fas 4, alltså den sista fasen då alla personer som är 18-59 år ska kunna vaccinera sig. Men hur går det egentligen med detta på olika håll i landet? Och hur skiljer sig de olika regionala strategierna åt då det handlar om att få folk att vaccinera sig? Vaccinsamordnare från tre olika regioner berättar om vaccinationsläget.

USA godkänner Pfizervaccinet för barn

Läkemedelsverket i USA, FDA, nödgodkänner nu Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 för 12–15-åringar. Enligt FDA är det ett viktigt steg i kampen mot pandemin.

EU säkrar nytt vaccinkontrakt: ”Jättegoda nyheter”

EU-kommissionen har säkrat ett nytt kontrakt på uppåt 1,8 miljarder vaccindoser från Pfizer/ Biontech. Beskedet twittrades ut av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström välkomnar beskedet.

WHO nödgodkänner kinesiskt coronavaccin

Världshälsoorganisationen, WHO, har beviljat nödgodkännande för covid-vaccinet från det kinesiska statliga företaget Sinopharm. Det är det första vaccinet som utvecklats av ett icke-västerländskt land som får WHO-stöd.

Experten om att vaccinera barn mot covid-19: ”Inte uteslutet”

Under onsdagen godkände Kanada Pfizer/Biontechs vaccin för barn från 12 år och uppåt, och blev därmed det första landet i världen att godkänna covid-19-vaccin för barn. Även i Israel förbereder man för att vaccinera barn från 12 år från och med i höst – idag vaccineras redan ungdomar från 16 år och uppåt där. Vi pratar med vaccinforskaren Matti Sällberg om när det eventuellt skulle kunna bli aktuellt att göra likadant i Sverige, samt vilka fördelar det finns med att vaccinera barn.

”Många yngre vill vaccineras – vet att det finns Astradoser över”

Allt fler regioner vill nu kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år. Det visar en rundringning till regionerna som TV4Nyheterna gjort. Skåne, Jämtland Härjedalen, Gävleborg och Gotland vill kunna erbjuda vaccinet. Medan Region Västmanland vill kunna erbjuda vaccinet till åtminstone 50-plussare. Vetenskapskommentator Susanna Baltscheffsky säger att många vet att det finns Astradoser över.

Allt fler regioner vill erbjuda Astra-vaccin till yngre

I en rundringning som TV4Nyheterna gjort svarar flera regioner att de önskar föra samtal med Folkhälsomyndigheten om att kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin tll personer under 65 år. Urban Tirén, överläkare i Region Jämtland Härjedalen berättar för TV4Nyheterna om anledningen till detta.

Amerikanska vaccintaktiken: Ta en spruta – få en öl

New Jerseys guvernör Phil Murphy har tagit fram ett initiativ där man får hämta ut en gratis öl om man vaccinerar sig. Och det är inte det enda lockbetet som tagits fram för att få folk till vaccinationslokalerna. Även gratis munkar, sparobligationer och kontanter har det lockats med i olika delar av USA. Vi pratar med vår USA-korrespondent Stefan Borg.

Gävleborg vaccinerar 55-59-åringar: ”Blir ett tryck”

Region Gävleborg ansluter idag till de allt fler regioner som inleder fas 4 i vaccineringen mot covid-19 och öppnar bokningen för personer mellan 55 och 59 år. Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare för Region Gävleborg förklarar hur deras planering ser ut.