Det var elva år sedan Peter och Marcus Birro intervjuades gemensamt i en TV-studio. Den ene är i dag lovprisad dramatiker, den andre poet, författare och programledare för Karlavagnen i P4 och nykter alkoholist.

Efter Tio talade med bröderna före deras medverkan i Efter Tio.

Marcus Birro, hur skulle du vilja beskriva din bror? - Peter är intensiv, disciplinerad, rastlös, lite stressad i vissa situationer, ibland väldigt sårbar men en bra människa på många sätt.

Har du lyckats ta dig ur lillebrorkomplexet?
- Ja, jag tycker det. Jag har inga komplex nu, men 10- 12 år sen, då var det lite jobbigt, när han slog igenom med Hammarkullen. Jag tänkte vad ska jag göra nu? Men jämför man sig med andra så förlorar man ju. Det gäller alla.

Hur har alkoholen påverkat er relation?
- Alkoholen var från början något helt otroligt. Jag började dricka rätt sent, jag var 17 år, men jag tackar alkoholen för mycket. Det var en förklaringsmodell - hur kan jag må så här bra - jag blev sedd på krogen, bland tjejerna, bartenderna, på krogen. Det var ingen som brydde sig var mina pengar kom ifrån, om det var socialbidrag eller ej.
- Alkoholen, det svetsar jag samman med det som var då. När vi ute och det blev en del bråk och dyl. Men nu när jag är nykter, den kraften jag la på att dricka, den kan du lägga på ditt arbete. Slutar du dricka och blir nykter då kan du använda den energin till annat. Det är intressant.

Peter Birro, hur skulle du beskriva din bror? - Känslig, envis och extremt begåvad. Rolig.

Konkurrerar ni med varandra?
- Näe, jag tycker det är kul när det går bra för honom.

Varför är ni så tighta då, tror du? - Vi har kämpat länge tillsammans, att slå igenom som författare. Ingen av oss har fått nått gratis. Vi har kämpat för att slå oss in och det gör att vi har blivit tighta. Sen tror jag att det har att göra med att vi har rötter i Italien. Italienska familjer har en starkare familjekänsla.