Carin Friberg: vad är skillnaden mellan den vaccination mot allergi som ni pratade om i programmet och gamla tiders hyposensibilisering?
Gunilla Hedlin: Det är samma sak men idag har vi renare och bättre allergivaccin är förr i tiden.

Sara: Hej! Har två barn med mjölkproteinallergi 4 och 6 år. Skall man prova att provosera och hur vet man då om de kan vara laktosintolleranta?
Gunilla Hedlin: Mjölkproteinallergi och laktosintolerans är helt olika saker. Om man vill testa mjölk bör man först göra en allergitest och se om allergin verkar finnas kvar, diskutera det med er barnläkare innan ni provar mjölk hemma.

Elisabeth: Är det farligt att leva med pälsdjur trots att man är allergisk mot djurepitel?
Gunilla Hedlin: Om man är allergisk och utsätter sig för det man är allergisk mot kan det göra att man går med en ständig inflammation i luftrören som kan göra att man är känsligare för ex förkylningar än man skulle vara annars. Det är inte alltid man märker något av det från dag till dag utan det slår igenom vid en påfrestning som en förkylning.

Nina Andersson: Hur går man till väga om man skulle vilja ha vaccination mot pollen, gräs? Vilka krav måste uppfyllas?
Gunilla Hedlin: Man ska bekräfta allergin hos en barnläkare eller allergispecialist som också hjälper till att bedöma om allergivaccinationen kan vara till nytta.

Klara: atopiskhud, är det en sorts allergi? Inget verkar hjälpa mot huden...
Gunilla Hedlin: Torr hud kombinerad med eksem i böjvecken kallas ofta atopisk hud. Hos vissa men långt ifrån alla finns en allergi med i bilden. Om inte, är det att huden inte behåller fukt och att man lätt får klåda som är problemet. Kliar man sig blir huden inflammerad och det kan bli en ond cirkel

Lena Apelgren: Hej! Kan man vaccinera bort mjölkallergi och laktosintolerans?
Gunilla Hedlin: Nej ännu inte. laktosintolerans är inte en allergi utan brist på ett enzym som bryter ner mjölksocker.

Eva: Hur stor är chansen att allergi försvinner om man fortfarande i 20-års åldern har astma? Kan den försvinna senare i livet?
Gunilla Hedlin: Allergier har man ofta länge ibland hela livet men med åren brukar besvären av allergin minska.

Britt-Marie: Hej! 1: frågan:Kan allergiprover visa negativt , trots att alla symptom på allergi finns? Klåda i ögonen, klåda i hals o gom, täppt i näsan. 2:frågan: Klåda i hals o gom , beror det på något som man äter eller något annat tex: djur
Gunilla Hedlin: Allergitest kan vara negativa trots att man har allergiska besvär. Klåda i mun och hals kan ha samband med att man har en pollenallergi kombinerad med allergi mot vissa frukter (kärnfrukter som äpplen, körsbär osv). Man kan oftast äta frukterna i tillagad form.

Maria: Har en dotter på 7 år med konstaterad hundallergi. Bör hon bo med pälsdjur i hemmet (katt, hamster, kanin ) då hon även har atopiskt eksem samt förkylningsastma?
Gunilla Hedlin: Har man en konstaterd pälsdjursallergi + eksem + astma ska man undvika kontakter med pälsdjur och i din dotters fall hund, katt hamster och kanin.

Lenita: Tar lungorna stryk av all inhalation av cortison?
Gunilla Hedlin: Nej, tvärtom cortisonet skyddar luftrören mot inflammation

ewa: är det bra att utsätta sig för allergener ex om du är allergisk mot katt ska man då ha katt för att allergin ska gå över eller ?
Gunilla Hedlin: Har man redan en allergi försvinner den inte om man har katt eller träffar katter ofta.

Lenita: Hej, kan man vara av med allergin trots att huden reagerar på pricktest, reaktion i huden kan ju finnas kvar länge efter?
Gunilla Hedlin: Allergin är inte borta men man kan ha blivit mindre känslig och därför få mindre eller inga besvär vid kontakter.

Linda Lindgren: Hej Gunilla! Min son på 10 år snart har pollenallergi och det är främst mot björk. Dett upptäcktes då han var 4 år. Är det möjligt att det försvinner/växer bort?
Gunilla Hedlin: Allergin kan bli lindrigare med åren men bästa sättet att få bort den är att få allergivaccination

Lea: H en dotter på 4 år. När hon äter tex ketchup, dressing bli hon röd runt munnen. Ska man undvika det eller är det bra att äta det så kroppen blir van det?
Gunilla Hedlin: Din dotter kan fortsätta äta ketchup - torka bort det som kommer runt munnen eftersom hon verkar ha känslg hud.

victoria: Min son är 11 månader och har redan komjölksprotein allergi och ägg allergi och då undrar jag om det är troligt att dessa växer bort och om det kan vara så att han förmodligen kommer att bli allergisk mot fler saker?
Gunilla Hedlin: Både mjölk och ägg allergi brukar växa bort först mjölk senare ägg. Tyvärr finns det en ökad risk att han blir allergisk mot annat när han blir äldre.

Agneta: Om man som barn alltid får problem med luftrören vid förkylning, tillhör det förkylningen eller kan det vara astma?
Gunilla Hedlin: Det kan vara astma - någon läkare borde undersöka ditt barn under en förkylning för att kunna bedöma det.

Rosa Patriksson: Hej, Jag undrar varfør det pratas om dennna vaccinen som om den var ny.Jag blev vaccinerad på 70 och børjan på 80-talet. jag tog sprutor i 3 år høll upp 2 eller 3 år och tog nya sprutor i ytterligare ca 3år. Jag er idag helt allergifri. Så min egentliga frga er væl kanske varfør det har varit så tyst om detta och att man kallar det før expriment frtfarande? Med vænlig hælsningar Rosa
Gunilla Hedlin: Håller helt med dig -beandlingen har funnits i 100 år men blivit bättre med åren allteftersom man kunna identifiera exakt vad man är allergisk mot och "rena" vaccinen. Något experiment är det inte alls.

Bonnie: Får man ta allergivaccination även som vuxen?
Gunilla Hedlin: Ja, absolut

Per: Har en 12 årin med allerig mot jordnötter och hasselnötter, kan man vaccinera idag? eller kommer det att komma? eller är der för allvarlig allergi att vaccinera mot
Gunilla Hedlin: Tyvärr har vi ännu inget vaccin mot vare sig jordnöts eller hasselnötsallergi

Sebastian: Hur blir det med nötallergi(jordnötter) Kan man växa ifrån jordnötsallergi?
Gunilla Hedlin: Det är mycket få som växer ifrån en nötallergi

kerstin jansson: min dotter har typ 1 reaktion för baljväxt, äpplen, kontrast och nu efter hon fått en dotter i dec 09 har hon fått kraftig ihållande smärta i mag,yrsel,kallsvettningar och illamående när hon har ätit banan. Jag är orolig.
Gunilla Hedlin: Din dotter ska inte äta banan - hon borde söka en allergispecialit.

Eva: Hej! vi har tagit blodprov på min son, 9 månader och fått följande allergi resultat: mjölk 6,5 ägg 8,6 vete 8,7. vad innebär detta? vad är det högsta utslaget på denna skala? är det låga/höga värden?han fick majsvällin förra veckan o reagerade med jätte starkt nässelutslag på det (innehåller vassle o skummjölk). enl testet så är mjölkvärdet lägst betyder det att han skulle reagera ännu starkare om han får i sig ägg el vete? sååå tacksam för svar! mvh eva
Gunilla Hedlin: Din pojke verkar ha fått flera allergier - han ska inte ha mjölk i någon form om han reagerar som du beskriver på majsvälling. Du behöver får hjälp av en barnläkare och en dietist som kan förse dig med mjölkfri välling och annat som din pojke kan behöva.

sandra lindgren: Hej. Jag har en 11 årig son som har både päls och pollen allergi. Han kan vara känslig mot vissa katter och inte andra. Men lider mest utav pollen. Så när våren kommer och det blommar som mest så kan han bli dålig. nár Jag har köpt dom vanliga allergitabletterna på apoteket samt ögondroppar och nässpray men han tycker inte om ögondroppar. Så räcker det bara att köra på tabletter och nässpray. Sen såg jag nu på tvn om den lille killen Charlie ang hans allergi och han håller på att ta spruta. Finns det att få sådan hjälp i Småland, vi bor nämligen i Värnamo. Eller finns det bara i Stockholm. Mvh: Sandra.
Gunilla Hedlin: Samma behandling som Charlie får finns ialla fall i Växjö och Jönköping - fråga er husläkare vad som är närmaste stället för er.

Marina: Annser du att man bör ha ett år uppehåll efter att fått Depo medrol mot pollen? Detta i kombination med betapred tabletter är det enda som hjälpt mig. har du några råd på annan medicinering då jag vet att för mkt kortison är inte bra för kroppen...
Gunilla Hedlin: Det vore bättre för dig med allergivaccination - be om remiss till allergispecialist.

Bonnie: Vart vänder man sig som vuxen om man vill ta allergivaccin? Det gäller främst pälsdjur, pollen och gräs. Finns det någon speciell tidsram för när man bör ta det och hur funkar det?
Gunilla Hedlin: Som vuxen vänder man sig till en allergispecialist - man kan rådfråga sin husläkare och få en remiss

Kristina: Såg i en fråga om äggallergi där du svarade att den kommer att växa bort. Blir det alltid så eller finns det någon vaccin mot ägg?
Gunilla Hedlin: Det finns idag inget vaccin, 10% behåller allergin.

Gunilla Hedlin: Tack för många jättebra frågor - tyvärr har jag inte möjlighet att fortsätta svara. Om ni vill ha hjälp kan ni få det via er husläkare eller barnläkare- dra er inte för att söka hjälp.