Men så enkelt var det inte. Precis som många andra hade jag överdriven respekt för banken. Kände tacksamhet att jag fick lån så att vi kunde köpa bostad. Jag kände att jag inte hade koll på pensionen.

Jag kände obehag varje gång det orangea pensionskuvertet damp ner i brevlådan. Hade jag satsat min pensionspengar rätt?

Men en dag fick jag nog. Jag började med min bank, stegade in på Handelsbanken och sänkte vår ränta. Varje gång Riksbanken sänker sin ränta ringer jag min bank i förhandlar om min ränta. Vi har sparat många tusenlappar, men banken tjänar fortfarande väldigt mycket pengar på oss som kunder. Den dag jag inte är nöjd med min bank så byter jag. Jag är bara lojal mot den bank som ger mig den bästa dealen.

Den här veckan ska vi hjälpa er tittare att ta makten över pengarna. 3,8 miljoner personer i Sverige har bolån. I snitt har dessa hushåll lånat 2 miljoner kronor till sin bostad. Här finns det pengar att spara. Hur ser din ränta ut? Vi bad fem personer att ringa sin bank för att sänka sin rörliga ränta (3 månaders räntan). Då utbröt stor ångest. Det var framför allt bland kvinnorna. "Jag vågar inte, jag vill inte ställa till bråk, jag klarar inte av att ringa". Detta var några reaktioner. Efter stor vånda lyckades samtliga fem personer sänka sin ränta och sammanlagt spara 20.000 kronor på ett år!! 20.000 kronor bara på ett telefonsamtal.

Jag har 1.17 procent i rörlig ränta på mitt lån. En av våra fem försökspersoner lyckades få ner sin ränta till 1.15 procent i Swedbank. Hon ligger bäst till just nu!

För mig är detta en av de viktigaste feministiska frågorna. Män har fortfarande bättre lön än kvinnor för lika arbete. Det är inte acceptabelt.

Kvinnor tar ut mer föräldrarledighet och straffas i lönekuvertet och i karriären. Det är inte acceptabelt.

Bland fattigpensionärerna är majoriteten kvinnor. Det är inte acceptabelt.

Männen sköter oftast familjens ekonomi och gör de stora investeringarna. Kvinnorna köper möbler, blommor, vinteroveraller till barnen. Männen tar hand om lånen köper bil och bostad. Vid en skilsmässa är kvinnorna förlorare och männen vinnarna ekonomiskt.

Självklart behövs politiska beslut för att förbättra kvinnors villkor, men under tiden kan man ta makten över sin ekonomi.

 Det är inte bara en kvinnofråga utan även en klassfråga. Ingen ska behöva stå med mössan i handen och känna sig mindervärdig på en bank. Det tillhör en svunnen tid. Vi är kunder, utan oss skulle bankerna inte överleva.

Bankerna gör miljardvinster, bankdirektörerna tar ut helt oacceptabla bonusar. Det är våra, bankkundernas, pengar.

När Riksbanken sänker räntan till historisk minusränta, tar bankerna ut i snitt 1.60 procent i ränta. Mitt råd är att du kontaktar banken och sänker din ränta. Varför ska du betala mer än din granne, din kompis eller arbetskamrat?

Hör av dig till oss och berätta hur det går. Vi lägger ut lägsta räntan varje dag. Du kan vara anonym. Det är bra om du kan berätta din ränta, storleken på lån och namn på din bank. Vill du inte det så räcker det med din ränta.

Vi börjar imorgon och fortsätter hela veckan. Du kommer garanterat få tips som sparar pengar!

Hälsningar

/Malou von Sivers