Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Efter stora demonstrationerna: Macron bemöter motståndet

Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterade idag demonstrationerna mot landets nya vaccinlag som samlade över 160 000 människor. De nya reglerna innebär bland annat att sjukvårdspersonal måste vaccinera sig mot coronaviruset för att få jobba.

Forskarnas förhoppning: Coronavaccin i tablettform

Vaccineringen går framåt och nu riktar forskare och läkemedelsbolag allt mer in sig på att ta fram de extradoser som kommer att behövas. I Israel inleds nu fas 1-prövningar av ett vaccin i tablettform.

Ökad polarisering i USA under pandemin

Coronavaccin och restriktioner har ökat polariseringen i USA. Samtidigt ökar deltavarianten. Reporter Tomas Kvarnkullen rapporterar direkt från New York.

Politisk övertygelse bakom synen på vaccin

I USA har antalet fall av covid-19 nu börjat öka igen i hela landet. Värst är situationen där få vaccinerat sig. Framför allt är det flera sydstater som motståndet mot vaccinet är stort.

Nu fasas Astras vaccin ut – även de över 65 får välja annat vaccin

Folkhälsomyndigheten (FHM) har meddelat att man kommer upphöra med distributionen av Astra Zenecas vaccin till landets regioner. Det innebär att personer i åldersgruppen 65 + i Stockholms län snart kommer att kunna välja om de vill få Astra Zenecas vaccin eller ett mRNA-vaccin – alltså vaccinen från Pfizer/Biontech eller Moderna.

Svensk studie erbjuder pengar för att ta coronavaccin

En ny svensk studie undersöker just nu vad som motiverar människor att vaccinera sig mot covid-19. I en grupp får deltagarna till exempel mer information, i en annan får de 200 kronor var. Men det finns risker med ett system där man erbjuder pengar för att vaccinera sig.

Läkaren: Sverige är i början på en fjärde våg

I flera regioner ökar antalet fall av covid-19. Infektionsläkaren Anders Björkman tror att Sverige är i början på en fjärde våg. Men trots det finns många lediga vaccinationstider nu när de yngre åldersgrupperna ska få sin första spruta.

Professorn: Så ojämn är fördelningen av vaccin

Spridningen av coronaviruset ser väldigt olika ut världen över, inte minstsett till dödstalen. Det beror till stor del på den varierande vaccinationsgraden menar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidememilogi vid Karolinska Institutet. I klippet ovan visar hon hur två länder skiljer sig åt väsentligt sett till dödstal, trots liknande smittspridning.

Vaccinprotest i Cypern spårade ur

Över 2 500 demonstranter, som inte vill se krav på covidvaccinering, gick till attack mot en tv–kanal i Cyperns huvudstad Nicosia. Polis tvingades skydda kanalens personal från demonstranterna. Ingen person ska ha skadats.

Danska experten: ”Coronaviruset är inte farligt längre”

Längre kritiserade danska experter den svenska coronastrategin, men nu i och med vaccinet börjar man från expertisen i grannlandet förespråka en större frihet och färre restriktioner.
– Coronaviruset är inte farligt längre, säger Niels Höiby som är professor i klinisk mikrobiologi till den danska tidningen Berlingske.

Regionerna agerar olika inför covid-vaccinering av 16-åringar

Regionerna får själva ta beslut om det ska krävas ett samtycke från föräldrarna eller om den unge själv är mogen att ta beslutet om vaccinering rapporterar Sveriges radio. Till exempel kommer det i Kalmar krävas en underskrift av vårdnadshavare medan region Uppsala låter vårdpersonal avgöra om ungdomen är mogen att bestämma själv.

Smittskyddsläkaren: ”Kan vara att man prioriterar annat”

Det är få unga som bokat tid för vaccination i sommar. I Norrbotten finns flera lediga tider.
- Vi måste övertyga ungdomarna om att för att vi ska komma ur den här pandemin och släppa på restriktionerna så är vaccin den bästa chansen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare Region Norrbotten.

Experten: Då kan pandemin vara över

En fråga som alla vill ha svar på är när pandemin kan vara över så att vi kan återgå till det normala igen. Vaccinforskaren Matti Sällberg tror att flockimmuniteten i Sverige är runt hörnet. Hör honom berätta om när han bedömer att pandemin kan vara över.

Långsam vaccinationstakt i Afrika oroar: "Rika länder har tecknat upp alla kontrakt"

Nästan 45 procent av den svenska befolkningen är färdigvaccinerade mot covid-19, och smittspridningen fortsätter att avta här hemma. Men på många andra håll runtom i världen så skenar smittan som aldrig förr. Afrika som befinner sig i en tredje våg är just nu värst drabbat och har den största smittspridningen hittills. Knappt två procent av kontinentens befolkning är fullvaccinerade, samtidigt som motsvarande siffra inom EU är nästan 40 procent.

Flera regioner redo att vaccinera 16-åringar

Flera regioner öppnar nu upp för att börja vaccinera 16- och 17-åringar, rapporterar Ekot som ringt runt till landets regioner. Men, Folkhälsomyndigheten vill ha ett gemensamt startdatum för hela landet för när de yngre kan börja vaccineras men har ännu inte gett något besked kring när det kan börja.

90 procent som dör med covid-19 i USA ovaccinerade

Mer än 9 av 10 personer som nu dör av covid-19 i USA har inte vaccinerat sig. Flera delstater ser ett ökat antal smittade, till följd av den nya och mer smittsamma deltavarianten. Vaccineringen går långsamt i vissa delstater, framför allt i södern. I Alabama, Arkansas, Louisiana och Mississippi är bara runt 35 procent fullvaccinerade, att jämföra med nästan hälften i USA som helhet.

Turkiet blixtvaccinerar – vill få igång turismen

Turkiet ökar vaccineringen runt om landet med mobila team, långa öppettider och vissa får sin tredje dos. De hoppas att länder ska ta bort reseförbudet så att turismen kan komma igång igen.

Tegnell: Tredje vaccindos aktuellt redan i höst

Det kan bli aktuellt att ge vissa riskgrupper en tredje dos coronavaccin redan i höst. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell sen preliminära siffror från Israel visat att fullt vaccinerade bara har ett 60-procentigt skydd mot den smittsamma deltavarianten.

Glädjen att vaccineras bland de yngsta: "Pirrar i magen"

Stockholm har släppt på vaccinationstiderna mot covid-19 för personer 18 år och äldre. En åldersgrupp som begränsats mycket av pandemin. Glädjen vid vaccinplatsen i Slakthusområdet i Stockholm var tydlig när TV4Nyheterrna talade med några av de yngsta som får vaccineras.