Valrhonafudge

En maffig och tät chokladfudge med underbar choklad- smak som närmar sig tryffel i konsistensen. God även om den görs på annan mörk choklad (70 %).

cirka 40 bitar

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

3 dl strösocker

100 g smör

200 g mörk Valrhonachoklad (70 %)

1. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna, cirka 20 × 30 cm, så att det går upp litet på kanterna.

2. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjock­ bottnad kastrull.

Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har smält.

Pensla med en fuktig pensel runt kanten på kastrullen för att ta bort eventuella sockerkristaller.

3. Koka smeten tills temperaturen är 120° (använd en digital kökstermometer) eller håller för ett kulprov. Ta av kastrullen från värmen. Hacka chokladen i bitar och lägg ner den i fudgemassan. Rör kraftigt med en träsked eller vispa med elvisp i 5 minuter eller tills massan börjar tjockna något.

4. Häll massan i formen och släta till den på ytan. Låt svalna helt i rumstemperatur. Förvara svalt i lufttät burk.

Receptet är hämtat ur boken December - Från adventspyssel till nyårspartaj
Av Jens Linder och Johanna Westman