Det är vanligt med hämnd i relationer, men de kan vara mer eller mindre allvarliga.
Det menar Eva Rusz , psykolog, psykoterapeut och Aftonbladets relationsexpert.
Det finns hela skalan från "oskyldiga" hämndattacker, som att kasta ut pojkvännens kläder på gatan, till hämnder som förgör, t ex att med lögner vända barnen mot deras pappa som vill skilja sig.

Hemfaller vissa personer lättare åt hämnd än andra?
- Det handlar mycket om personens temperament och graden av kränkning, säger Eva Rusz. Vissa är mer sårbara än andra. Många har ju också svalt och svalt och tagit en massa skit under lång tid, och det sista sveket blir det som får bägaren att rinna över.
- Det handlar om starka känslor, om man lugnar ner sig känner man kanske att det inte är nödvändigt. Ofta reagerar man på toppen av en känsla. Men när väl känslan lagt sig är hämnden inte lika effektiv. Det är tanken som hjälper. Sen kan ju graden av kränkning vara så stark att man känner att man måste göra något för att ge igen.

Kan hämnd vara positivt?
-Ja, det kan vara skönt i stunden, man kan få balans. Det kan bli en känslomässig release, om det rör sig om en enklare hämnd. Men om det rör sig om en gruvlig hämnd finns ju risken att det aktiverar en ny kontakt med personen i fråga, det är ju frågan om det är värt det.

Om man har blivit väldigt sårad i en relation, går det att gå vidare utan att ha "gett igen" på något sätt?
-Ja, om man kan sätta en etikett på varför den personen har gjort det, om man ser att det är det andre det är fel på och inte lägger skulden på sig själv. Det är det det handlar om.

Kriminalitet och böcker: Dagens gäst är kriminolog och en av Sveriges mest säljande författare - Leif GW Persson . I 30 år har han haft en karriär på brottets bana – fast på andra sidan. Han älskar att jobba med brott, både verkliga och de han skapar i sina böcker.

Härlig mat: Matkreatören Monika Ahlberg bjuder på läcker och färgglad påskmat.

Tjejer i champagnelunchen: Dessutom moraldilemman i champagnelunchen med äventyraren Renata Chlumska , artisten Caroline af Ugglas och Monika Ahlberg .