Oscar Zia framför låten ”Ta på mig”

Oscar Zia framför den nya singeln ”Ta på mig” tillsammans med Theo Kylin och Gabriel Runemark. Låten han Zia skrivit med Jonas Jurström och Petter Tarland.

Lena Endre: Därför har jag raderat mina sociala medier

Lena Endre gästar Efter fem och berättar att hon spelar en av huvudrollerna i Pandemidramat Glaciär som hade premiär under våren. Nu tar hon sikte på en höst där publiken förhoppningsvis är tillbaka i stolarna på teatrar och biografer. I Efter fem berättar hon om hur hennes liv i pandemin varit – och varför hon raderat alla sina sociala medier: "Är som en egen pandemi"

De Geer och Frändéns brev blir bok: ”Kom fram till saker vi inte kunnat ana”

Temperaturen stiger nu när det bara är en vecka kvar till fotbolls-EM börjar. Vi gästas av de två fotbollsnördarna Johanna Frändén, journalist, och Carl Johan De Geer, konstnär, som nu släpper boken ”Att segra är banalt” tillsammans. Det är en fotbollsbok – men som handlar om mycket annat än fotboll.

”Snodda – eller ja, lånade” – Skrotnisses pappa om hur han fått sina idéer

Jan Lööf är en av våra mest berömda serietecknare och konstnärer – med stora framgångar som ”Skrotnisse och hans vänner”, ”Sagan om det röda äpplet” och ”Felix i bagaget”. Idag bor han på en ö i Mälaren i Stockholm och vägrar att gå i pension. Förra året blev det en ny Skrotnissebok – så produktiviteten är fortfarande stark hos denna 80-åring som varit en viktig del i många svenskars barndom.

Efter 10 år – därför slutar Serner som vd för Filminstitutet

Hon profilerade sig tidigt som en förkämpe för mer jämställdhet inom den svenska filmbranschen – och har fått såväl ledarskribenter som filmskapare emot sig i arbetet för en filmindustri med mer mångfald. I dagens program berättar Anna Serner om varför hon väljer att avgå efter tio år som vd för Svenska Filminstitutet – samt svarar på kritiken mot jämställdhetsarbetet.

”Det är lätt att skylla på jämställdheten” – Anna Serner svarar på kritiken

2011 tog Anna Serner över som vd för Svenska Filminstitutet och har under åren haft en tydlig ambition: ”50/50 by 2020” – och syftar på en jämställd filmproduktion både framför och bakom kameran och att stöden till filmskapare ska fördelas lika mellan kvinnor och män. Men detta har också fått en del kritik – där vissa menar att jämställdhetsarbetet har tagit för mycket fokus från arbetet med den faktiska kvalitén i svenska filmer.

Inför Let's Dance-finalen – Tony Irving bjuder på dans med Anna

Imorgon är det dags för final i Let’s Dance 2021. Under programmets gång har vi bland annat fått se nya deltagare, nya programledare och flera nya tävlingsmoment. Och i allt det nya är det åtminstone tryggt att Tony Irving sitter på juryplatsen i vanlig ordning. Efter fem gästas av den självklara jurymedlemmen som delar med sig av tankarna om morgondagens final och hur den speciella säsongen varit.

Efter fem testar Fredrik Wikingssons kunskaper: ”Hemskt!”

I kväll sänds den sista kvartsfinalen i frågesporten som beskrivits som en punkigare version av På Spåret. Här får Alla mot Allas, programledare Fredrik Wikingsson smaka på egen medicin och testas i det populära delmomentet ”Under pressure”. Att sitta här vill jag inte utsätta någon för, säger han och menar att de får avveckla momentet från egna programmet efter det här. Vi får också en se var tv-karriären satte fart och höra hur det går för Filip och Fredrik att sälja in det populära programformatet till USA.

Succépoddaren Edvin Törnblom om risken att bränna ut sig: ”Gäller att känna igen signalerna”

Edvin Törnblom får nog ses som ett av årets hetaste stjärnskott. Han driver en av Sveriges hetaste poddar, blev skådis i år, och i vinter blir han också bokdebutant. I dag driver han alltså podden Ursäkta, tillsammans med Johanna Nordström, den är just nu Sveriges tredje största, har runt 240 000 lyssnare i veckan och så tilldelades Edvin nyligen utmärkelsen Guldörat – Årets stjärnskott av Radioakademin. Det är fullt ös som gäller. Men det är viktigt att känna igen signalerna när det blir för mycket, säger Törnblom. På frågan om han gör det är svaret – nej.

Kalle Moraeus om nya livsstilen: "Har blivit 15 år yngre"

Musikern Kalle Moraeus är aktuell med boken "Tjur på retur - En kärleksförklaring till alla gubbar" och just gubbe det är något han stångats med ett tag, berättar han i Efter fem. Det handlar om att hålla sig frisk och vårda sin hälsa, säger Moraeus stångat sig igenom ett stenhårt träningsprogram känt under namnet ”16 weeks of hell” dessutom klarat sig igenom covidviruset också. Så nog finns det allt mycket krut i den gubben.

Intervjun med stjärnan som gick snett: ”Hon älskade alla utom mig”

TV4:s nöjesjournalist Cicci Renström Suurna har de senaste 30 åren träffat hur många ikoner som helst ute i världen. På onsdag jobbar hon sin sista dag på kanalen. I Efter fem berättar hon om sina höjdpunkter i karriären och även ett tillfälle som gick helt snett. Hon berättar även om känslorna inför att sluta och vad som väntar härnäst: ”Ska bli skönt att äga sin tid”

Ayaan Ahmed om ”Snabba cash”-imitationerna: ”Man glömmer bort själva budskapet”

Drömmen om en skådespelarkarriär väcktes tidigt för Ayaan Ahmed, som gjort succé i rollen som ”Nala” i den uppmärksammade Netflix-serien ”Snabba cash”. Som sjuåring satt hon nämligen framför tv:n och såg då en somalisk skådespelare spela teater i live-tv och tänkte att "Det här vill jag också göra!" – och drömmen skulle senare bli sann. Rollen var egentligen tänkt som en kille, men Ayaan gick till castingen, levererade och fick jobbet, trots att hon aldrig tidigare skådespelat.

Newkid om deltagandet i ”Så mycket bättre”: ”Det var sjukt läskigt”

Alexander ”Newkid” Ferrer föddes i Uddevalla 1990 och slog igenom med sitt självbetitlade debutalbum ”Alexander JR Ferrer” för tio år sedan. Sedan dess har vägen till framgång varit brokig, men under 2020 gjorde han succé med sina tolkningar i ”Så mycket bättre”. Idag släpper han sin nya singel ”Aldrig haft något annat val” och i studion berättar han bland annat om hur planerna för sommaren ser ut.

Shanti Roneys succé i Finland: ”Har fått godkänt av ålänningar”

Filmen ”Tove” om den finska nationalklenoden Tove Jansson har gjort stor succé i Finland och väntas ha premiär i Sverige i slutet av maj. Filmen har överösts med nomineringar i den finska motsvarigheten till Guldbaggegalan och Shanti Roney har nominerats för bästa manliga biroll. I studion berättar han om hur det kommer sig att han hamnade i den här produktionen och om hur det var att lära sig dialekten.

Anis Don Demina: ”Visste inte att jag skulle bry mig så mycket”

Anis Don Demina har tagit sig till semifinal i Let's Dance och gör årets officiella EM-låt. Han till och med drömmer om dansen om nätterna – men har hunnit sätta ihop en topp-tre lista över sina absoluta favoriter vad gäller fotbollslåtar genom tiderna.

Tina Thörner om verkligheten bakom ökenrallyt: ”Kör mer blöjor”

Tina Thörner, kartläsare och entreprenör, är dagens gäst i Efter fem och berättar om sin nya bok ”Livet i hundraåttio” som gjort succé, och om hennes långa rallykarriär.
Karriären tog henne från Värmland till Dakar och hon har behövt slå sig fram i en mansdominerad bransch. Och så ger hon oss en intim inblick i hur det faktiskt är att köra rally, och det är långt ifrån glamoröst.
- Vi kör med blöjor, avslöjar hon.

Camilla Läckberg om dramatiska filminspelningen: ”Vi blev förgiftade”

Imorgon är det premiär för filmen ”Glaciär” med Lena Endre och Alexander Karim i huvudrollerna. Det är också Camilla Läckbergs långfilmsdebut, då det nämligen är hon som har skrivit manus och scener till filmen. I klippet berättar hon om hur filmteamet förgiftades under inspelningen.

Annica Liljeblad om att bli skådespelare vid 50: ”Nu är jag bästis med mig själv”

Annica Liljeblad syntes framför kameran redan under 90-talet, då hon bland annat var hallåa i både SVT och på TV4. Men när Annica var i 50-årsåldern sadlade hon om och bestämde sig för att utbilda sig till skådespelare. Och det stora genombrottet lät knappast vänta på sig. Hör henne berätta om fördelarna med att bli skådespelare senare i livet, glamouren på Oscarsgalan och att bli bästis med sig själv.

Magnus Carlsson om hunden som gör succé i sociala medier: ”Han är jätterolig”

Magnus Carlsson är just nu fullt sysselsatt med att återigen sätta upp showen ”Från Barbados till Gamla Stan” på Hamburger börs. Det blev en nollställd kalender från en dag till en annan i samband med pandemin. Men nu ska det slå gnistor om nya föreställningen som fått en deluxe uppdatering, säger Carlsson. Det är inte mycket positivt som kommit ur jobbsynpunkt, men uppsidan är att Magnus och maken haft tid att skaffa valpen Cooper som fått mycket tid hemma hos familjen. Cooper välter nätet av gullighet och har fått en egen fanbase, berättar Carlsson.