Dr Mikael & Tilde har säsongspremiär tisdagen 30 augusti 21:00 i Sjuan. I första programmet är temat "Våra ungdomar mår dåligt".

Dr Mikael och Tilde de Paula fortsätter att ta sig an sjukdomar och åkommor, både välkända och de som kanske är belagda med tabun som gör dem svåra att tala om. En av gästerna är Viktor Frisk, känd som ena halvan av Samir och Viktor, som öppnar upp om sin adhd-diagnos. 

Han insåg tidigt att han var annorlunda, men det var först som 17-åring han fick diagnosen. 

- Jag började göra en utredning redan i yngre år, men då kom man inte fram till någonting. Jag hade alla symptomen, jag är väldigt impulsstyrd, har inte haft bra uppmärksamhet och var väldigt störande i skolan. Jag hade svårt att sitta still, säger Viktor Frisk.

Han kämpade med känslan att han inte var som alla andra.  

- Jag kände mig väldigt annorlunda. Tanken av att inte vara som alla andra, och att varje kväll gå att lägga sig med känslan att man vill vara som alla andra - den var ganska jobbig, säger Viktor Frisk till Tilde de Paula och Dr Mikael i programmet. 

Diagnosen blev en vändpunkt. 

- Det kändes skönt, framförallt skönt att få en kunskap om vad man gått igenom under många år och få ett svar på varför man varit annorlunda, säger han.

Men den efterföljande medicineringen skulle bli ett nytt jobbigt kapitel. De centralstimulerande medicinerna fungerade inte för honom.  

- Det är olika för alla, för vissa är medicin väldigt bra. Men för mig funkade det inte. Jag tappade matlusten helt, åt inte på hela dagarna, och darrade väldigt mycket. Jag kände mig nedstämd och ledsen och det gick så långt att jag tänkte ta mitt eget liv, säger Viktor Frisk. 

I stället bestämde han sig för ett liv utan tabletter, och började söka information om hur man kunde hantera sin adhd utan medicinering. Det ledde bland annat till ändrade kostvanor och träning. 

- Jag har försökt se det positivt, det finns så mycket energi att ta av det. 

Hans berättelse hyllas av Dr Mikael, som dock också poängterar att adhd ter sig annorlunda från person till person, 

- Det är lysande, du är ett föredöme, säger Dr Mikael om Viktors inställning.