Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Bara dagar innan leveranserna till Europa - nu stoppas Janssens vaccin

Janssens vaccin mot covid-19 misstänks kunna orsaka allvarliga biverkningar, liknande Astra Zenecas. I USA har sex människor drabbats och där rekommenderas nu alla delstater att pausa användningen. Företaget stoppar nu leveranserna till Europa, som precis skulle börja få de första doserna.

Johnson & Johnson stoppar vaccinleveranser till EU

Johnson & Johnson skjuter upp leveranserna av vaccin till EU efter rapporter om blodproppar som misstänkt biverkning. Inom loppet av två veckor efter vaccination har sex personer, samtliga kvinnor utvecklat problem med blodproppar. Sammanlagt har 6,8 miljoner amerikaner fått vaccinet

Tegnell: "Väldigt många regioner som är kraftigt påverkade"

Det är en blandad bild som framträder när antalet covidfall i riket redovisas.

– De flesta regioner har tyvärr en uppgång, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Region Sörmland har haft en kraftig uppgång under några veckor medan Region Skåne har relativt låga tal jämfört med resten av landet.

Nytt vaccin till Sverige nästa vecka: ”Man ger bara en dos”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättar om alla olika vaccin vi har tillgängliga i Sverige. Just nu är det Astra Zenecas, Pfizer/ BioNTech och Moderna. Men nästa vecka kommer ett nytt, nämligen vaccinet från Janssen. Bergström säger att det endast räcker med en dos av det vaccinet.

Men får man själv välja vilket vaccin man vill ha? Inte enligt Richard Bergström.

”Nu ska vi ha ut vaccinet så snabbt som möjligt”, säger han.

Sverige leder jakten på T-celler – kan rädda liv på de mest utsatta

Sverige var bland de första i världen att börja testa för T-celler för några veckor sen. Och intresset är stort, bland annat för de som aldrig hade möjlighet att testa sig för pågående covid eller om de hade antikroppar. Men framför allt gör forskarna redan nu upptäckter som kan vara helt avgörande för alla med nedsatt immunförsvar.

Englands pubar redo efter vaccinryck

Den tredje, och vad som beskrivs som den sista nedstängningen, är på väg att ta slut i England. Imorgon tas ett viktigt och symboliskt steg när butiker, men också pubar får öppna.

Fältsjukhus tar emot patienter i Thailand

I Thailand har fältsjukhus börjat ta emot covidpatienter. Thailand med sina 70 miljoner invånare har hittills klarat sig extremt bra under pandemin med endast 96 döda. Men nu registreras fler smittade

EU förhandlar om nytt gigantiskt vaccinavtal

EU vill köpa över en miljard doser covidvaccin för att kunna fortsätta med vaccinering även 2022 och 2023. Kommissionen har fått medlemsländernas godkännande att skriva nya avtal för att säkra tillgång om muterade varianter av viruset får spridning.

Vaccinhaveri i Italien – unga har vaccinerats före äldre

Trots månader av vaccinering fortsätter dödstalen i Italien att stiga. I genomsnitt så dör drygt 400 personer om dagen med covid-19 i Italien. Nu riktas kritik mot vaccinationsordningen där yngre i vissa fall prioriterats före äldre. Vi pratar med frilansjournalisten Kristina Wallin, som befinner sig i Empoli i Italien.

Bergström om italienska vaccinhaveriet: ”Italien har låtit det spreta mycket”

Jämför man Italiens siffror med Sveriges så har länderna kommit ungefär lika långt i sin vaccinering. I Italien är 5,98 procent av befolkningen fullt vaccinerade – jämfört med 5,36 procent i Sverige. Men när man jämför dödstalen per en miljon invånare så skiljer sig länderna åt. I Sverige har dödssiffran sjunkit sedan vaccineringen drog igång – medan man i Italien har en dödskurva som vänt uppåt. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, kommenterar den italienska strategin.

Publiklös start av Allsvenskan: ”Värre än förra året”

Ett vårtecken är väl Allsvenskapremiären - och det blir ett stormöte direkt då de regerande svenska mästarna Malmö FF tar emot Hammarby.Kultur- och idrottsminister Amanda Lind tillsammans med Folkhälsomyndigheten (FHM) öppnande tidigare upp för publik fr 10 april, men så blev det inte på grund av det rådande smittläget.
Mats Enquist, Generalsekreterare Svensk Elitfotboll, vill se publik på matcherna: ”Vi har tagit fram planer tillsammans med medicinsk expertis. Det finns starka planer på hur man kan göra säkra test”.

Olsen kritisk mot vaccinationstakten: ”Borde ha drive in”

Vaccinationstakten i Sverige måste öka menar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. 16 procent har fått sin första dos, 6,7 procent är fullvaccinerade – och har alltså fått två doser vaccin.
”Andra länder har varit otroligt framgångsrika i det här.”

Finansministern: Så ska ekonomin komma igång efter pandemin

Internationella Valutafondens (IMF:s) vårmöte är igång och under torsdagen sammanträdde deras högsta rådgivande organ IMFC (Internationella monetära och finansiella kommittén), där Sveriges finansminister Magdalena Andersson sedan i vintras är ordförande. På agendan stod bland annat klimat, vaccin och den ekonomiska återhämtningen.

Uppsala håller på första dosen för de med antikroppar

Efter en stor smittspridning har region Uppsala beslutat att personer som haft covid-19, endast ska få en vaccindos. Det här är regionen först med i Sverige och går därmed emot folkhälsomyndighetens riktlinje för vaccinering.

Flera dödsfall med covid-19 på äldreboende

Trots att merparten av både personal och boende är vaccinerade har tre personer på ett äldreboende i Svedala kommun avlidit med covid-19. Därtill har ytterligare två boende och två i personalen konstaterats smittade, rapporterar lokala medier.

Hårt coronadrabbade Ungern öppnar upp så smått

Ungern är ett av länderna som har drabbats hårt av den tredje vågen av coronasmittan. Men trots det öppnar man nu försiktigt efter en hård nedstängning. Anledningen är ett vaccinationsprogram som med hjälp av ryska och kinesiska vaccin har varit mycket snabbare än de flesta andra EU-länderna.