TV4 News-ankaret Anna Herdenstam var modell på heltid mellan 1984 och 1989. I Efter tio berättar hon om sina erfarenheter av modellandet som ung tjej och de dåliga sidor hon fick se.

Hon var 16 när hon började resa som modell, då i Hamburg, Tyskland.
- Det var ganska reko med bra agentur och bra fotografer. Men när jag var 17 kom jag till Paris och det var en helt annan grej. Det var mycket mer droger, champagne, nattklubbar. Och man förmodades vara med på det.

Lade piller i hennes coca cola


Hon berättar om en händelse som hon då inte förstod allvaret i. Hon blev bjuden till något som kallades en agenturmiddag, men det visade vara något helt annat.
- Det var bara jag, tre andra tjejer och tre herrar som var bra mycket äldre än vi. Vi satt vid ett bord på en nattklubb med mycket kokain. Jag insåg direkt att här gäller det att hålla sig skärpt. Jag drack bara coca cola, men de pushade mig hela tiden. När jag såg att de stoppade ner något i glaset gick jag därifrån.

Hur det gick med de andra tjejerna vet inte Anna, men det berättades om att de 15- 16-åriga tjejer som följde med äldre herrar till lyxbåtar fick kokain och utnyttjades.

Straffades när hon inte ställde upp

När Anna ifrågasatte händelserna hos sin agenturägare sa han att hon kunde glömma modellbranchen om hon inte ställde upp. När hon sedan vägrade sådana här tillställningar fick hon inte träffa de fotografer och tidningar behövde karriärmässigt och de höll inne med hennes pengar, berättar hon.

- Jag borde ju ha polisanmält, men jag hade ett normalt liv i Sverige, kanske att jag skämdes lite. Man tänkte att det kanske är så här. Jag ville bara hem, men ville inte berätta för föräldrar, lärare och kompisar att jag varit på svartklubbar med massa gubbar, kokain och champagne.

Senare fick Anna kontrakt på en mer seriös och strikt agentur i New York och fortsatte att modella några år.


Bingo Rimér: "Följ med era barn till fotografen"

Flickfotografen Bingo Rimér säger inte att situationen för unga modeller i Sverige är enkel i dag, men lägger ändå in en brasklapp.
- Sverige är väldigt oskuldfullt i jämförelse med klimatet i exempelvis Milano och Paris. Där finns ett större utbud - det är mer pengar och mer rotation. Det är nog farligare där och större risk att råka illa ut.

Har man en dotter som vill pröva på modellivet måste man finnas där som förälder, tycker Bingo.
- Som förälder får man inte vara blåögd och glatt vinka av vid Arlanda. Man måste följa med. Vill inte fotografen ha med föräldrar, då bör det ringa en varningsklocka. Särskilt om fotografen vill fota henne hemma.

Hör mer av Annas berättelse och Bingos erfarenheter i klippet ovan.