OMELETT MED FÄRSKRÖKT LAX OCH PEPPARROT
Omelett är trevligt att servera i påsktider. Den här lagar jag med laxrosor och pepparrotsvisp.
6-7 ägg
4 msk vatten eller grädde
2 msk pepparrotsvisp
salt
2-3 msk smör
6-8 skivor kallrökt lax
6-8 tsk pepparrotsvisp
TILL GARNERING
Dill
Vispa ihop ägg, vatten och pepparrotsvisp. Smaka av med salt.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i omelettsmeten och peta lite här och var med en gaffel. Fördela laxskivorna i ”rosor” runt om och lägg på en klick pepparrotsvisp på varje laxros. Strö över dill och servera omeletten direkt ur pannan.

OMELETT MED MOZZARELLA, KÖRSBÄRSTOMATER OCH BASILIKA
6-7 ägg
5 msk vatten eller grädde
Salt
2-3 msk smör
2 mozzarellaostar
1 kvist körsbärstomater
1 kruka basilika
Vispa ihop ägg och vatten, smaka av med salt.
Hetta upp smöret i en stekpanna och häll ner omelettsmeten. Lyft och peta med en gaffel. Fördela riven mozzarella, körsbärstomater ich rikligt av basilika över omeletten. Vrid med svartpepparkvarnen och servera direkt ur pannan.

SILL UNDER KRÄMIGT TÄCKE
En god och krämig sillrätt som också kan blandas allt i ett och serveras på en brödskiva.
5-6 matjessillfiléer
SÅS
1 röd lök
2 dl vispgrädde
2 dl gräddfil
1 1/2 msk dijonsenap
1 1/2 msk kapris
Salt och nymalen vitpeppar
TILL GARNERING OCH SERVERING
Gräslök
4-5 ägg
Mörkt bröd eller knäckebröd

Låt sillfiléerna rinna av och skär dem i 1 cm breda bitar lite på snedden. Finhacka rödlöken.
Vispa grädden till såsen och blanda den med gräddfil. Tillsätt senap, kapris och hälften av rödlöken. Blanda och smaka av med salt och vitpeppar.
Hårdkoka äggen, skala och hacka dem.
Lägg upp sillen på ett fat, bred på såsen och strö till sist över ägghacket, resten av rödlöken och fint klippt gräslök.
Servera med ett mycket mörkt bröd eller knäckebröd.

SERRANORULLAR
8-10 skivor serranoskinka, prosciutto eller parmaskinka
1 kruka gräslök
5 marinerade soltorkade tomater
10 svarta oliver utan kärnor
400 g philadelphiaost eller annan färskost
Salt och nymalen svartpeppar
TILL GARNERING
1 dl hackade pistaschnötter
Lägg ut skinkan i två rektanglar lite omlott, ca 25x15 cm på plastfolie.
Finhacka gräslöken, grovhacka tomaterna och oliverna. Blanda med färskosten. Smaka av med salt och peppar.
Fördela osten på varje rektangel och rulla ihop. Snurra ihop ändarna så rullen blir fast och fin. Frys i 2 timmar eller ställ i kyl över natten.
Skär i 2-3 cm breda skivor och lägg upp. Grovhacka pistaschnötterna och strö dem runt rullarna.

TIPS
Istället för serranoskinka eller prosciutto går det bra med tvärnöskinka.

De marinerade tomaterna och svarta oliverna kan bytas ut mot annat, till exempel marinerade kronärtskockor och kapris.

Pistaschnötterna kan bytas ut mot pinjenötter, solrosfrön eller pumpakärnor.

LAXRULLAR PÅ SNITT
Tunna rullar som jag serverar på en liten snitt, fat eller salladsbädd.
300 g färskrökt lax i tunna skivor
1 dl kesella
100 g skalade räkor
1 msk dijonsenap
2 msk fint hackad dill
2 msk fint hackad gräslök
TILL SERVERING
6 tunna skivor bröd

Lägg ut laxskivorna i en fyrkant, ca 25 x 25 cm och lite omlott på plastfolie.
Hacka räkorna och blanda ihop dem med kesella, senap, dill och gräslök. Bred röran över laxen. Rulla ihop till en rulle och stäng noga i hörnorna. Frys rullen i minst 3 timmar.
Rosta baguetten eller formbrödet. Skär laxrullen i tunna skivor, ca 4-5 mm breda. Lägg på 2-3 skivor på varje brödskiva. Eller servera skivorna på ett fat eller salladsbädd.
TIPS
Se till att laxskivorna är stora och fina då blir det lättare att göra en bra rulle.

Räkorna kan uteslutas i röran och användas till garnering.

Laxrullarna kan fyllas med pepparrotsvisp.

Det går lika bra med gravad lax som med färskrökt lax.

LJUMMEN SALLAD MED LAMMFILÉ OCH LINGONDRESSING
Rosastekt lammfilé med min lingondressing är en riktig delikatess. På hösten byter jag sparrisen mot smörfräst svamp.
600 g lammfilé
Smör
Ca 24 sparrisar
200 g vaxbönor
1 ask jungfrusallad
LINGONDRESSING
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 1/2 dl lingon

Salt och nymalen svartpeppar
Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra lammfilén runtom. Bryn den i pannan på alla sidor, ca 4-5 minuter för fint rosa kött. Lägg åt sidan att vila.
Stek kantarellerna, tillsätt eventuellt mer smör. Salta och peppra.
Koka vaxbönorna i lättsaltat vatten i några minuter. Hetta upp olivolja och balsamvinäger. Tag grytan från plattan och tillsätt lingonen.
Blanda sallad, brytbönor och kantareller på ett fat. Skär upp lammfilén i fina skivor och lägg på dem på salladen. Häll på lingondressingen och servera.

ÄGGBRÖD
Bröd med hela ägg som dekoration är från början en grekisk tradition till påsk. Äggen kan naturligtvis färgas innan de stoppas ner i brödet. Koka i så fall äggen med önskad färg i några minuter innan brödet gräddas.
50 g jäst
4 dl yoghurt naturell
2 msk rapsolja
1 msk salt
Knappt 1 l vetemjöl
TILL PENSLING OCH GARNERING;
1 uppvispat ägg
5 hela ägg med skal
Rör ut jästen i yoghurten som ska vara fingervarm, 37°. Tillsätt rapsolja, salt och 3/4 av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa under duk i knappt 1 timme.
Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 3 delar. Slå ihop 2 och kavla ut till en rund platta. Klä en smord springform med degen.
Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Placera 2 som ett kryss på botten av formen. Gör 4 cirklar som placeras i formen.
Placera ett rått ägg i varje cirkel och ett i mitten. Låt jäsa i 30 minuter under duk.
Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 200° i c:a 30 minuter i ugnens nedre del. Låt svalna under bakduk.

MÖRK CHOKLADMOUSSETÅRTA
Choklad är för fantasten en hetlevrad bekantskap. Hur många halt av kakao den innehåller, om den är söt eller bitter, hård eller mjuk är avgörande för fortsatt umgänge. Min vän Anders blir alldeles ”konstig” då vi börjar tala choklad. Han stönar, fnissar och smackar även om vi inte ens kan känna doften av choklad vid tillfället för vårt samtal. Min egen analys av det hela, ( själv älskar jag all sorts choklad men vid olika tillfällen) är att choklad är kontrast, den ger en konsistens och sätter smak. Den är vit eller ljust brun eller mörkt brun. I den här tårtan är den mjuk och len med en framträdande smak av choklad. Och nu är det påsk så dekorationen är roligast!
BOTTEN;
300 g mandelmassa
3 ägg
2-3 msk kakao
MOUSSE;
300 g mörk choklad, gärna med hög kakaohalt
1 msk florsocker
6 dl vispgrädde
4 äggulor
TILL GARNERING;
Påskägg, kycklingar, strössel
Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vispa upp äggen och tillsätt kakao och den rivna mandelmassan. Rör smeten jämn och smidig.
Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 20 minuter. Tag loss från formen och låt kallna.
Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt florsocker och rör om. Låt svalna av något.
Vispa grädden och blanda den med hälften av den smälta chokladen. Tillsätt äggulorna, en i taget till chokladsmeten. Vänd till sist ner resten av grädden.
Bred ut smeten över mandelbottnen. Ställ in i frys i minst 5 timmar eller över natten.
Tag ut tårtan ur frysen minst 40 minuter innan den ska serveras. Garnera och servera.