Andro: Varför är just monogami utgångspunkten?
Ewa Katarina Holbye: För det flesta, inte alla, är trohet och monogami ett ideal. Men visst finns det ockås människor som lever i öppna förhållanden/polyamoröst.

Julianne: Räknas en kyss med en annan människa än ens partner som otrohet?
Ewa Katarina Holbye: DDet är upp till var och en var man sätter gränsen för otrohet. Det gäller bara att vara överens.

Lisa: Jag misstänker att min kille är otrogen, men ska jag verkligen kolla hans mobil, mail?
Hans Fagerstedt: Jatt det bästa är att ta upp din känsla med honom i stället för att börja med att kolla mobilen. Det leder inte till samma misstro som att kolla mobilen. Prata utifrån vad som gör att du fått din känsla.

Annelie: De flesta är otrogna i min ålder ( 40+ ) jag har själv drabbats o litar inte på någon man! Nu har det t.o.m kommit en sajt där man kan registrera sig om man vill få "lite spänning i sitt förhållande" som en nätdejting. Skulle gärna vilja att ni nämner lite om det i programmet. Hur är detta möjligt? Snart diskuteras säkert hur man ska förhålla sig till sin älskare/älskarinna, vara diskret osv. VARFÖR uppmuntra till otrohet i TV-reklam??? Tack!!! :))
Ewa Katarina Holbye: Det kommer att tas upp i programmet. Var så säker.

Lisa: Varför är man otrogen?
Ewa Katarina Holbye:

Det finns många skäl till att vara otrogen. Titta på programmet så får du höra/Ewa Katarina

Susanne: Undrar om vad det är man söker när man ständigt är otrogen? För mig finns inte tanken om att vara otrogen och jag kan inte förstå hur man klarar av att leva med vetskapen om att man har varit otrogen mot sin partner.
Ewa Katarina Holbye: Det finns många olika svar på din fråga. Och många resonerar nog precis som du/Ewa Katarina

Anna: En gång otrogen, alltid otrogen. Stämmer de utrycket?
Hans Fagerstedt: Nej det kan man inte säga. Det beror på vad orsaken är. Har man varit otrogen p.g.a en dålig relation, är man det kanske inte i en bra relatio t.ex.

Tomas: Men är det verkligen rimligt att förväntas ha sex med samma människa hela livet?
Ewa Katarina Holbye: Det är nog olika för olika människor. Men att ha sex med flera under sin livstid innebär inte att man måste vara otrogen.

Frun: Hur går man vidare efter ett anonymt samtal ang otrohet som pågått ett längre tag vilkt leder till flera oväntade avslöjande o vem ovad är avsikten med ett sånt samtal ?
Ewa Katarina Holbye: Det är svårt att ge ett uttömmande svar på din fråga när du inte närmare berättar om omständigheterna. Men det rimliga är väl att fråga din man och kräva ett svar.

Fillippa: Hej! Jag och min partner har allt man kan önska sej, vi har varit tillsammans i snart tre år. För ett år sedan va han otrogen och jag förlät honom men hur gör man för att inte älta detta helatiden? Jag känner mej sårbar och tar lätt upp detta till ytan när vi bråkar. Vad är ert tips till mej som vill få detta att funka och att jag ska börja lita på honom igen?
Hans Fagerstedt: Då tror jag inte ni har pratat klart om det. Om ni vill ha hjälp med ett samtal där ni inte hamnar i anklagelser och försvar, kan ni vända er till familjerådgivningen där ni bor.

Julia: När ska man sluta älta?
Ewa Katarina Holbye: Det är individuellt. Men för de flesta tar det lång tid att komma över en otrohet och våga lita på sin partner igen.

Oscar: Bör man berätta för sin partner om man varit tillfälligt otrogen, eller är det bäst att hålla tyst om det om man tänker att det aldrig ska hända igen?
Ewa Katarina Holbye: Den frågan finns det inget enkelt svar på. Men kanske bör du ställa dig frågan om vad du vill med att berätta.

Oscar: Bör man berätta för sin partner om man varit tillfälligt otrogen, eller är det bäst att hålla tyst om det om man tänker att det aldrig ska hända igen?
Hans Fagerstedt: Svår fråga. Om du är verkligen säker på att det inte kommer att påverka er relation och att det skulle skada den om du berättar kan du kanske avstå. Risken med det är förstås att det kan komma upp senare och att det är svårt att bära en hemlighet. Det du kan fundera på är om det är något i relationen som du saknar. Det skulle du kanske kunna prata om.

Anna: Jag har själv blivit utsatt för otrohet, den klassiska biten, bedragen en längre tid,när vi sen bröt upp fick jag reda på att han gjort samma sak två gånger till, efter det att vi brytit upp mot två andra kvinnor. Är det så att en viss typ av människor inte kan va trogna? Är det övervägande killar som är otrogna?
Ewa Katarina Holbye:

Män är fortfarande lite oftare otrogna än kvinnor. Men det har blivit vanligare med otrohet bland kvinnor. Man brukar tala om att vissa är notoriskt otrogna. En del människor är alltså mer benägna att vara otrogna än andra.

Ninni: Jag blev ofrivilligt indragen i en triangeldrama. Träffade en 10 år äldre man ute på krogen, vi smsade, och träffades i 3 månader. Men han 'glömde' berätta att han redan hade en kvinna. När jag kom på honom, ville han inte mista mig. Han vädjade om att jag skulle "vänta" på honom. Han "ville ha mig" "älskade mig" "kunde inte sluta tänka på mig".. Jag vädjade att han skulle lämna mig ifred. Men smsen fortsatte. Det slutade med att hans kvinna började telefon terrorisera mig. Jag blev så ledsen, men jag kan inte känna skuld i att han ljög till mig. Sen att kvinnan vill ge sig på mig på det, känns bara hemskt! Jag är förkrossad. Jag älskar honom än.. Det gör så ont... Det finns aldrig någon som pratar om det tredje hjulet.. Det ÄR värre att hamna i min situation, än att bli bedragen. Man har inget att försvara sig med när mannen väljer att stanna kvar med sin sambo. Man sitter kvar med en massa lögner och känner sig förnedrad!
Ewa Katarina Holbye: Det är svårt att vara den tredje parten. Jag känner med dig. Men kom ihåg att det alltid är den som varit otrogen som felat.

anonym: Min sambo var otrogen på en semesterresa. H*n berättade det för mig dagen efter, jag förlät, men ibland kommer tanken upp att: varför förlät jag? När jag tycker att det värsta som en person kan göra är att vara otrogen? Jag sa till mig själv att jag aldrig skulle förlåta om min partner var otrogen! Gjorde jag rätt? Jag älskar min sambo, men är rädd att detta ska inträffa igen, Hur ska jag bearbeta detta och inte påpeka att det har hänt varje gång vi bråkar?
Hans Fagerstedt: Det kan vara svårt med förlåtelse. På ett sätt kan man aldrig. förlåta, men man kan kanske förstå och försonas med det söm hänt. Jag tycker att ni ska bearbeta det tillsammans med ett samtal där bådas känslor och tankar får komma fram, kanske med hjälp av en familjerådgivare så ni inte hamnar i låsningar.

Jo: Är alla Narcissister otrogna? Eller jag menar väl, hur vanligt är det?
Ewa Katarina Holbye: Det vet jag inte. Men otrohet är ovanligt, oavsett om det gäller narcissister eller andra-

marie: undrar om vi gjorde rätt som inte berätta för våra barn att min man var otrogen ,känns som vi lurat dom.det är nu två och ett halvt år sen men det gör fortfarande ont.
Hans Fagerstedt: Jag tycker det är bra att ni inte dragit in barnen. Detta är något som inte berör barnen, det är något mellan er två.

Inte förvånad: Nära hälften av alla i relation går isär. Och av de som lever samman visar en undersökning av ca 60 % egentligen vill ha en annan partner. Man är tillsammans p g a barn, ekonomi, trygghet, rutiner, lathet, bristande mod och initiativkraft, socialt tryck och p g a rädslan att inte finna en ny partner. Finns det då någon som tycker det är konstigt om människor är otrogna? Är det inte viktigare att ställa sig frågan hur man ska kunna utveckla en livsrelation över tiden?
Ewa Katarina Holbye: Visst är det viktigt att ta reda på hur man utvecklar en livslång relation. Det är också viktigt att vara medveten om varför man är otrogen och vilka konsekvenser det kan få.

Kerstie: Hej Hur ska man komma över att den man trodde mest på efter att levt ensam i 12år har ljugit och bedradit hela tiden och även varit på sexsighter och surfat, har svårt att förstå hur han kan göra så mot en som ställt upp hela tiden?
Hans Fagerstedt: I detta tycker jag ni ska ta hjälp, när det varit så långvarigt. Så ni får proffessionell hjälp at reda ut detta. Ni behöver få till stånd ett samtal om detta som fungerar.

Tizzi: Hej min fråga är hur man kan se om sin partner är otrogen? han vill inte röra mig eller ha kropps kontakt. Va ska ja göra.. detta är jobbigt
Ewa Katarina Holbye:

Att han inte vill ha kroppskontakt kan ha många orsaker. Fråga honom rent ut!

Cobra: Jag undrar var ni anser gränsen för otrohet går?
Ewa Katarina Holbye: Gränsen är olika för olika människor. Det viktiga är att komma överens med sin partner var gränsen ska gå.

Robin: Hej! enda sen jag o min flickvän blev tillsammans så har jag varit sugen på andra tjejer. vad ska jag göra?
Hans Fagerstedt: Det är inget fel att vara sugen på andra tjejer, problemet är om man gör nåt av det. Kanske bör du fråga dig om det är något du saknar i din nuvarande relation.

P.: Alkoholen och personens begäran av uppmärksamhet är den stora boven. Varit med om otrohet i mina tidgare förhållanden, jag kunde ju ifrågasätta mig själv -- Är det mitt fel? vad gör jag för fel? I dag i mitt nuvarande förhållande så kommer min svartsjuka smygandes, kan det vara så att jag är mer vaksam i dag och kan läsa av dessa situationer lättare?
Ewa Katarina Holbye: Det är klart att du är mer misstänksam när du blivit bedragen. Försök bara att inte låta det förstöra din relation. Se till att ha en öppen kómmunikation och lita på din partner tills du får bevis på motsatsen-

Tivi: Min fråga är hur man kan se om sin partner är otrogen? min partner vill inte se/röra eller titta på mig när vi har sex. och pussas gör han inte heller.. är de ett tecken eller vadå??
Ewa Katarina Holbye: Man kan inte se om någon varit otrogen. Fråga istället!!

Anna: Vad är otrohet ?
Ewa Katarina Holbye:

Olika personer ha rolika definition på otrohet. Men vanligen menar man att ha ett sexuellt förhållande med någon bakom ryggen på partnern.

Eva: Jag har senaste året varit otrogen vid flera tillfällen. Jag har berättat detta för min särbo, men inte om vilka det handlat om. Han vaktar nu på mig så fort vi är bland andra människor. Detta gör mig irriterad och elak mot honom. Jag förstår inte hur han kan vilja vara ihop med mig när jag varit återkommande otrogen. Kan inte heller förstå hur en av killarna tycks finna sig i att vara nr 2 hela tiden.
Hans Fagerstedt: Jag tror att du behöver ta reda på vad du har för känslor för din man. Är det något du behöver ta reda på. T.ex vad du saknar i din relation med din man.

Nina: Hur kommer det sig att den otrogne/otrogna vill dölja sin affär?
Ewa Katarina Holbye: för att han hon inte vill stå för vad han hon gör

charre: Misstänker att mannen är ortogen.Jag har kvinnans telenr.ska jag ringa och fråga henne?
Hans Fagerstedt: Jag tycker du ska prata med din man först

moderator: Tack alla för era frågor, nu stänger vi chatten för denna gång!