Se intervjun med Katrin Zytomierska och Maja Engström i klippet ovan!

Jag är en stark förespråkare av att våga diskutera, vända och vrida på både våra egna fördomar och andras. Vår utgångspunkt till temat var den motrörelse som växer på nätet både i Sverige och många övriga länder i västvärlden. En positiv kroppsrörelse som sprider sig på sociala medier där kvinnor av alla sorter och åldrar visar upp sig utan att skämmas. Det är lustfyllda och varma bilder som vi på redaktionen tog till oss och som blev avstampen för vårt tema.

När vi startade i måndags bjöd vi in bloggaren Katrin Zytomierska till en debatt med Maja Engström från föreningen Frisk & Fri - riksföreningen mot ätstörningar. Katrin uttalade sig i starka och nedvärderande ordalag om feta människor, vilket många av er tittare reagerade på.

Vår avsikt var att spegla de åsikter som Katrin har och som delas av många andra i samhället. Det är också mot detta som motrörelsen kroppspositivism vuxit fram.

Olyckligtvis visade vi endast bilder på Stina Wolter under samtalet, vilket blev djupt olyckligt. Det var ett misstag. Vår tanke var att visa en rad bilder på många olika kvinnor som visar upp sina kroppar med stolthet på sociala medier. Stina Wollter har blivit sårad och känt sig kränkt och det är djupt beklagligt. Vår avsikt var den rakt motsatta: att stärka kvinnor att acceptera och älska sin kropp som den är. Mot den bakgrunden kommer vi att ta bort bilderna på Stina Wollter och lägga in det kollage av bilder som vi från början hade för avsikt att visa. Vi har därför avpublicerat det första klippet och gjort ett nytt. Se det nya klippet högst upp i denna artikel!

Vi vill uppmana att titta på intervjun som sändes på tisdagen med kroppsaktivisten och bloggaren Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg och Anna ”Apan satt i granen” Davidsson. (Se intervjun i klippet här nedan!). Det är två kvinnor som under många år har lidit av att vara tjocka, men som till slut fick nog och började älska sina kroppar och därför blivit förebilder för många andra kvinnor.

På onsdagen visade vi fotomodellen Agnes Hedengård som fått miljoner följare på Facebook sedan hon publicerat ett klipp där hon står framför spegeln i underkläder och säger att hon inte längre får några jobb. Modellagenturerna budskap var tydligt: Du är för tjock. Titta på klippet här nedan så förstår ni hur förvriden synen är på kvinnokroppen inom modevärlden.

Varma hälsningar, Malou von Sivers


Katrin Zytomierska ber om ursäkt

Den 24 september bad Katrin Zytomierska på sin blogg om ursäkt för det hon sade i Malou Efter tio.
- Tidigare i veckan så var jag med i Malou von Sivers program Efter Tio på TV4. Jag var inbjuden för att diskutera den ambivalenta hållningen vi har till vår kropp och kroppsideal. Till att börja med så vill jag uppriktigt be om ursäkt till de människor som tagit illa vid sig av saker jag sade i programmet. Förlåt. Det jag ville få fram lyckades jag inte formulera på rätt sätt och det är jag väldigt ledsen för, skriver Katrin Zytomierska på blogggen.HÄR NEDAN KAN DU SE ALLA INTERVJUER I TEMAT "MIN ÄLSKADE & HATADE KROPP"


My Svensk, 21 år, och Alexandra Ogard Ivarsson blev viktdiskriminerade i vården:


Kitty Störby Jutbring och Malin Wollin om graviditetskilon och kroppsfixering:


Agnes Hedengård, 20, var för "tjock" för att få modelljobb:


Kroppsaktivisterna Anna "Apan satt i granen" Davidsson och Natashja "Lady Dahmer"Blomberg har lärt sig älska sina stora kroppar:


Därför gör vi temat "Min älskade & hatade kropp"

Aldrig tidigare har våra kroppar varit så exponerade. Vi kan visa upp selfies som vi fixat med filter och Photoshop. Men vi kan också visa oss i våra mindre smickrande stunder... Med dubbelhakor, dallrande lår och bilringar.

Men faktum kvarstår. Samtidigt som de smala kropparna hyllas så flödar fettföraktet. Tjocka människor förlöjligas och idiotförklaras som karaktärslösa, medan smala uppfattas som både lyckade och lyckliga.

På senare tid har det växt fram motrörelse på sociala medier där kvinnor bestämt sig för att visa upp en annan bild av kroppen. Det handlar om kroppspositivism, fettaktivism och kroppsacceptans. Att vägra "fat-shaming" och sexualisering! 

Syftet är att lära sig att älska och acceptera sin egen kropp, men också att bredda idealen och uppmuntra andra kvinnor att vara stolta över sina kroppar. Kroppsaktivisterna ifrågasätter normerna och ställer frågor som; Varför ska bara smala vita kroppar synas i det offentliga rummet? Kan man ändra kroppsidealen genom att tvinga sig att tycka att fett är vackert? Kan en tjock mage stå för något annat än lathet och dumhet?

Under den här temaveckan ska vi syna våra egna fördomar. Hur påverkas vi av att leva i ett samhälle där vi ska ha perfekta kroppar 
Kan man förändra synen på sin egen kropp? Varför har vi sådan dubbelmoral kring våra och andras kroppar? Och kanske den viktigaste frågan: Kan man sluta hata sin egen kropp och börja älska den?

Med vänliga hälsningar
/Johanna, redaktör