Drottningarna

Premiär 15 oktober
Premiär 15 oktober

Senaste från Drottningarna

Drottningarna
Visa bildspel

Premiär för Drottningarna 15 oktober

Den 15 oktober är det premiär för den historiska dokumentärserien Drottningarna på TV4, TV4 Play och C More. I Drottningarna får vi följa våra mest...

Den 15 oktober är det premiär för den historiska dokumentärserien Drottningarna på TV4, TV4 Play och C More. I Drottningarna får vi följa våra mest fascinerande drottningar genom deras händelserika liv. Programmet leds av den prisade skådespelaren Sofia Helin.

-  Historia är fascinerande. Genom den förstår vi bättre oss själva och den tid vi lever i. Det är ju alltid makthavarna som sätter tonen och det är där dom mest avgörande och dramatiska händelserna äger rum. Mitt i händelsernas centrum har drottningarna befunnit sig och ändå är så mycket av deras dramatiska liv okänt. Nu är det på tiden att vi lär känna dom bättre!, säger Sofia Helin.

Denna unika dokumentärserie sätter ljus på åtta av Sveriges drottningar. Varje avsnitt vigs åt en av våra drottningar och hennes fascinerande livshistoria, från barndomen till sista andetaget – alltid ett steg bakom sin kung, men med stor makt att påverka både politiskt och kulturellt. Serien baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet som aldrig berättas i ett sådant här format tidigare.


Rekonstruktionerna utspelas på slott och herresäten runt om i Sverige, däribland Stockholms slott, Rosersbergs slott och Gripsholms slott. Många gånger på samma plats som den verkliga händelsen ägde rum. Dessutom har man skapat miljöer som ska utspela sig i Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz, Egypten, och Holland.

-  Drottningarna är en av våra största programsatsningar under hösten och det känns rätt och fint att få lyfta en del av svensk historia som tidigare ofta hamnat i skuggan av våra kungar. Nu är det drottningarnas liv och betydelse för vår gemensamma historia som står i fokus. Vi kommer bjuda tittarna på en historisk resa med spännande fakta och fantastiska berättelser om de här kvinnorna, om kärlek, makt och intriger, säger Åsa Sjöberg, innehållschef på TV4 och C More.

Drottningarna gestaltas av aktörer som med praktfulla klänningar och historisk rekvisita, från juveler till bruksföremål, skapar magi tillsammans med hundratals lookalikes av historiska personer. Programledare Sofia Helin (Bron, Arn, Mystery Road) leder oss genom historien tillsammans med ett tiotal erfarna experter och historiker. Genom att se historien ur Drottningarnas perspektiv har programmets experter ibland resonerat sig fram till nya teorier och tolkningar av historiska händelser.

Drottningarna:

Karin Månsdotter (1550-1612)

Kristina (1626-1689)

Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636-1715)

Lovisa Ulrika av Preussen (1720-1782)

Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781-1826)

Desideria (1777 – 1860)

Louise av Nederländerna (1828-1871)

Victoria av Baden (1862-1930)

Drottningarna - En ny dramatiserad dokumentärberättelse med Sofia Helin

Sveriges drottningar har i århundraden stått gömda bakom sina kungar. Nu lyfter TV4 och C More fram dem i ljuset. Sofia Helin programleder för första gången en...

Sveriges drottningar har i århundraden stått gömda bakom sina kungar. Nu lyfter TV4 och C More fram dem i ljuset. Sofia Helin programleder för första gången en storslagen serie om åtta svenska drottningars liv och öden. Via praktfulla rekonstruktioner fylls avsnitten av maktintriger och förbjuden kärlek, passion och pantsatta kronjuveler samt svek, svartsjuka och statskupper. Drottningarna har premiär på TV4 och C More hösten 2020.

– Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet. Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete. Det ger nya perspektiv och det har varit väldigt roligt att spela in programmet, säger Sofia Helin.

Varje avsnitt vigs i sin helhet åt en drottning och hennes fascinerande historia. Inspelningarna har under hösten skett på kungliga slott och herresäten runt om i landet. Med grandiosa klänningar, korsetter och krinoliner samt historisk rekvisita har tidsandan återskapats in i minsta detalj. Hästar, kanoner och hundratals statister har använts för att ge liv åt de mest dramatiska händelserna i varje drottnings liv.

– Drottningarna är vår största satsning hittills i den dokumentära genren. Att få levandegöra den svenska historien genom dessa åtta fascinerande och starka drottningar är något av en dröm och jag är övertygad om att dessa berättelser kommer att både berika och engagera en stor publik i Sverige, säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More film & serier.

Välrenommerade historiker och forskare har konsulterats i all planering och medverkar även i avsnitten för att förklara de historiska sammanhangen.

 – Produktionsbolaget Art&Bob Television har gjort ett imponerande jobb med att ge dessa makalösa kvinnoöden kött och blod i rutan. Det är ett nytt grepp på den svenska regentlängden, och vi hoppas att tittarna vill följa med på tidsresan, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent på TV4.

Sofia Helins roll är att som ciceron ta med tittarna på en svindlande färd genom Sveriges historia, så som drottningarna skulle berättat den.

Sändning i TV4 och C More hösten 2020.

Drottningarna:

Karin Månsdotter (1550-1612)

Kristina (1626-1689)

Hedvig Eleonora (1636-1715)

Lovisa Ulrika (1720-1782)

Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781-1826)

Desideria (1777 – 1860)

Lovisa av Nederländerna (1828-1871)

Victoria av Baden (1862-1930)