Här följer frågor och svar i Doktorerna i första programveckan hösten 2013.

Fråga: Min sambo har problem med värmevallningar, han tycker att det är för varmt jämt och svettas. Det spelar ingen roll om han klär av sig och vädrar här hemma, han tycker det är för varmt ändå. Han har märkt att det ofta blir sämre om han äter framförallt socker men även vitt bröd och laktos. När han har slarvat med kosten så får han ofta ont i magen dagen efter på morgonen och lös avföring. Jag börjar bli less på hans värmevallningar och att det jämt är för varmt enligt honom. Har ni några tips till honom vad han kan göra eller vad det kan bero på?

Svar:
Hej Johanna,
Din sambo bör gå till läkare. Det finns flera medicinska orsaker till värmevallningar bl.a överfunktion i ämnesomsättningen.
Han bör utredas tycker jag.

Vänliga hälsningar, Göran Sjönell Med.Dr Familjeläkare


Fråga: Jag har varit hemma sjukskriven för hjärnhinneinflammation (virusmeningit) i två veckor. Nackstelheten har i princip försvunnit men jag har fortfarande huvudvärk och känner mig yr (mkt yrsel) och matt. Tog ryggmärgsprov, 6 prover men inte fulla rör (och dom säger att huvudväken kan ha med det att göra oxå Oroar mig nu för att jag inte känner mig så mycket bättre på dessa två veckor. Jag hade tänkt börja jobba igen denna veckan men orkar inte.
Mina frågor är:
Hur lång tid tar det innan man är "tillbaka" igen?
När kan man börja träna (lite lätt), är det farligt att börja för tidigt?
Är det vanligt att huvudvärken är kvar även om inflammationen har läkt?
Yrsel och illamående -kan man göra ngt för att bli av med det?
Vågar jag jobba även om jag känner mig hängig? Känns som om jag behöver tänka på ngt annat än att vara sjuk..

Tack på förhand!
Anna-Karin Eliasson, 43 år

Svar: Lite svårt att svara på alla dina frågor men allmänt kan jag säga att det kan ta flera månader innan du är helt återställd. Du ska inte träna om du inte känner dig helt frisk. Vad gäller jobbet så är det i princip samma svar. Du skall var frisk innan du börjar jobba heltid. Du kan ju börja jobba deltid innan du går tillbaka på heltid. ….Men egentligen är det den läkare som har ansvar för dig och som har sjukskrivit dig som ska ge dig de definitiva svaren.

Vänliga hälsningar, Göran Sjönell Med.Dr Familjeläkare


Fråga: Ligger det någon sanning bakom rädslan för sk sugar rush, dvs att barn blir väldigt pigga och hyperaktiva av för mkt socker. Tar inte insulinet direkt hand om sockret hos alla barn som har enormas insulinproduktion?

Vänliga hälsningar Caroline Sylvén

Svar: 
Hej Caroline,
Det finns olika meningar bland läkare om sockrets betydelse, Jag tror inte särskilt mycket på "the sugar ruch", Innan man kan påstå att barn blir hyperaktiva av lite socker krävs det mer dokumentation och forkning.

Vänliga hälsningar, Göran Sjönell Med.Dr Familjeläkare

Fråga: Mitt namn är Maria och har just nu problem med mitt vänstra öra. Jag har varit till läkaren och det har visat sig att jag har svamp i örat, men läkaren kan ej behandla detta pga att jag just nu är gravid. Jag hör dåligt och det känns som att det kommit in vatten i örat. Läkaren säger att inget vatten finns och att jag ska avvakta tills barnet är fött och behandla svampen sen.

Jag är i för sig i 8:e månaden och har inte långt kvar till förlossning, men jag tycker att detta börjar bli jobbigt och undrar om detta stämmer? Kan jag inte få någon behandling alls just nu? Har haft detta besvär i mer än 1 månad.

Tacksam för svar/Maria

Svar: Jag tycker att du ska fråga din läkare en gång till. Det finns medel som man kan Pensla/smörja hörselgången med och som är ofarligt för graviditeten t.ex Daktar kräm.

Vänliga hälsningar, Göran Sjönell Med.Dr Familjeläkare


FRÅGOR OCH SVAR OM 5:2-DIETEN

Fråga: Kan man börja med 5:2 om man har diabetes 2 och medicinerar för detta?

mvh Leif Johansson

Svar: Det är inte tillrådligt att lägga in dagar med fasta (eller näst intill) som vid 5:2-dieten om man har diabetes med medicinering. Risken är stor att blodsockret svänger alldeles för mycket!
För någon med insulinbehandlad diabetes kan det vara ordentligt farligt med risk för sk hypoglykemikoma. Det går endast att lägg in fasta med ordentlig medicinsk kontroll på blodsockret om man har en tablett och/eller insulinbehandlad diabetes.

För någon som har endast kostbehandlad diabetes bör det däremot vara möjlig men man måste även då vara försiktig och kontrollera sitt blodsocker noga. Man ska absolut rådgöra med den som är ansvarig för din vård innan man börjar med en sådan här typ av fasta.

Har man diabetes är ju just regelbundna matvanor och jämn fysisk aktivitet viktiga faktorer för god sjukdomskontroll så för diabetiker avråder jag från den här metoden precis som de författare som skrivit och förespråkat dieten också gör (se även den lista på grupper där dieten är olämplig).

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare


Fråga: Hur använder man sig av 5:2-dieten om man har magkatarr?

Med vänlig hälsning Bahar, 50 år

Svar: Ja det är en berättigad fråga för antagligen gör dietens låga energi- och ojämna matintag så det blir en extra belastning för magsäckens slemhinna, där magkatarr ger sig tillkänna i form av irriterad och inflammerad magsäcksslemhinna redan innan. Mag-tarmkanalens slemhinnor och då inte minst magslemhinnan är i behov av energi och vissa näringsämnen eftersom omsättningen på dem är hög. När man drar ner på energi/kostintaget rejält som vissa dagar av 5:2-dieten ökar troligen därför risken för många med magkatarr att slemhinnan blir ännu mer irriterad och besvären blir värre. Jag tycker därför inte 5:2-metoden är någon bra metod om man har aktiv magkatarr, utan jag rekommenderar dig istället att du måste ha kontroll på din magkatarr innan du funderar på att försöka dig på sådana här regelbundna strikta dagar med så pass lågt energi- och matintag.

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare

Fråga: Kan man använda 5:2 om man har lite högt kolestorol?

Hälsningar Ingela

Svar: Ja, det anses som vid alla andra dieter där man tappar i vikt att kolesterolet har en god chans att förbättras (bli lägre). Det förutsätter dock att man äter klokt och balanserat mellan de inlagda ”faste”-dagarna. Risken är att man tror det går att äta mycket och mest av olämplig mat i form av obalanserat och olämpligt fett under ”icke fastedagar”, men på lång sikt är detta ingen bra väg tycker jag. Den här dieten tycker jag inte är bra om man tror man kan äta vad och hur som helst mellan fastedagarna.

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare

Fråga: Jag har följt 5:2 i 2,5 månader och gått ner 5 kg men nu har det tagit stopp. Jag är en aktiv tjej springer och styrketränar.

Tacksam för svar/Malin

Svar: Det här är ingen ovanlig situation inte minst för någon som är fysiskt aktiv. En sådan här ”platå” uppkommer för de flesta viktnedgångsmetoderna när man håller sig till dem och lyckas. Förvåningen brukar vara stor inte minst för personer som kanske för första gången klarat att hålla sig en lite längre tid till en diet. Kanske är det just så för Dig, att 5:2 metoden fungerat bättre under längre tid än andra dieter?

Kroppen ser alltid till att spara muskler och även fettlagren till ”varje pris” under alla typer av ”svält”. Den första tiden finns det däremot oftast en hel del att ”ta av” (även för icke överviktiga ska man veta) både ”lättåtkomliga” fettdepåer” inklusive att några kilo försvinner i form av kolhydratsförråd som binder mycket vätska som förloras. Därför tappar man alltid mer inledningsvis och sedan blir det svårare och svårare att gå ner. Du som dessutom är fysisk aktiv och kanske jämför dig med andra som har gått ner mer tycker jag inte ska misströsta, för sannolikt har du via din träning sett till att behålla muskelmassa som annars gått förlorad och för dig kommer vara det som ger en hälsosam och bättre viktnedgång på sikt. Låt nu träning och muskelmassan göra jobbet, för musklerna du ser till att behålla (jämfört med många andra) kommer efterhand bränna mycket energi även när du vilar och sover. I det här stadiet som faktiskt ofta uppkommer just efter några månader av lågt energiintag har din ämnesomsättning hittat sitt effektivaste sätt att spara energi genom olika hormoner, men även andra mekanismer som exempelvis inte minst troligen för dig, helt omedvetet att du förutom kanske helt oförändrade träningsmängd dragit ned lite på dina vardagsrörelser.

Den här tiden måste man ha tålamod och acceptera en period av viktstabilitet om du fortsätter samma kost och träningsprogram bör du börja gå ner i vikt igen (om det behövs), men långsammare över tid vilket man sett och många har upplevt, för de som klarar av att ”hålla ut” som tyvärr inte är så många oavsett vilken metod man använder.

För övrigt tycker jag man verkligen inte heller ska ”stirra sig” blind på vågen utan tänka på att alla har olika kroppar och måste ha olika mål. Vi vet nu att det också finns flera olika genetiska (ärftliga) skillnader i ämnesomsättningens sätt att till exempel bränna fett och kolhydrater. För vissa tar det helt enkelt längre tid att just göra sig av med fett vid träning även vid samma typ av träning och diet. Det är därför samma metod inte passar alla. Vi har gener som gör att vissa mår bäst av en kolhydratrik kost och andra hanterar en kost som är mer rik på fett bättre.

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare

Fråga: Ska man äta som vanligt de andra dagarna?

Liselotte

Svar: Ja, enligt 5:2-dietens förespråkare anses det vara det som är en viktig del i upplägget. Man är också noga med att påpeka att dieten inte är bra och fungerar dåligt om man börjar äta ökade mängder energi och även onyttig mat till exempel dagen efter en fastedag, som det ju finns en stor risk för om man inte tänker sig för. Man säger inom 5:2-dieten att de flesta inte hamnar i en sådan ond cirkel, men egentligen saknas ordentliga studier som kan visa detta, så tills vidare måste man vara noga och som jag ser det lite mer näringsrik mat de dagar man inte ”fastar”, för det finns en risk att man får i sig för lite av enskilda näringsämnen som man redan innan kanske hade ett lite lågt intag av. Den här dieten liksom alla andra gör ju att det totala energiintaget ska minska från maten och då skapas alltid en risk för att brist uppstår för vissa individer. Det gäller främst några av våra mineraler och vitaminer.

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare


ÖVRIGA FRÅGOR:

Fråga: Om man haft hjärnhinneinflammation en gång, är det sant att man då är helt immun i mot det?

Med vänlig hälsning, Marita

Svar: Nej, inte för de flesta bakterier eller virus som orsakar hjärnhinneinflammation. Det finns däremot vissa virus som kroppen kan bygga upp ett visst försvar emot, precis som vid vaccination. Det gäller till exempel den infektion som ofta ger hjärnhinneinflammation, dvs den fästingburna TBE-viruset. Däremot blir man inte immun mot till exempel den andra välkända fästingburna infektionen borrelia, som också, men mer sällan ger hjärnhinneinflammation.

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare

Fråga: Jag har opererat bort gallan och har diabetes 2. Vad ska jag äta och inte? Och kan man känna av gallan ändå?
/Peter

Svar: Vid så kallade gallstensbesvär är det de yttre gallvägarna, inklusive gallblåsan, som drar ihop sig kraftigt av olika stimuli. Det orsakar den karaktäristiska krampartade smärtan som ofta sitter under höger revbensbåge och även ofta kan stråla ut i till exempel ryggen.

Sjukdomen är ärftlig. Man har ökad risk att drabbas vid övervikt, om man har höga blodfetter, vid graviditet och vissa sjukdomar. Man vet även att man har ökad risk att drabbas vid viktminskning, så det är tyvärr inte sällan någon som någon med övervikt vid alltför intensiv bantning kan drabbas av gallsten. Därför ska man vara lite försiktig vid all viktnedgång, inklusive den nu så populära 5:2-dieten, om man har lätt för att drabbas av gallsten.

Det vanligaste vid gallstensbesvär är att det kan bildas stenar av gallsalterna i gallblåsan som sitter ut med en gång från levern där gallan bildas. Dessa stenar kan irritera dels gallblåsan så inflammation och smärtorna uppkommer, samt hamna i gallgången som leder ut i tarmen och då orsaka kraftiga smärtor.

Det finns flera olika orsaker till att gallstensanfall inträffar. Det vi äter är en sådan orsak och då brukar man säga att det först och främst är allt för mycket fet mat som ger problem. Inte minst om man äter stora fettrika måltider. Även stekt mat kan öka risken när man har detta problem, liksom rökt mat. Ägg är rätt typiskt, liksom vissa enskilda födoämnen som äpple, gurka och paprika, som är kända för att kunna utlösa besvär.

Det har dock visat sig att de födoämnen och hur man reagerar är väldigt individuellt och kan också skilja sig mycket för den enskilde mellan olika perioder. Man får ofta prova sig fram och lär sig efter hand för utöver dessa allmänt kända faktorer är det ofta väldigt olika.
Framför allt ska man undvika stora måltider, allt för mycket fet mat inte minst på samma gång, samt undvika alltför snabb viktnedgång.

Man kan faktiskt även drabbas av ”gallstenssmärta” utan gallstenar och även utan gallblåsa, vilket många inte känner till. Det är då gallgången som börjar dra ihop sig kraftigt av olika orsaker som stimuli. Man kan alltså få även kraftiga smärtor utan att ha gallblåsa. Ibland kan gallstenar bildas i gallgången utan att man har gallblåsa som annars oftast sätts samman med gallstensbesvär.

Med vänlig hälsning, Stefan Branth, överläkare


Fråga: Tack Rita! Första gången efter otaliga läkarkontakter har jag fått hjälp, efter både nedlåtande uttalanden som att det går inte att göra något du får leva med detta har jag äntligen träffat Rita Hammarström.
Kunnig och karismatisk läkare som direkt säger att du kan få hjälp omgående och som utförde en operation som förändrade min tillvaro. Så enkelt kan det vara.
Nu kan jag skratta, lyfta och inte alltid vara försedd med inkontinensskydd. Jag sprider kunskapen till olyckssystrar så gott jag kan.
/Gunn H, 73 år

Svar: Hej Gunn! Tack så mycket för dina fina och snälla ord! Jag är glad att du är kvitt ditt mångåriga problem! Det är ju verkligen synd att många, många kvinnor som lider av inkontinens inte vet att det finns hjälp att få! Det är fortfarande ett tabubelagt ämne. Det glädjer mig att du sprider kunskapen om detta, så andra drabbade kan söka hjälp och få sin livskvalitet tillbaka.

Med vänliga hälsningar, Rika Hammarström, gynekolog

Fråga: Jag har en fråga om p-pillret Yasmin. Jag har ätit dessa (främst för att lindra min endometrios) i över 6 år. Jag upplever nu att jag ökade attacker av migrän och att jag ofta har huvudvärk och synrubbningar. Migrän får jag nästa alltid vid mens.
Jag är orolig för att sluta med Yasmin pga endometriosen och för att jag ätit dom så länge. Om jag slutar - vad kan jag förvänta mig för eventuella biverkningar då? Finns det mildare alternativ till Yasmin? Övriga tips?Tack på förhand!

/Anna-Karin Eliasson, 43 år, sambo, 2 vuxna barn och 2 bonuskottar

Svar: Hej Anna-Karin! Om du har så pass mycket ökning av huvudvärk och även synrubbningar, då ska du kontakta din husläkare snarast för utredning och sluta med p-piller. Endometrios är en smärtsam sjukdom. Du dras med den så länge du har mens, dvs tills du kommer i klimakteriet.

Men det finns andra alternativa behandlingar som gulkroppshormon i tablett, injektion, p-stav eller i hormonspiral form, som slår bort mensen och du slipper endometrios symtom. Det finns andra medel också som är betydlig tyngre, så kallade GnRH-agonister i form av nässpray eller en depot kapsel man sätter in under huden. Dessa lurar kroppen att sluta producera östrogen (kvinnliga hormon) och progesteron (gulkropps hormon). En stor nackdel är att man hamnar i klimakterium och har andra besvär istället som svettningar, blodvallningar, humörsvängningar, sköra slemhinnor i slidan osv. Man kan ta östrogentillägg för att lindra besvären. Finns kirurgi också beroende på hur din endometrios ser ut.

Mitt råd är att du söker din gynekolog och diskuterar vad som är bäst för just dig. Ibland får man prova sig fram tills man hittar den rätta behandling som passar en. Lycka till!

Med vänliga hälsningar, Rika Hammarström, gynekolog

Fråga: Hejsan. Jag har problem med mina flytningar. Har väldigt mycket. Och de luktar lite illa med. De blir lite problem mellan mig och min sambo för detta som jag inte vågar ta upp. Ibland är de så mycket så de blir fläckar i byxor. Finns de något att göra, eller får jag leva med detta? Finns de även något att göra för att öka sexlusten efter två barn?
/Orolig 2-barnsmamma.

Svar: Hej Orolig 2-barnsmamma! Att få illaluktande flytningar är inte ovanligt. Det beror vanligast på en infektion i slidan som heter bakteriell vaginos som ger flytningar som luktar "fisk". Detta går att bota med antingen slidpiller eller tabletter. Båda är receptbelagda, så sök upp din gynekolog för en undersökning och behandling.

Vad gäller sexlusten, jag kommer att prata om sex och samlevnad nu på måndag 23 September i "Malou efter tio" i TV4. Du är välkommen att lyssna och få lite tips!

Med vänliga hälsningar, Rika Hammarström, gynekolog