Jag har bjudit in statsminister Stefan Löfven till första programmet och är nyfiken på att höra honom förklara vart Socialdemokraterna är på väg. Hur ser statsministern på den gångna hösten? Vad hände bakom kulisserna under förhandlingarna och hur ser framtiden ut? Dagen därpå, på tisdag, kommer Ebba Busch Thor som ser ut att vara den stora vinnaren just nu i opinionsmätningarna. Vad beror det på? Och vad står KD för idag? En annan vinnare ser ut att vara vänsterns Jonas Sjöstedt som också gästar programmet senare. Som vanligt i Efter tio blir intervjuerna längre, politikerna får tala till punkt och det handlar om ideologi, alltså vilket samhälle får Sverige med respektive politik?

Säsongens första tema är har vi döpt till: ”Jag vill vara din mobil”. Jag är nog inte ensam om att ha lagt märke till par som sitter på restauranger fullt upptagna med sina mobiler istället för att se varandra in i ögonen. Eller små barn som växer upp med föräldrar som oftare ser in i sin mobil än talar med sina barn. Mobilen är en riktig bekräftelsemaskin, som kidnappar hjärnan och frågan är vad vi får för samhälle? Vad händer med hjärnan och själen? Det ska vi vända och vrida på under kommande vecka.

I Doktorerna handlar det om varför man blir fetare av att jojo-banta.

Perspektiv är förstås tillbaka med Marie Göranzon, Linda Skugge och Åsa Beckman. Likaså Min filosofiska Salong. Filosofi är inget svårt och krångligt utan snarare något som berör oss alla. Den eviga filosofiska frågan är: Vad är meningen med livet.

Varmt välkomna måndag klockan 10. 

Malou