Malin: Hej! Jag har en fråga. Tror du att det kan innas något liknande samband mellan mage/kost och ADHD? Min sambo har ADHD och väldiga magproblem. Vi funderar på att skippa mjölk och gluten ett tag för att testa.
Charlotte: ADHD kan vara liknande, skippa också sötningsmedel och tillsatser.
Lycka till
CEA

Annci: Kan följande brister samt diagnoser även ha att göra med en icke konstaterad autism/adhd och kan följande symptom botas/förbättras av en diet där man utesluter mjöl-mjölkprodukter. Diagnos: Konstaterad Mb Chrohn, konstaterad perniciös anemi samt , psoriasis, felaktig sockerkurva, högt bl tr, hirisutism och zinkbrist. (Själv har jag fått rådet att utesluta följande födoämnen: Allt kött, alla mjölsorter, allt socker (läs: allt sött), alla mjölkprodukter, choklad, läsk med kolsyra samt ägg). Har äntligen börjat gå ned i vikt, vattnet har gått ur kroppen, rörligare, snabbare och även klarare i hjärnan, piggare. Kan jag fortsätta med den här dieten livet ut om jag fortsätter äta Ca + D-vit, Zink, C-vit, Fe+folsyra och ngn kombinerad vit. tabl???
Charlotte: Intressant, ja visst, ta multivitamintabletter för Din ålder, men uteslut de maträtter Du nämner.
Good luck,
Charlotte

Leila: Hej! Naturligtvis blir man som förälder intresserad av att prova detta. Men samtidigt så funderar jag kring hur det skulle gå att utesluta gluten och mjölk. Min son är ju ganska ensidig i sin kost med bla pannkakor som favoriträtt. Räcker det att använda glutenfritt mjöl och ersätta mjölken med tex rismjölk eller liknande. Han är inte heller så förtjust i godis men äter i alla fall choklad. Vad kan man erbjuda istället? Även ett barn med autism behöver ju kunna få äta något gott. Vad jag helt enkelt undrar är vad jag byter ut mjöl och mjölk till?
Charlotte: Ja, det finns goda alternativ, som inte innehåller vete eller mjölkprotein, jag tycker livsmedelsindustrin är skicklig på detta. Jag äter havremjölk, tex. Absolut vikitgt att det är gott också.
Hj hälsn
Charlotte

Birgitta: Jag äter inte fisk, fågel eller kött men mycker grönsaker, måste jag ta något tillskott???
Charlotte: Vit B12 och Vit D
Hj hälsn
Charlotte

Lena: Hej, min dotter har ADD och vi vill prova att ändra i kosten. Skall vi ta bort allt gluten ink. havre? Skall all mjölk bort, även får och get? Om vi även skall ta bort socker, gäller även fruktsocker? Och slutligen – är någon kost värre än den andra? Så tacksam för svar!
Charlotte: Ja, pröva alternativmjölk, havre är OK, alltså havredryck, svårt att säga om något är värre än något annat, lite individuellt, var radikal från början, och sen kan man lägga till.
Hj hälsn
Charlotte

Farmor: Mitt barnbarn 4 år autistisk med lätt utvecklingsstörning provar sen 1 år kost utan laktos och gluten. Är bättre och fokuserar med blicken men pratar bara enstaka ord. Förstår däremot vad vi säger till honom. Han äter olika vitaminer kalk och multivitamin. dessutom bra med grönsaker. Är för övrigt frisk, aldrig förkyld. Bra avföring, men hur vet man att bakteriefloran är bra? är det bra att äta olika vitamintillskott? Har läst om den senast för vuxna att det inte är bra med vitamintillskott. Naturligtvis provas allt.
Charlotte: Det räcker inte med lakotsfri mjölk utan det är kaseinet som ställer till problem, prova alterantiv mjölk, rismjölk eller havremjölk.
Hj hälsn
Chrlotte

Anni: Hej Charlotte! Vi har en 17-årig dotter som har dyslexi och ADD och hon har haft dålig mage länge. Kan dessa diagnoser och dålig mage ha något samband? Kan kosten kanske hjälpa henne? / Vänliga hälsningar, Anni
Charlotte: Absolut, hjärna och tarm hör ihop, tarmen ger inflammationer som påverkar hjärnan negativt, det gäller att minska allergen kost. Magen säger ifrån,
Lycka till
Charlotte

Marie Lindgren: Hejsan! Vi har en son med autism och jag skulle gärna vilja pröva att utesluta mjölk och gluten. Är det något speciellt vi ska tänka på så han inte får brist på något näringsämne? MVh Marie
Charlotte: Hej,
Det finns böcker och listor på alternativ kost, det är inga problem, känner man sig osäker, kolla att vitaminer och kalciumintaget är bra.
Hj hälsn
Charlotte

katrin: Hej Jag provade den danska dieten i vintras på hela familjen, men det var oerhört svårt att hitta glutenfris varor utan socker . Tror du att det "räcker att ta bort gluten och mjölk? Vad anser du om lactosfria produkter? Mvh Katrin 2 barn med autism
Charlotte: Hej,
Håller med laktosfria produkter har ingen betydelse, för det är inte laktos som är problemet, tyvärr kan även soja ge problem, man får testa sig fram,
Lycka till
Charlotte

humaira: hjälper verkligan socker fri,gluten fri och mjölk fri mat att lindra autism. kan ett barn på ett sådant diet äta ris och yougurt. kan u snälla ge några tips om att vilken mat hälper att motverka autism. tack för ditt svar.
Charlotte: Vissa barn kan bli hjälpta, inte alla, man kan inte äta joghurt, försök istället alternativ mjölk, tex havredryck,
Hj hälsn
Charlotte

stina: Hur ersätter man grädde,creme fraiche osv i matlagning? Fil, smör, yougurt mm?
Charlotte: Man får pröva alternativa gräddsorter, tex de som är havrebaserade och innehåller rapsolja, användetr det själv, funkar bra,
Hj hälsn
Charlotte

Anna: Hej. Du säger att proteinet kan orsaka en problem i hjärnan. Har du sett liknande problem med vaccin som innehåller protein, kan det ge hjärnskador? Svininfluensavaccinet framkallade ju bland annat narkolepsi...
Charlotte: Javisst, proteiner bryts ner i tarmen till peptider, de är små molekyler och kan ta sig in i hjärnan och påverka olika processer.
Charlotte

Katarina: Hej Charlotte. Jag har följt en del program med dig vad gäller kost, här på tv 4. Jag har en dotter som jag tror, efter ha läst på nätet, har fått bukmigrän. Vad bör jag istället för mjölk ge henne att dricka? Nu har jag övergått till havremjölk, men är det ett bra alternativ? Sedan, generellt, ska vi människor egentligen minska vårat intag av möjlkprodukter? Det verkar mer och mer som att dessa produkter kan trigga i gång olika symtom i tarm, hjärnan!
Charlotte: Absolut, mindre mjölk, havremjölken är ett bra alternativ, man kan också prova andra alternativ, tes rismjölk, sojamjölken är inte problemfri.
Lycka till
Charlotte

Bekymrad mamma: Hej! Undrar om kopplingen mellan tarm o hjärna kan orsaka andra besvär eller sjukdomar än autism? Ex nervösa rubbningar o dyl?
Charlotte:

Absolut, det finns starka kopplingar mellan tarmen och hjärnan, samma molekyler som finns i hjärnan finns också i tarmen. Tyvärr är dagens läkare specialister, de kan antingen allt om hjärnan eller allt om tarmen men förstår inte kopplingen!

Hj hälsn
Charlotte

brittalen@hotmail.com: Min dotter som är 41 år har autism, men även andra handikapp.Hon dricker mycket mjölk.Personalen klagar över att hon verkar ha problem med magen, rapar bl,a, verkar ha ont. Har bytt ut vanlig mjölk till laktosfri mjölk, verkar inte som det hjälper. Dottern kan ej prata själv. Tilläggshandikapp är tuberos sckleros. Mycket tacksam för svar
Charlotte: Laktosfri mjölk räcker inte, den måste vara helt alternativ, tex havre elelr rismjölk.
Hj hälsn
Charlotte

Sjukling: Hej! Jag är en tjej på 24 år med stora hälsoproblem. Är reumatiker (medicinerar med enbrel), astmatiker, allergiker (ägg, pollen, djur, vissa nötter, ev mjölkprotein)., eksem (även i ansikte utan p-piller som inte kunnat diagnostiserats av 5 olika hudspecialister då alla säger olika saker. endast p-pillret diane samt antibiotika har kunnat hålla det under schack). Har dessutom nu under senaste året haft hemska magproblem och gått ner mycket i vikt. Tog över ett halvår innan jag fick komma på utredning hos magspecialist. Kolonskopi visade inget (hade dock en svår undersökning med mkt smärtstillande/lugnande) och gastroskopin visade endast inflammerad matstrupe. Glutenprov (blod och vävnad) negativa och nu väntar jag på en magnetröntgen av tunntarmen för undersökning av chrons pga B12 brist. Många övriga värden är också dåliga, hög inflammation (trombocyter på över 500) samt låga albumin värden m.m. Läkaren har sagt att om magnetröntgen inte visar något så blir diagnosen IBS, vilket jag personligen tycker är en slaskdiagnos efersom den inte säger så mycket. Orkar snart inte må så här länge till då jag är konstant trött och nu orkar jag knappt gå upp för en trappa. Magen har dessutom inte haft en bra dag sen ett år tillbaka. Har nu på eget initiativ de senaste veckorna tagit bort all mjölk och gluten ur kosten, vilket gjort att magen inte är lika svullen men kramperna finns fortfarande kvar men hört att det kan ta en tag innan tarmen hunnit läka. med tanke på min övriga problematik finns det något annat jag borde undvika i kosten? Har försökt prata med mina läkare men får ingen hjälp eller stöd och börjar känna mig desperat då orken börjar ta slut nu. Väldigt tacksam för svar! Hälsningar Sjuklingen
Charlotte: Hej,
Du verkar känslig för maten, då ska man äta en struikt diet, du väler två grejer ur varje grupp, potatis elelr ris, kött elelr fågel, morötter eller kål, äpple eller päron, kör det en tid och lägg därefter till och känn efter.
Lycka till
Charlotte

parvin: om jag fattat rätt det autistiska barnet efter en månad gluten-och mjölk fri diet började så småningom tala! Stämmer det?
Charlotte: Ja, fantastiskt
Charlotte

carre: Hej.Har en son på 24 årsom har en form av autism (asperger). Han vänder på dygnet och har andra symtom som har med funktionshindret att göra. Min fråga är om han ändrar kosten kan han få bättre livskvalite då? Jag tänker på symtomen han har och han har oxå perioder av depression o medicinerar för det! Tack för ett intressant inslag i programmet!
Charlotte: Kosten är så vikitg, den ger energi men påverkar så mycket annat i kroppen, som psyket, stämningsläget, ångest, mmm
Lycka till
Charlotte

Mamma1: Det verkar som att autister är födda med en känslighet. Tex alla får inte autism av vaccination eller allergen-kost, men några har en medfödd känslighet och ju fler vaccinationer osv som trycks på oss, -desto fler får fullblommad autism... Finns det vetenskapligt belägg för min teori?
Charlotte:

Ja, du har rätt, de har en ökad känslighet för främmande ämnen!

Hj hälsn
CHarlotte

Ingrid Arenäs: Kan man ändra på kosten för någon som har diagnosen autism men nu blivit över 35 år?
Charlotte: Testa, kroppen är anpasspar, det beror på om det bildats ärr,
Pröva,
Hj hälsn
Charlotte

Ingrid Arenäs: har kost något samband med bipolär sjukdom? samband med migrän?
Charlotte: Ja, absolut, undvik citrusfrukter, kaffe, choklad, mm vid migrän
Charlotte

Rebecca: Kan kopplingen du pratade om på efter tio även gälla andra sjukdomar. Jag har diagnosen migrän, men även IBS och jag märker att det ofta sammanfaller att magen och huvudet blir sämre samtidigt, men har trott att medicinen jag tar påverkar magen.
Charlotte: Många sjukdomar är kostrelaterade,
Svar ja
Charlotte

katrin Hägerström: Hej, vi började med den "danska dieten" i vintras, men hade otroligt svårt att hitta bröd o annat utan socker, räcker det enl din mening att utesluta mjölk och vete? Vad anser du om laktos fria produkter? Mvh Katrin mamma till 2 autistiska barn
Charlotte: Räcker inte med laktosfria produkter, laktos har ingen effekt, det är kaseinet och mjölkproteiner som orsakar problemen,
Hälsn
Charlotte

Agneta: Är det bara mjölk man ska sluta med eller är det alla mjölkprodukter. Ex ost, creme fraice yoghurt etc
Charlotte: Ja, alla
Hälsn
Charlotte

moderator:

Hej alla som skrivit och undrat. Nu är chatten avslutad och vi är tacksamma för alla frågor som kommit in. / Moderator