Under de senaste tio åren har intresset ökat markant och det verkar bara öka och det är framförallt bland yngre generationer som uppsvinget är tydligast. Men varför är den så populär? Vi ställde frågan till Monica Wibrant , trädgårdsmästare på Wibrants trädgård.

-Dom är så tacksamma! Alla kan odla dom men det finns ändå utmaningar för den vane odlaren. Och det finns så många olika typer när det gäller färg, växtkraft, bladen, formen. På en del kan man till och med klippa bort blommorna och då får man en spännande rabatt. En del kräver mer som till exempel de ljusbladiga och brokbladiga. Dom har mindre klorofyll och därför växer de långsammare och de är känsliga för övervattning.

Vad gör vi nybörjare för fel?

-Att man ställer den för mörkt, den behöver ljus och vatten men absolut inte övervattning, glöm dom hellre så de får torka lite. Annars är det svårt att misslyckas. Om man talar om vattningen står ju många pelargoner ute och utsätts ibland för mycket regn så det kan man säga att skruttig sommar: hängiga pelargoner, fin sommar: fina pelargoner!

Vad gäller för övervintring?

-De flesta sorter klarar övervintring men man ska vara försiktig med vatten och gödning. Idealiskt är att ställa dom ljust och svalt, men har man inte växtbelysning klarar dom mörkret bättre om de står svalt. Det värsta är varmt och mörkt, då blir de smala, eländiga

Tål några av dom frost?

-Nej, alla är lika känsliga för frost. Så fort det blir frostfritt kan man ställa ut dom. Då ska man ställa dom i det soligaste fönstret, så fort de börjar växa så göd. Men man ska INTE fråga en expert om hur mycket vatten man ska ge, utan fråga blomman!