-  Historia är fascinerande. Genom den förstår vi bättre oss själva och den tid vi lever i. Det är ju alltid makthavarna som sätter tonen och det är där dom mest avgörande och dramatiska händelserna äger rum. Mitt i händelsernas centrum har drottningarna befunnit sig och ändå är så mycket av deras dramatiska liv okänt. Nu är det på tiden att vi lär känna dom bättre!, säger Sofia Helin.

Denna unika dokumentärserie sätter ljus på åtta av Sveriges drottningar. Varje avsnitt vigs åt en av våra drottningar och hennes fascinerande livshistoria, från barndomen till sista andetaget – alltid ett steg bakom sin kung, men med stor makt att påverka både politiskt och kulturellt. Serien baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet som aldrig berättas i ett sådant här format tidigare.


Rekonstruktionerna utspelas på slott och herresäten runt om i Sverige, däribland Stockholms slott, Rosersbergs slott och Gripsholms slott. Många gånger på samma plats som den verkliga händelsen ägde rum. Dessutom har man skapat miljöer som ska utspela sig i Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz, Egypten, och Holland.

-  Drottningarna är en av våra största programsatsningar under hösten och det känns rätt och fint att få lyfta en del av svensk historia som tidigare ofta hamnat i skuggan av våra kungar. Nu är det drottningarnas liv och betydelse för vår gemensamma historia som står i fokus. Vi kommer bjuda tittarna på en historisk resa med spännande fakta och fantastiska berättelser om de här kvinnorna, om kärlek, makt och intriger, säger Åsa Sjöberg, innehållschef på TV4 och C More.

Drottningarna gestaltas av aktörer som med praktfulla klänningar och historisk rekvisita, från juveler till bruksföremål, skapar magi tillsammans med hundratals lookalikes av historiska personer. Programledare Sofia Helin (Bron, Arn, Mystery Road) leder oss genom historien tillsammans med ett tiotal erfarna experter och historiker. Genom att se historien ur Drottningarnas perspektiv har programmets experter ibland resonerat sig fram till nya teorier och tolkningar av historiska händelser.

Drottningarna:

Karin Månsdotter (1550-1612)

Kristina (1626-1689)

Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636-1715)

Lovisa Ulrika av Preussen (1720-1782)

Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781-1826)

Desideria (1777 – 1860)

Louise av Nederländerna (1828-1871)

Victoria av Baden (1862-1930)