Per Morberg väcker liv i den svenska kokkonsten i ett nytt matlagningsprogram som sänds i TV4 Plus i höst. I Den stora matresan tar han del av svenska mattraditioner och lagar lokala paradrätter på sitt eget Morbergska vis.

- Den stora matresan är en odyssé i svensk mat, från Ystad till Kiruna, och en djupdykning i svenskens förhållande till sin mathistoria, säger Per Morberg.

Skådespelaren och kocken Per Morberg, som fascinerat med sin matlagning i Vad blir det för mat, är till hösten aktuell i Den stora matresan. I programmet reser han från Lappland i norr till Skåne i söder för att ta tillvara på kokkonst från förr och de guldgruvor i form av nedärvda recept som finns gömda i landets många kök. Morberg möter människor som har stor kunskap om just den traktens bästa recept och lagar, på sitt eget sätt och med de finaste lokala råvarorna, några av maträtterna som är kännetecknande för regionen.

- Jag tar reda på hur farmors farmor lagade mat. Mötet med människor från olika delar av Sverige och deras bästa rätter utgör stommen i programmet. Jag avslutar varje resa med att komponera en måltid inspirerad av det jag sett och lärt under resans gång. Jag tar till vara på klassiker men lagar också framtidens mat, allt utifrån de bästa råvarorna som landet har att erbjuda just för den årstiden, säger Per Morberg.

- Det är fantastiskt roligt att kunna ge tittarna ännu mer av Per Morbergs inspirerande matlagning och att dessutom visa upp svensk matkultur i en ny inramning, säger Anton Glanzelius, programchef TV4 Plus.

Till hösten ges även kokboken Morberg – Den stora matresan ut av Bonnier Fakta.

Den stora matresan sänds i TV4 Plus i höst.