Under 18 år misshandlades Maria Rashidi regelbundet av sin man. När hon ville begära skilsmässa lejde maken en man som kastade saltsyra i Marias ansikte.

Det har gått elva år sedan den där septemberkvällen 1997 som förändrade allt.

Marias man hade bjudit ut Maria och hennes dotter på café. Han vädjade gråtande till Maria att ta honom tillbaka – han skulle ändra sig lovade han, men Maria sa nej.

Maken skjutsade Maria och hennes dotter hem. När hon klev ur bilen kastade en man saltsyra på henne.

"Det kändes som om ansiktet rann av mig", har hon berättat tidigare. Malou som följt Maria genom åren, har som veckans tema plastikoperationer. Dessutom - FN:s generalförsamling har utsett den 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och runt om i landet hålls manifestationer.

Efter Tio talade med Maria Rashidi före hennes medverkan i TV.
Vad tycker du om ditt utseende idag? - Jag har inte accepterat hur jag ser ut. Det är viktigt att man bygger på sitt självförtroende och att man accepterar att det här har hänt. Men jag har aldrig accpeterat hur jag har blivit skadad, men jag har fått hjälp och mycket stöd.

Har operationerna varit smärtsamma? - Mycket. Ibland har jag haft smärtor i flera veckor efter. Psyktiskt har jag mått bra. Jag har kunnat utnyttja det här traumat att upplysa samhället att det här patriarkatet kostar kvinnor mycket.

Hur har det påverkat dig att gå igenom alla dessa operationer? - Det har hjälpt mig att må bättre. Jag har kunnat se framåt. 70-80 procent av dem Per Hedén har gjort har lyckats. Det har alltid känts som att det gått framåt.

Du möter även Per Hedén som opererat Maria Rashidi 30 gånger. Han talar om ansiktsrekonstruktioner. Du får även se tv-bilderna på hur ett ansiktslyft går till.