Nettan: Vad är det mest pinsamma ni har varit med om?
Marianne Ahrne: Kanske när jag inte kände igen mig själv i en spegel. Men det är en lång historia.

jiajia: jag vet att marianne har hund, känner hon igen hundar? jiajia
Marianne Ahrne: Har lätt för att känna igen hundar, hästar och t.o.m. enskilda kråkor och duvor.

Lena: Hej Hur får man reda på om man har "ansiktsglömska" "ansiktsblindhet"
Marianne Ahrne: Läs Görel Kristin Näslunds bok och se om beskrivningen stämmer på dig.

Gunilla: känner ni igen era barn? (om ni har)
Görel Kristina Näslund: jag har inga barn men jag känner alltid igen mina anhöriga

charlotta: har ni några svårigheter att även känna igen personer inom familjen? man, barn, föräldrar etc?
Marianne Ahrne: Normalt sett inte. Men vid en släktträff med ca 25 personer räknade jag till 8 som jag inte omedelbart kände igen. Men där var det lätt att logiskt sluta mig till vem som var vem. Barn och tonåringar är svåra eftersom de förändras så mycket på ett år.

Linda: Hej! Jag undrar om ni känner igen era egna ansikten samt era familjer?
Görel Kristina Näslund: ja

Caroline: Hej Marianne och Görel! Jag undrar om ni känner igen era barn om ni inte har träffats under en längre tid? Tack för ett intressant program, /Caroline
Görel Kristina Näslund: jag känner alltid igen min familj

Nadia: Känner ni igen era egna ansikten och hur ni själva ser ut? Dvs om ni skulle titta i en spegel, kommer ni då ihåg hur ni ser ut två timmar senare?
Marianne Ahrne: Ja, det gör jag. Men det har hänt mig EN gång att möta mig själv i en stor spegel på ett varuhus. Jag trodde det var en främmande kvinna och försökte komma förbi henne men hon rörde sig på samma sätt som jag. Till slut började jag prata med henne och såg att hon gjorde samma gest som jag. DÅ insåg jag att jag stod framför en spegel.

Nadia: Känner ni igen era egna ansikten och hur ni själva ser ut? Dvs om ni skulle titta i en spegel, kommer ni då ihåg hur ni ser ut två timmar senare?
Görel Kristina Näslund: jag har inga svårigheter på det viset,tack och lov

Britten: Blir detta handikapp värre med åren? Förvärras det av en depression?
Marianne Ahrne: Det blir nog värre med åren. Om det blir värre vid depression vet jag inte eftersom jag inte varit deprimerad.

Emelie: Hej Marianne & Görel! Jag tänkte på det, känner ni inte igen röster? Så ni kan koppla ihop en röst med ett ansikte? Mvh, Emelie
Görel Kristina Näslund: röster hjälper mycket vid igenkänning

Nina Julleryd: Hej Marianne! Mycket intressant ämne, jag är själv ansiktsblind i mindre skala. jag tränar varje dag och det har blivit lite bättre. P.s Hur mår Moses, Amalia Moses syster undrar. ( Amalia har inte så långt kvar på jordelivet) Skyefamiljen i Linköping
Marianne Ahrne: Hej du! Vad sorgligt med Amalia! Moses mår toppen och vi hoppas på många glada år tillsammans än.

Caroline: Är det lättare att känna igen en person som har gjort starkt känslomässigt intryck på er, eller är det "lika för alla"? Tack för ett intressant ämne i dagens "EFTER TIO"!
Marianne Ahrne: Ja, det är säkert lättare.

Maria: Hej! Jag unrdrar om det är möjligt att jag kan få detta diagnosiserat? och i såfall hur? Är det möjligt att jag kan ha detta prblem trotts att jag bara är 15 år?
Görel Kristina Näslund: du kan absolut lida av detta problem. Läs min bok såkommer du underfund med om du är ansiktsblind

Henke: Hej Ivilken ålder utvecklas detta. Känner att jag kanske har en gen. Tack
Marianne Ahrne: Det lär vara medfött. Mycket info i Görel Kristinas bok.

Anna: Hur var det i skolan, kände ni igen era klasskompisar?
Marianne Ahrne: Ja, det gjorde jag. Men efter ett par år var de flesta borta ur minnet. Jag har också tidvis jobbat som lärare. Kände igen eleverna i klassrummet men inte nödvändigtvis om vi möttes på stan.

Anna Halvarsson: Hej! Tack för att ni berättade! Har en 5 årig son som har svårt att komma ihåg namn. På dagis har personalen pratat om att de vill träna detta med honom men går det? Finns det "övningar" som kan hjälpa en person med dessa svårigheter?
Görel Kristina Näslund: jag tror att personalen bör använda barnens namn ofta i samvaron med dem, det hjälper din son, något mer känner jag inte till

Mia: Om man kommer ihåg ansikten, men aldrig namn eller sällan vart man sett ansiktet är det en variant av ansiktsblindhet?
Görel Kristina Näslund: jag menar att detta är ett särskilt problem

Ann: handlar det inte om ett psykologiskt skydd oxå...som barn att man som liten hittar ett sätt att skydda sej själv o sin känslighet, om vuxna inte ser vad man behövde??
Görel Kristina Näslund: nej, jag tror att de psykologiska problemen (med osäkerhet) kommer senare

Kate Swetzén: God dag! Roligt att ni är med i Efter tio! Jag har en viktig fråga till Görel Kristina Näslund. Mitt poblem är nämligen att jag läst på gymnasienivå i 6 år snart. Har klarat av Svenska B o Engelska C Turkiska och italienska utan några problem. Men mitt betyg i matematik A är uselt. Jag vet att jag inte är korkad men har jag Dyskalkyli? Jag blandar ihop siffror - 19 blir 91 osv. Så, vart vänder jag mig för att ta jag reda på om jag har Dyskalkyli. Det skulle va förlösande att få en diagnos. Tack!
Görel Kristina Näslund: det är mycket troligt

Mia Eriksson: Kan man förvärva ansiktsblindhet? Efter utbrändhet med depression för några år sedan tycker jag att jag har svårt för att känna igen ansikten, vilket jag tidigare haft mycket lätt för.
Görel Kristina Näslund: vi har ingen forskning ännu på detta

Ellie: Jag har inte ansiktsblindhet men jag har svårt att minnas vad jag ska göra, även om jag har en kalender kan helt glömma bort möten och annat (mer än vanligt då det inte är ovanligt att ha dåligt minne) . Har detta med samma del av hjärnan ni pratade om i programmet eller någon annan del?
Görel Kristina Näslund: nej, jag menar att du har ett annat minnesproblem med säte i en annan del av hjärnan

Kirsti/ norge: Hei. Jeg har aldri hørt om denne lidelsen før, så jeg har lært mye. Interessant det med sosiale forventninger. det jeg virkelig lurer på er om dere kjenner igjen ditt eget ansikt? Og hvordan er det med eventuelle mann og barn og annen familie.
Marianne Ahrne: Personligen har jag inga problem med det. Jag har en lätt form av ansiktsblindhet. Men det finns de som inte känner igen sig själva eller sina närmaste.

Anna i Skåne: Hej! Jag har ett ganska svårt synfel och känner inte igen människor jag träffat om jag skulle vara utan glasögon, men har upptäckt att jag känner igen dem på rösten. Kan detta fungera för ansiktsblinda?
Görel Kristina Näslund: ansiktsblinda tar ofta hjälp av rösten för att känna igen människor

Dorothea Nilsso: jag känner inte igen mina gamla arbetskompisar, men jag undrar om det finns en variant som gör att man vänder på hela omgivningen och allt är åt fel håll när man går in och ut genom en dörr. Det händer alltid när jag åker på kryssnings båtar.
Marianne Ahrne: Kan inte riktigt svara på det eftersom jag inte känner igen just det. Men fråga Görel Kristina.

Kerstin: Hej.Hur mycket hjälper rösten er? Vid telefonsamtal ser man ju inte ansiktet men man känner ju genast igen personen.
Marianne Ahrne: Jag har lätt för att känna igen röster.

Henke: Hej Görel I vilken ålder utvecklas detta. Blir det värre med åren
Görel Kristina Näslund: man föds med detta problem men det blir svårare med åldern, när man träffar många människor

JT: Kan jag vara ansiktblind? Folk hälsar på stan ibland och jag ingen aning vem det är och sedan visar det sig att jag träffat dom någon enstaka gång till och med haft långa konversationer med dom. Dock känner jag igen mina nära och kära, inga problem där
Marianne Ahrne: Ja, det kan vara att du liksom jag har en lätt ansiktsblindhet. Blindhet är egentligen en dum benämning. Man ser ju ansikten lika bra som andra - man bara glömmer dem snabbare.

Kate Swetzén: Görel, du talade även om dyskalkyli. Jag undrar hur man går till väga för att ta reda på om man lider av dyskalkyli.
Görel Kristina Näslund: du bör söka upp en psykolog eller neurologisk klinik

Linda: Hej! Jag undrar om ni känner igen era egna ansikten samt era familjer?
Marianne Ahrne: Ja. Har svarat på det tidigare.

: Känner ni alltid igen röster? Jag menar lika mycket som alla andra.
Görel Kristina Näslund: ja, det vill jag påstå

Mia: Om man kommer ihåg ansikten, men aldrig namn eller sällan vart man sett ansiktet är det en variant av ansiktsblindhet?
Görel Kristina Näslund: nej, det är ett särskilt problem

Emelie: Hej Marianne & Görel! Jag tänkte på det, känner ni inte igen röster? Så ni kan koppla ihop en röst med ett ansikte? Mvh, Emelie
Marianne Ahrne: Jo, jag känner igen röster. Men det hjälper inte alltid. Oftast känner man väl igen rösten hon människor man känner ganska väl. Och då kanske man också minns ansiktet.

Margareta: Så skönt att få veta att det inte var "galopperande" senilitet. Jag har vid åtminstone två tillfällen förväxlat personer och det har blivit lite konstigt. Namn har jag också svårt att koppla ihop med ansikten. Ser jag en person utanför den miljö vi oftast har setts kan det bli besvärligt att kommi ihåg vem jag just nu träffar. Räddningen brukar bli "rundsnack". Är det normalt för en nybliven 70-åring?
Görel Kristina Näslund: det är just när man ser människor i oväntade miljöer som det blir svårt

Rosie: Hur kommer det sig att man med åldern tappar det man förut har klarat i fråga om ansiktsigenkänning. Trots att man inte på något vis har kommit så långt att man börjat bli dement. Namn ska vi inte tala om.
Görel Kristina Näslund: det verkar som det händer nästan alla att det blir svårare med både namn och ansikten med åren

Mia: Kommer man inte ihåg röster, som man sen kan koppla till en person istället för ett ansikte?
Görel Kristina Näslund: man kommer ihåg röster som väl är

lisa: hej! jag har alltid haft lite svårt att komma ihåg människor, men när jag blir stressad, speciellt när jag jobbat som servitris, blir alla ansikten till en grå massa och jag skulle knappt känna igen min mamma om hon kom in i restaurangen.. är detta bara vanligt stress-syndrom kanske?
Görel Kristina Näslund: för ansiktblinda blir det mycket svårare att känna igen ansikten när man är starkt stressad

Shaya: Hejsan! Hur kommer det sig att ni kan minnas anhörigas ansikten men inte vänners, bekantas och kollegors? Ha en bra dag!
Görel Kristina Näslund: när det gäller anhöriga är de så välbekanta: man vet hur de talar, går, rör sig, stiger upp från en stol och man känner deras ansikten mycket bra

Rebekka: En fråga till er båda: Skulle ni känna igen varandra om ni sågs på stan?
Görel Kristina Näslund: Marianne är alltid lätt att känna igen

Emelie: Hej Marianne & Görel! Jag tänkte på det, känner ni inte igen röster? Så ni kan koppla ihop en röst med ett ansikte? Mvh, Emelie
Görel Kristina Näslund: jag känner ofta igen röster men är inte expert på det,det finns säkert de som är duktigare

Karolina: Jobbar som lärare. Tycker mig känna igen mig i mycket av det ni säger, men ändå inte. Jag har inga problem att känna igen mina elever i klassrummet, att veta vad de kan och inte kan. Men att sedan känna igen dem på sommarlovet, att veta vad de heter och det värsta: Att placera deras föräldrar och veta vad de heter - Det är helt omöjligt. Kan det vara en släng av ansiktsblindhet?
Görel Kristina Näslund: ditt problem låter som ansiktblindhet, absolut

Maha: Hej Marianne! Mycket intressant ämne!Kan det vara så att man känner igen ansikten men inte namet på människan?
Görel Kristina Näslund: man kan ett mycket dåligt minne för namn Marianne hälsar nu att det blivit något fel på hennes dator, hon kan inte svara

Rebekka: En fråga till er båda: Skulle ni känna igen varandra om ni sågs på stan?
Marianne Ahrne: MIn dator har inte fungerat på ett tag därav dröjsmål- jag kände inte igen Görel Kristina när hon kom till studion idag.

ida: hej! brukar de som känner till er ansiktsblindhet presentera sig när ni ses?mvh ida
Marianne Ahrne: Ja, ganska ofta. Det är jättebra.

Anna: Jag har svårt att känna igen ansikten som de flesta i min omgivning inte har några som helst problem med, men de få människor som de inte känner igen, kan vara hur lätta som helst för mig att känna igen. Har funderat mycket på vad det kan bero på och undrar om det är likadant för er?
Görel Kristina Näslund: kanske är du bra på att lägga märke till kroppslängd, kroppsspråk, röst med mera som de andra inte har sett

Mia: Hej! Jag blev påkörd för 7 år sedan,och fick en allvarlig Wiplashskada. Efter olyckan så mötte jag människor som jag inte kände igen,och blev uppfattad som stram som människa.I dag lever jag med att inte känna igen personer som jag talat med,ex.under en dag.Och även de som jag träffat före min olycka.Men de som är mig nära,och de människor jag träffar ofta kommer jag ihåg.Min fråga:är det möjligt att man på något sätt fick en skada genom olyckan?jag lever också med att ha dåligt närminne.
Marianne Ahrne: I Görel Kristinas bok talas det om skador som kan komma efter en skada.

: Marianne Ahrne, vad hade du för uppgift under filminspelningen av Se upp för dårarna?
Marianne Ahrne: Jag jobbade då som långfilmskonsulent på SFI och gav produktionsstöd till filmen. Hade ingen speciell roll under själva inspelningen.

adi: Hej! Jag minns ansikten när jag väl ser dom, men jag tänker tillbaka på dom kan jag ha svårt för att minnas. Iallafall personer jag inte känner väl. Är kag ansiktsblind?
Marianne Ahrne: Du kan nog som jag ha en lätt form av ansiktsblindhet. Finns många grader i detta.

Jenny: Jag har en son som har väldigt svårt med nya människor,Han har svårt med att vara ute själv och leka i nya lekparker för han är rädd att vi ska inte hitta hem alls.Även om vi ska hälsa på hoss någon som vi inte åkt till tidigare också.Han har prisma behandling på grund ut av att han skelar och har albinism han är 6 år.Kan han ha ett liknade handikapp som du har fast han är så liten.Tack för ett bra ämne kramar
Görel Kristina Näslund: han kan absolut vara ansiktblind, i min bok får du flera goda råd för vad du ska tänka på

Eva: Tack för att ni tar upp detta. Nu kan jag förstå varför jag har svårt att känna igen ansikten, en gång fick jag syn på mig själv i en stor spegel, och undrade vem det där var,jag kännde ju igen henne. Jag har också väldigt svårt att känna igen mina barns vänner, så när dom berättar något så har jag aldrig en aning om vilka dom är, jag kommer inte ihåg klasskamrater och händelser, är ansiktsglömska och händelseupplevelse sammankopplade
Marianne Ahrne: Tack själv.

KD: Hej, Jag undrar om det finns något liknande som ni har, fast gällande namn? Och om det finns ett ord för det? (namnblindhet, namnglömska?)
Görel Kristina Näslund: jua, det finns men just nu kommer jag inte på det medicinska namnet

Anna: Min pappa var ansiktsblind (inte så allvarligt, men det ställde till problem ibland och mamma fick gå in och "rädda" honom i vissa situationer. Jag är drabbad på samma sätt. Vet man hur vanligt det är att man kan ärva detta problem?
Görel Kristina Näslund: ansiktsblindhet har en stark ärftlighet, 50% av barnen ärver problemet

Britten: Har glömt namnet på boken, vill jättegärna läsa den. Tack för att ni gett mej en aha-upplevelse.
Görel Kristina Näslund: boken heter Vem var det där?

Moderator: Tack för alla frågor och tack till Marianne och Görel Kristina. Inom kort kan du läsa hela chatten på tv4.se.