pernilla: Vilka allmänna råd har du till en med kronisk migrän?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Tänk igenom vad du äter mycket av, det är ofta sånt man tycker om, mjölkprodukter, vitt bröd, kaffe, ost, juice, undvik detta och ät rågbröd, flingor, alternativ mjölk tex den havrebaserade, päron, äpple, ät inga rester, maten får inte vara gammal, bara fräsch.

irene pettersson: mitt hjärta slår dubbelslag. har gjort 24 timmars ekg, men inget onormalt hittades. kan jag förhindra dessa otäcka dubbelslag med kosten?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Dubbelslag beror på att hjärtat är stressat, kanske, kommer det i samand med måltid, så är det protein man ska vara försiktig med, kaffe eller te, snälla grejer, och små måltider.

Chris Nilsson: Hej Charlotte! Min fru har ADHD och Fibromyalgi. Jag har personligen Asperbergers, allergi och huvudvärk. Vår äldste son har ADHD och autism. Vår yngsta son har autismliknande tillstånd. Alla har vi problem med känslig mage och tarm. Snälla! Kan vi via mat minska våra problem, vi vill helst bli medicinfria. Finns det någon som du som man kan beställa rådgivning hos?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Hej, Undvik följande mat, komjölk, vete, råg, korn, soja, rött kött, dessa ämnen innehåller morfinliknande ämnen som tar sig in i hjärnan och påverkar den, ändrar nervsignalerna, framför allt påverkas känslostabilitet, smärttålighet, pröva i en månad, för barn går det fortare än för vuxna, när man ändrar matvanor. Lycka till


Cathrine: Hej Charlotte . Jag är 41 år och har mycket problem med acne. Både i ansiktet och hals och hela kroppen. Vad ska man undvika och vad är bra att äta ? Jag har också problem med huvudvärk och migrän. Kan man få huvudvärk av sömnmedecin? Oj jag vill ställa många frågor men nu kommer jag inte ihåg allt . Mvh Cathrine
Charlotte Erlanson-Albertsson: Acne beror på tillväxtfaktorer och de bildas när man äter mycket protein, proteinpulver i alla former, det mest typiska är mjölkprodukter, var försiktig med dem.

Markus: Påverkas migrän av öl?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Öl brukar man inte nämna utan det är snarare vin, men om man dricker mycket öl så ger de samma effekter. testa med att låta bli, effekt ses efter 5 dagar.

Sofia: Du pratade om mjöl, mjölk och socker. Jag har mycket gaser och kramp i magen. Jag undviker redan mjölk och upplever det värre med mjöl. Är det kanske så att jag ska utesluta allt detta ur kosten och satsa på grönsaker, frukt, havre och sojabaserade produkter?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Absolut, mjöl, mjölk och socker är moderna produkter ur vår synpunkt, tarmen tål inte det, det blir en låggradig inflammation, du kan äta havre, frukt, grönsaker, var försiktig med soja, fisk. Lycka till

Erik: Är de med migrän nästan uteslutande klena och smala, så många av dem egentligen har en glutenintolerans och det som ger migränanfallen. Så tycks det ju vara för mig ändå.
Charlotte Erlanson-Albertsson: Ja, det är tarmen som får ta smällarna, för det är där det börjar. Signalerna om en inflammatorisk reaktion förs vidare till hjärnan. Visst de är smala, man tappar aptiten.

la.kling@telia.com: Kan du förklara varför jag kan äta t.ex Lindts mörka choklad men inte t.ex Marabous mjölkcholkad. Har haft svår migrän sedan 18-årsåldern(är nu 63) slutade äta all sorts kött för ca 12 år sedan har ytterst sällan migränanfall idag. Äter allt utom mjölkchoklad, kött , rödvin. Dricker mycket grönt te samt ca 3 koppar kaffe/dag. Hälsningar Lillemor
Charlotte Erlanson-Albertsson: Mjölkchokladen innehåller alltså mer socker plus att chokladen själv innehåller ämnen som teobromin som kan ge huvudvärk. Linds choklad är bättre för att den inte är så söt och är en reanre produkt. Intressant, det lär vara så att choklad till och med kan lindra migrän,
Lycka till
Charlotte

Åke: Är kött från nötdjur som föds upp på enbart naturlig föda dvs gräs bättre än från intensivuppfödda djur som får kraftfoder?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Ja, det är mycket bättre, innehåller omega-3-fetter, medan kraftfoder som ger mättade fetter.

nadia: vad ska man äta för att lyckas gå ner några kilo?
Charlotte Erlanson-Albertsson: ät var sjätte timme, 6 12 och 6. Inga mellanmål. Kolhydrat på morgonen och protein och fett på lunch och kväll.

Sus: Finns det någon bra mat att äta när man har för höga levervärden?
Charlotte Erlanson-Albertsson: man får undvika protein och även konstgjorda ämnen, man får hålla sig till snälla neutrala kostkomponenter, potatis, morötter, linser, havremjölk, bröd.

Liten: Hej! Jag är 40 år och har fått problem med inflammation i vissa leder. Jag vill inte äta kortison, har hört att niacin i lite större mängd tillasammans med kalcium kan vara bra mot inflamation. Vad säger du om det, eller kan du föreslå något annat?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Man ska undvika inflammatorisk mat, dvs den som innehåller protein, typiskt mjölk och kött. Kalcium är bra, även niacin, som behövs för att ge energi.

Cicci: Hej! Jag är så trött hela tiden vad ska man äta för att få upp energinnivån o vad ska man undvika. Äter rätt mycket mejeriprodukter har det nån påverkan på energin?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Man blir trött av fett och protein, pigg av vatten, kaffe, kolhydrater och sött.

Fridis: Hej. Jag undrar vad man ska äta för att snabbt gå upp i vikt och lägger på sig lite?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Man ska äta ofta, småmåltider hela tiden,

ullis: Vad ska en tonåring med adhd äta/inte äta? Bra kost vid fibromyalgi?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Eliminationsdiet, bort med mjölk och vete, lägg tillbaka efter hand. Potatis, päron, havremjölk, kan Du börja med.

Alejandra: Hej! Jag försöker äta sunt och gå ner i vikt. Försöker undvika smör påp smörgåsen och väljer istället avocado. Är avokado ett bra alternativ till smör? Är det farligt att äta för många avokadon i veckan?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Avokado är ett jättebra fett, fortsätt med det, enkelomättat.

Sussi: om man är vegan håller man sig friskare då än om man är blandkostare?
Charlotte Erlanson-Albertsson: I allmänhet, men man måste äta vitamin B12.

vitaminjägaren: Jag har läst att ta en msk. kallpressad olja innan frukost är bra för hud och ögon etc. min fråga är, blir det ngn. nackdel för andra organ med att få i sig detta fett.......?????
Charlotte Erlanson-Albertsson: Det är bra, den ska vara jungfrulig, gärna olivolja ellr rapsolja, ej majs elelr solrosolja.

Malin: Är det bättre att äta laktosfria produkter om man har migrän?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Man får testa sig fram, laktosfri kan innebära att det finns druvsocker och fruktsocker istället och då blir det inte bättre.

maria H: hejsan! jag får ofta migrän i samband när jag får mens och hur skall jag undvika det med hjälp av rätt kost och varför får man migrän vid mens?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Nej, det har med hormoner att göra och det är svårt att påverka detta utan att det blir andra konsekvenser.

Anna: Jag är ofta godissugen, speciellt efter ett migränanfall om man nu ska undvika socker vad kan man då äta istället för godis?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Hej, Ät mandel, nötter, torkad frukt, det är alldeles utmärkt

Malin: Vad rekommenderar du att äta till frukost när man vill undvika mjölkprodukter och vitt bröd?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Gör en fruktsallad, med frukt och är, havregryn plus havremjölk, te och kaffe, du blir lycklig, det är så jag äter.

Vera: Om man vill bli med barn, vad är viktigt att få i sig då? Vet redan att man ska äta folsyra. Men finns det ngt annat som är extra bra?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Du ska äta omega-3-fetter för det är viktigt för barnets utveckling f.a.hjärnan

Helena: Jag har väldigt orolig mage och är väldigt stressad. Vad bör jag tänka på när det gäller vad jag stoppar i mig i detta läge?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Klassiskt är ju att undvika småätande, pröva rostat bröd, te dvs där Du måste tugga och inte sväljer hela bitar.

gunilla: Hur får jag bukt med hudinflammationen i ansiktet? Lider sedan 8-år av ständig "värk" i ansiktet, ?(ev. rosacea)?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Det är inflammatoriskt, försök att undvika mjölkprodukter,

Anna: Hej, jag är en tjej på 26 år som har Adhd. Jag har svårt att få en balans med kosten och har ett stort sockerberoende. Jag har testat på LCHF, men kom ur det redan efter två veckor. Min fråga är om LCHF är den rätta kosten för mig med ADHD eller finns det bättre dieter. Jag vill komma över mitt sockerberoende, så jag får en mer jämn balans i mitt liv. Tack på förhand!
Charlotte Erlanson-Albertsson: Nej, LCHF är inte bra, för mycket protein och för mycket fett, det ger inflammationer. Ät neutrala grönsaker, försök minska sockerhalten, blanda i citron, ät tomatsallader med tomat och lök,

Elsa: Jag har ständigt en uppblåst mage, äter det jag tycker är gott, men för det mesta inte sötsaker på vardagarna. Finns det något som man kan undvika att äta, alternativt lägga till i den dagliga kosten, för att undvika uppblåst mage?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Uppblåst mage kan bero på bröd särskilt den som innehåller vete och mjölk, som gör att tarmen stannar upp.

Jessica: Hej! Jag har haft en tuff förkylning i 4 veckor nu och det blir inte bättre utan den går som i cykler och varvar svullna bihålor med hosta och huvudvärk. Vad äta för att bli frisk? Kosttillskott? Tacksam för råd!!
Charlotte Erlanson-Albertsson: Hej, Försök att äta citron varje dag. Skölj munnen ofta.

carin: är linfröolja lika bra som fiskolja?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Intressant fråga, den lär inte vara lika bra, men den är ändå jättebra!

Siw Nilsson: Cancernoja! Efter en kort tids sjukdom dog min syster p.g.a cancer i buksportkörteln. Två månader efter begravningen upptäcks cancer hos min far vid en operation föranledd av svullen blindtarm..Större delen av tjocktarmen opererades bort. Vad ska jag äta respektive undvika?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Pancreascancer är svårt, undvik light, socker, men även var försiktig emd protein, för det frisätter tillväxtfaktorer. Lycka till.

Malin: Vilken kost rekommenderas till personer med hudsjukdomen psoriasis?/ Malin
Charlotte Erlanson-Albertsson: Undvik ost, mölk, ät avokado, fet fisk

Lea: Äter nyttigt, ingen mjölk men två ägg om dan vad är din åsikt om ägg??
Charlotte Erlanson-Albertsson: Ägg är bra, om man äter regelbundet, innehåller selen, bra för hjärnan, innehåller sfingomyelin, som dödar cancerceller.

Erik: Om någon med migrän inte fick äta "gammal" mat, då kan de inte ha lunch bestående av matlåda - föregående dags mat, fryst mat osv. eller missförstod första svarsfrågan då?

Charlotte Erlanson-Albertsson: Nej, jag tycker man ska pröva sig fram

Eva: Hej Charlotte! Om man tar bort kött från menyn vad ska man då få sina proteiner ifrån? Är protein från bönor lika inflammationsframkallande som kött?
Charlotte Erlanson-Albertsson: ät linser, bönor, kikärter

Kattis: Hej, jag läser alla frågor och svar med stort intresse men vill veta mer. Har du skrivit någon bok som man kan ta del av alt någon bok du kan rekommendera (hur man mår bra med rätt mat) ?
Charlotte Erlanson-Albertsson: jag har skrivit två böcker Mat för hjärnan, Kokbok för hjärnan och kommer ut med en ny i höst

carin: när du rekommenderar omega 3 är det då från fisk eller växter undrar carin
Charlotte Erlanson-Albertsson: Bägge två är viktiga

Anna: Jag har hört att kokosolja är nyttigt....men förr sa man att kokosfett är det mest ohälsosamma fett. Hur hänger detta ihop?
Charlotte Erlanson-Albertsson: jag anser att kokosfett är mindre bra, men det finns studier som visar att vissa med åldersdemens blir klarare med kokosolja, för hjärnan kan inte använda glukos

marie: Min man op för en aggresiv hjärntumör för 4 v sedan och ska nu på börja sin strål och cellgiftsbeh. Vi har sökt och funderat mycket på vad man själv kan göra med tex kosten för att beh ska gå så bra som möjligt? Snälla, det skulle betyda mycket om du kunde ge oss tips. Tack!
Charlotte Erlanson-Albertsson: Försök ät frukt undvik kött

Emelie: Jag har problem med rosacea. Har du några tips på vad man kan äta för att förbättra rödheten och utslagen i huden?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Undvik ost och mjölk.

Helena: Hej, vad skulle du rekommendera för mellanmål och hur ofta ska man äta för att hålla blodsockernivån uppe? Är det bättre att dricka vitt vin eller öl istället för rött för att undvika migrän?
Charlotte Erlanson-Albertsson: Ät GI-mat som ger jämnst blodoscker.Ja, rödvin är inte bra.