För precis ett år sedan vittnade tusentals kvinnor om sexuella övergrepp. Många av dem berättade anonymt för första gången. Andra framträdde med namn och blev viktiga och modiga förebilder för många. Kraften i alla anonyma berättelser i #tystnadtagning väckte stor uppmärksamhet internationellt.

I Dagens Nyheter vittnade 18 kvinnor om sexuella övergrepp mot ”Kulturprofilen”, vilket ledde till en historisk skandal inom Svenska Akademin som ekade över hela världen. Resultatet blev att inget nobelpris i litteratur kommer att delas ut i år samt att flera ledamöter avgick.

Förra veckan häktades kulturprofilen som nekar till brott, på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt, efter avslutad rättegång i Stockholms tingsrätt, och dom faller på måndag när vi sänder vårt första program.

Vi vill ta reda på vad som mer hänt under detta år? Vad hände med männen som fick sina namn publicerade i media? Ledde #metoo till att fler kvinnor vågade polisanmäla sexövergreppen? Förändrades attityder i grunden? Förändrades rutiner på våra arbetsplatser? Gick media för långt i sina publiceringar? Skillnaden mellan journalistik, juridik och sociala medier?

Vi vill visa olika perspektiv av #metoo ett år senare.

I Doktorerna på måndag startar vi vår hälsosatsning för att se om före detta politikern Kent Härstedt och artisten Gladys del Pilar kan föryngra sina kroppar genom mat och träning.

Det är också premiär för vår nya satsning PERSPEKTIV. Marie Göranzon skådespelerska, Katarina Gospic, hjärnforskare och Linda Skugge, författare ska ställa frågor till veckans gäst. I en tid där åsikter tenderar att bli allt mer svartvita vill vi vrida och vända på perspektivet för att få fram nya intressanta tankar och frågeställningar.

Det här är bara ett litet axplock av vårt späckade innehåll.

Missa inte starten på måndag!

Vi ses,

Malou von Sivers