nova: satte på tv:n precis när det tog slut, mycket intressant! Håller ni någon föreläsning?
Åke Lundkvist: Hej,

Bäst är att kolla vår hemsida: www.myggebo.se

Anna: Finns era kurser bara i Stockholm? Vad är det för kurser ? Jag går på AA och det har hjälpt mig att vara nykter i 11år. Har ni möten? Det var intressant att hjärnan förändras, det vill jag veta mer om. Mvh Ann
Åke Lundkvist: Ja, kurserna är på Ljusterö i Stockholm skärgård.
Du hittar mer information på www.myggebo.se

Alkoholistbarn: Min pappa dog vid 49 års ålder helt förstörd av alkohol. Jag har levt hela vuxna livet och varit rädd att "åka dit" själv. Nu är jag 65 och lever ett mycket bra liv, men dricker vin 3-4 gånger per vecka. Fredag lördag delar vi en stor flaska, min man och jag, söndag en liten. Så kan det vara tjejträff däremellan. jag blir sällan onykter men tänker ofta på när jag ska "få" dricka vin nästa gång. Blev orolig och har nu en helt vit oktober. Jag är intresserad av er kurs, Vart vänder jag mig?
My Skarsgård:

Hej, gå gärna in och läs på vår hemsida www.myggebo.se

Helene Nilsson: Åke,vill tala om att jag är glad att se dig och att du har klarat detta kanon. Jag var så kär idig när jag var 12år. Tonys lilla syster. Sätra.
Åke Lundkvist: Hej Helene,

Tack!

Åke

Fundersam fru: Hej. Min man dricker både fredag- och lördagkvällar och somnar ofta av. Han kan fälla elaka komentarer och vara nedlåtande. Han jobbar relativt mycket med eget företag, men jag har ju varit tillsammans med honom i över 20 år och ser en mer elak person då han dricker. Är det risk för alkoholism?
My Skarsgård: Det är definitivt ett varningstecken, där emot går det inte svara på hur långt beroendeutvecklingen har gått.

anonym: Hej ,min pappa dricker och har gjort det nu ett tag. Han lovar hela tiden att han inte ska dricka en end gång mer ,men det gör han ändå. Jag undrar vad han kan göra så han slipper ha sitt sug efter alkohol ca en gång i månaden.

Åke Lundkvist: Förmodligen behöver han hjälp för att kunna bryta drickandet. Enklast är att besöka den närmaste beroendemottagningen för att där kunna få hjälp.

Mia: Njuter gärna av ett par glas vin till maten 4-6 dagar i veckan,men är sedan nöjd..ibland blir det mer och ibland mindre! när vet jag att man är beroende???
My Skarsgård: Varje gång du dricker dig påverkad flyttas nu närmare tröskeln för alkoholism. Hur snabbt denna utveckling går beror dels på dina gener, dels på hur mycket och hur ofta du dricker.

Vavva: Hej! Är hemma från jobbet och dricker, för tredje dagen. Var på behandlingshem 2001, men har sedan 3-4 år börjat dricka igen. Uteslutet att tro att jobbet ska betala en behandlingshemsvistelse igen. Hur kommer jag ur detta själv???
Åke Lundkvist: Utifrån min egen erfarenhet är det mycket svårt att klara detta själv. Om du kan prata med arbetsgivaren så skulle jag börja där.

moderator: Det fullkomligen forsar in frågor och livshistorier och jag ser att My och Åke gör sitt bästa för att besvara så många av dem som de bara kan.

Inkan: Hej igen! Jag har även en fråga gällande en man i mitt liv som påstår sig ha lagt alkoholen på hyllan.Men det jag ser är att så länge han har pengar så finns det alkohol i hemmet.Han har dock endast en liten pension så dom är slut minst 10 dagar innan nya pengar kommer in.han vill gärna att jag "håller" honom under armarna och fixar saker till honom.Hur får jag honom att ta tag i sitt liv innan han blandar in andra i det?
Åke Lundkvist: Tyvärr resulterar ofta omtanke/kärlek i något som kallas medberoende. Förmodligen är det bästa att sluta "hålla honom under armarna" så att han får ta konsekvenserna av sitt drickande.

mulle: vad driver dig i dag? Är det värdefullt "så klart det är" men känns det uppriktigt kul och givande för dig i skälen? Jag tror jag kan komma dit men det känns bara så tomt i bland. Förstår att det beror mycket på depression och andra saker som går i cirklar med varannan men men men...
My Skarsgård: Hej, jag har valt att öppet gå ut och tala om det här just för att jag vet hur svårt det var att tro att livet skulle vara meningsfullt utan alkohol, dessutom förstår jag nu att det handlar om en sjukdom som jag inte behöver känna skam för. Idag har jag svårt att förstå hur jag kunde se alkoholen som så viktig, när livet utan är så härligt.

irene.wendelin: kan jag fixa det med att bara ta antabuss känns lite som att ha en krycka, kan jag äta det livet ut
Åke Lundkvist:

Jag har samma uppfattning, Antabus kan vara värdefullt i början för att omöjliggöra drickandet men löser inte ditt alkoholproblem. För det krävs kunskap och förändringar.

Emma: Jag dricker vin varje dag och inser att mitt drickande måste uppöra. Jag bestämmer mig ständigt för att sluta, men sen tycker jag att det är så trevligt så jag fortsätter ändå. Jag dricker flera glas vin under kvällen. Blir inte direkt full, men glad och energisk, JAg skulle behöva hitta en ersättning till mitt drickande. Jag tycker jag blir tråkig och längtar efter att vara den jag blir när jag dricker. Finns det något sätt att hitta en annan väg till att må bra? JAg är så trött på att dricka hela tiden eftersom jag vet att det är ohälsosamt.
My Skarsgård: Hej Emma,
Det finns absolut möjligheter att hitta andra vägar. Ett sätt är att få förståelse för sjukdomen alkoholism och varför alkoholen kunnat bli så viktig för dig.

moderator: Ändrade planer igen. :-) Just i denna sekund kallades Åke och My tillbaka in i studion. När de är klara där så kommer de dock tillbaka till chatten.

Maria: Jag har precis sett er hos Malou och jag känner igen allt ni sa om både missbruket och om medberoenden. Jag har varit gift i många år och min man har varit periodare under många år utan att vilja se problematiken. Nu har han varit nykter i tre år sen vi fick vårt första barnbarn vilket jag är mycket lycklig över. Mitt problem är att jag har svårt att tala om det som varit. JAg skulle vilja berömma för hans nyktra period, men jag kan inte. Varför vet jag inte. Det kanske ligger en rädsla inom mig. Hur tycker ni att jag skall gå till väga?
Åke Lundkvist:

Jag tror att du skulle kunna få hjälp med detta via självhjälpsgrupper som t.ex. Alanon.

moderator: Flera av er ställer frågor om Mys och Åkes kurser. Du hittar mer information på www.myggebo.se. Om ni har frågor om pris osv kolla där.

Bella: Jag är 25år idag och har under snart 10år förstått och sedan kämpat för att få min mamma nykter. Min bror och pappa var väldigt länge medberoende. Min fråga är hur man bäst går till väga för att hjälpa henne? Som jag har förstått det kan vi inte tvinga in henne på ett behandlingshem enligt lag? Idag har jag och min mamma näst intill ingen relation, och det är pga av hennes beroende. Skulle bli väldigt tacksam för svar...
Åke Lundkvist: Jag tror att det är viktigt att du får hjälp för egen del. Som alkoholist vet jag att den enda som kan hjälpa mig är jag själv.

kicki: Har i 18 år levt med alkoholist.Skild sedan 3 år.Vi har 4 grabbar tillsammans.Nu har han varit nykter i 1år.Men jag har fortfarande svårt att lita på att han ska förbli nykter.Har ju sååå många gånger under åren hört att"ska aldrig dricka mer".Hur ska jag kunna komma över denna känsla? Vill ju så gärna för grabbarnas skull lita på det men....
Åke Lundkvist: Jag tror du skulle kunna ha stor glädje av självhjälpsgrupper som t.ex Alanon.

Anna: är en orolig mamma till en dotter på 24 år.hon började dricka då,men det har blivit värre.hon berättar för mej hur hon gömmer ölen för sej själv, hur hon försöker intala sej att hon ej behöver mer,men ändå så dricker hon dom med.hon pluggar nu o jobbar samtidigt,säger att hon känner stress! det blir kanske bättre när skolan är slut säger hon.vad kan jag hjälpa henne med,känner mej så maktlös,det gör ont!!!!
My Skarsgård:

Hej Anna, mitt råd är att uppmuntra din dotter att söka hjälp, hennes beteende tyder på att hon håller på att utveckla ett alkoholproblem som bara kommer bli värre om hon fortsätter att dricka på det sätt hon nu gör.

Victoria: Hej Jag har två frågor. Min sambo har börjat ett nytt arbete och har väl alltid var en storkonsument. Sista tre fredagarna har han kissat ner sig i sängen utan att vakna efter att ha somnat full. Är detta orsakat av stress med nya jobbet eller tror ni att det kan vara relaterat till att han är alkoholist? Min andra fråga är : är man alkoholist om man dricker mycket varje lördag i sällskap med andra och har kul. Om man dricker ca 1 flaska vin och någon öl som kvinna eller 2 flaskor vin och någon öl som man? Vart går gränsen? När vet man att man är beroende?
Åke Lundkvist: Om man kissar ner sig är det ett ganska tydligt tecken på att alkoholen blivit ett ordentligt problem.
De tydligaste kriterierna för att man blivit beroende är 1) Kontrollförlust, dvs dricker mer än vad jag tänkt och kanske vid fel tillfälle. 2) Sug/besatthet efter alkohol, 3) Fortsätter dricka trots konsekvenser

Erik: Åke, hur gjorde du för att reparera nära relationer?
Åke Lundkvist:

Fr.a. genom att bli nykter och genom att börja ta hand om mig själv.

Mia: Hur vet jag att jag är beroende njuter av ett par glas till maten 4-6 ggr i veckan och älskar rödvin!!!
My Skarsgård: Det är väldigt svårt att svara på den frågan. Om du märker att alkoholen är viktig för dig, om du behöver mer alkohol idag än när du började dricka tyder det på att du håller på att utveckla alkoholproblem.

moderator:

Just nu besvarar Åke och My de sista frågorna. Trycket på chatten har varit stort och jag hoppas att ni som läser detta finner svar på era frågor bland de som redan har blivit besvarade. Tack till My coh Åke för att ni var med och delade med er av era kunskaper och erfarenheter.

orolig fru: Hej! Min man dricker. Har kommit på honom flera gånger med att dricka i smyg. Han har lovat flera gånger att sluta. Vi har tillsammans tre barn och han behöver hjälp. Vart skall vi vända oss. Jag behöver också någon att prata med för att veta hur jag kan hjälpa honom.
Åke Lundkvist:

Beroendemottagning eller Anonyma Alkoholister (AA). För anhöriga finns fr.a. Alanon.

Åke Lundkvist: Tack för alla intressanta och viktiga frågor!

Bästa hälsningar,

Åke